Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi hedeflediğini belirtmişti. Selvi'ye göre Şimşek, Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda Erdoğan'dan güvence alarak görevi kabul etti.
2 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas'ta düzenlenen Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantıları sırasında Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında konuştu. Şimşek, Türkiye'nin reel faiz sunduğunu ve bu durumun Türk Lirası'nı çekici kıldığını belirtti. Ayrıca, kurala dayalı politikaya geri dönmek istediklerini ve Türkiye'de ciddi bir mali konsolidasyon sağlandığını ifade etti. Şimşek, iç talebi daha ılımlı hale getirmeyi hedeflediklerini ve KKM'den çıkmak istediklerini söyledi.
13 Ekim 2023

Akif Beki, Türkiye'nin Gri Liste'den çıkarılmasını ve İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu'nun bu konudaki açıklamalarını eleştirdi. Beki, Türkiye'nin Gri Liste'ye terör ve suç örgütleriyle etkin mücadele etmediği için girdiğini belirtti. Süleyman Soylu ise Türkiye'nin Gri Liste'ye Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ı serbest bırakmadığı için alındığını iddia etmişti. Beki, Soylu'nun gerçeği ters yüz ettiğini savundu.
29 Haziran 2024

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Nureddin Nebati'den görevi devraldı. Nebati'nin döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve bu durum sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Şimşek, göreve başlarken yaptığı ilk konuşmada mali disiplin, fiyat istikrarı ve makrofinansal istikrarı önceliklendireceğini, sosyal refahı artırma hedefiyle şeffaflık ve uluslararası normlara uyumun temel olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesi gerektiğini ve enflasyonla mücadeleyi temel politika olarak benimseyeceğini ifade etti.
4 Haziran 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin ortodoks politikalarını sürdürmesi ve derinleştirmesi durumunda kredi notunun yükseltilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin düşük faiz politikasına devam etmesi sonucu ekonomik krize giren ülke, durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'ı göreve getirdi. Yeni yönetim, ekonomi politikalarını normalleştirmeye çalışıyor. Moody’s, Türkiye'nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçişinin kredi notu açısından olumlu olduğunu belirtti.
10 Ağustos 2023

Ekonomistler, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesinin, mevcut politikalar değişmediği sürece bir fark yaratmayacağını belirtiyor. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan'ın yeni kabinesi için Mehmet Şimşek ile görüştüğü biliniyor, ancak ekonomistler ve piyasa uzmanları, politika değişikliği olmadan olumlu bir değişiklik beklemiyorlar.
30 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye fon akışında ciddi bir artış olduğunu ve ekonomik programa güvenin pekiştiğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin risk primindeki düşüş ve cari açıktaki azalma gibi göstergelerin ekonomik programın başarısını kanıtladığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notunun yükseldiğini ve enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu vurguladı. Şimşek, bütçe disiplini ve yapısal reformlarla ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Mehmet Altan, Türkiye'de hukukun ve ekonominin çöktüğünü, 2021'de yapılan anayasal ihlaller ve ekonomik politikaların ülkeyi zor duruma soktuğunu belirtiyor. 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle zenginlerin daha da zenginleştiğini, bu sistemin maliyetinin 2022 ve 2023'te Hazine ve Merkez Bankası tarafından yapılan toplam 47.8 milyar dolarlık ödemelerle belirlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukuk ve basın özgürlüğü sıralamalarında düşük pozisyonlarda olduğunu ve ekonomik göstergelerin kötüleştiğini vurguluyor.
6 Mayıs 2024

Mehmet Şimşek, Nureddin Nebati'nin yerine Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Nebati döneminde Türkiye ekonomisinde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar görülmüştü. Analistler, Şimşek'in atanmasını genel olarak olumlu bir adım olarak değerlendiriyor, ancak Şimşek'in bağımsızlığı ve uzun vadeli politikaları uygulama kapasitesi konusunda belirsizlikler mevcut. Bazı analistler, yerel seçimlere doğru politik baskıların artabileceğini ve bu durumun Şimşek'in politikalarını etkileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerine ve kredi genişlemesine yönelik yapılmayan düzenlemelerin, liranın gelecekteki değerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
5 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT'ye verdiği röportajda, yabancı sermaye girişinin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Şimşek, sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün yatırımcı güvenini yeniden kazandırdığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin offshore piyasalara yönelik düzenlemeleri gevşetme yollarını araştırdığını ve uzun vadeli swaplarla başlayabileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Yusuf Ziya Cömert, Mehmet Şimşek'in enflasyonla mücadele konusunda halkı ikna etme gerekliliğinden bahsettiğini ancak somut bir plan sunmadığını eleştiriyor. Cömert, Şimşek'in önerdiği muhtemel politikaların adaletsiz olduğunu ve özellikle dar gelirli vatandaşları olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Ayrıca, Türkiye'deki vergi sisteminin dolaylı vergilere dayalı olması ve bu durumun zengin ile yoksul arasındaki eşitsizliği artırdığını belirtiyor. Cömert, gelir dağılımı adaletsizliğini gidermek için vergi reformunun gerekli olduğunu vurguluyor.
19 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF yerine Dünya Bankası'ndan 15 milyar dolarlık finansman sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IMF ile çalışmama tercihi, onun neoliberal politikalara karşı oluşundan değil, mali denetimlerin artmasını istememesinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin döviz finansmanı krizi devam ederken, önceki dönemlerde döviz girişini artırmak için mafyatik yöntemler kullanılmış, bu durum Türkiye'nin OECD tarafından gri listeye alınmasına neden olmuş. Yeni İçişleri Bakanı, mafya yapılanmalarını temizlemekte zorlanıyor.
30 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sıkıntıları aşmak için eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmiştir. Erdoğan, ekonomi politikalarının devam edeceğini belirtirken, mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ülkenin kalkınması ve refah düzeyinin artırılması için doğru bir adım olduğunu ve bu modelle yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla üzerinden büyümeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. Nebati, turizmde de büyük hedefler koyarak 2023 yılı sonunda 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtmiştir.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e müdahale etmediğini ifade etti. Mehmet Şimşek, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında değişiklikler yapmış, faiz oranlarını artırmış ve döviz kuru üzerindeki kontrolleri gevşetmişti. Ayrıca yatırım bulmak için hem Körfez ülkelerini hem de Batı'yı ziyaret ediyor. Toplantıda narenciye sektörüne destek konusu gündeme geldiğinde Erdoğan, Şimşek'in bağımsız karar verdiğini söyleyerek konuyu ona bıraktı.
9 Kasım 2023

Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından Orta Vadeli Programın güçlendirilerek devam edeceğini açıkladı. Program, enflasyona göre yılda bir kez yapılacak zamları içeriyor ancak yıl başından bu yana uygulamaların bu yönde olmadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında emeklilere zam yapılacağını söyledi. Murat Muratoğlu, serbest piyasa iddialarına rağmen kamu bankalarının piyasaya döviz sattığını ve faizlerin artırıldığını eleştirerek, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğini sorguluyor.
2 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları kapsamında uluslararası rezerv biriktirme hedefini duyurdu. Geçen hafta vergi ve harçlara yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar rezervlerini 98,5 milyar dolardan 108,6 milyar dolara çıkardığını ve net rezervlerin 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini ifade etti. Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, döviz bulabilmek için Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.
11 Temmuz 2023

Taha Akyol, Mehmet Şimşek'in son dönemde yaptığı açıklamaları, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki ciddi yanlışların bir göstergesi olarak ele alıyor. Şimşek'in 'rasyonel zemine dönüş' ifadesi ve ekonomideki 'kopmuş linkler' hakkındaki yorumları, özellikle son on yılda, daha belirgin olarak son beş yılda yapılan hataların bir özeti olarak görülüyor. Akyol, geçmişte ekonomi yönetiminde yer alan Şimşek ve Ali Babacan'ın uyarılarının dikkate alınmadığını ve şimdi ise seçimler sonrası bu hataların düzeltilmesi için zorlu tedavilere başvurulduğunu belirtiyor.
14 Şubat 2024

28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, önceki bakan Berat Albayrak ve ona yakın çevrelerle çekişme içindedir. Şimşek'in kabine toplantısında geçmiş dönem hatalarını vurgulaması ve zamları bu hatalara bağlaması, Albayrak ve ona yakın bürokratlar tarafından suçlayıcı bulunmuş ve medyada Şimşek'e yönelik eleştiriler artmıştır. Ayrıca, kamuda tasarruf genelgesi ve tanıtım giderlerinin kısılması, iktidara yakın medya gruplarında rahatsızlık yaratmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu yakından izlediği ve yerel seçimler öncesinde kararlar alabileceği düşünülüyor.
18 Temmuz 2023
İşaretlediklerim