İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen 31’inci İstanbul Caz Festivali, ödül gecesiyle başladı. Açılış töreni Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirildi ve geceye siyaset, iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Festivalde Nilüfer Verdi ve Nino Varon'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülleri' verildi. Festival, 4-18 Temmuz tarihleri arasında popüler ve yeni isimlerle dolu bir program sunacak.
4 Temmuz 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

Dargeçit belgeseli, 1995 yılında Mardin Dargeçit'te gözaltında kaybolan yedi kişinin hikayesini ve ailelerinin adalet mücadelesini konu alıyor. Yönetmen Berke Baş ve yapımcı Enis Köstepen tarafından çekilen belgesel, 43. İstanbul Film Festivali'nde en iyi belgesel film ödülünü kazandı. Film, Adıyaman'da görülen Dargeçit Jitem davasını 10. duruşmadan karar duruşmasına kadar izliyor ve ailelerin yıllar sonra bulduğu kemiklerin delil sayılması için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Belgesel, Türkiye'deki adalet sisteminin işleyişine ve cezasızlık sorununa dikkat çekiyor.
29 Haziran 2024

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

Zeki Demirkubuz’un yazıp yönettiği 'Hayat' filmi, 97’nci Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin 'En İyi Uluslararası Film' adayı olarak seçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, filmi desteklediklerini ve Oscar yolculuğunda başarılar dilediklerini belirtti. Film, babasının baskısıyla nişanlanmak zorunda kalan Hicran’ın evden kaçmasını ve İstanbul’da yaşadığı olayları anlatıyor. Başrollerde Miray Daner ve Burak Dakak yer alırken, yan rollerde Melis Birkan, Cem Davran, Umut Kurt, Doğu Demirkol ve Caner Cindoruk gibi isimler bulunuyor.
27 Ağustos 2024

Ziraat Türkiye Kupası'nın çeyrek final turu, MKE Ankaragücü ile Fenerbahçe arasında oynanacak maçla başlayacak. Eryaman Stadı'nda gerçekleşecek olan bu müsabaka, saat 20:45'te başlayacak. Çeyrek finaldeki tüm maçlar tek maç eleme usulü ile oynanacak ve kazanan takımlar yarı finale yükselecek. Çeyrek finalin diğer maçları ise 28 ve 29 Şubat tarihlerinde oynanacak.
27 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapanma uygulamasına geçildiğini duyurmuştu. Ankara'da bu işletmelerin pazar günü kapalı olması kararlaştırılmıştı. Ancak, Ankara Ticaret Odası'ndan izin belgesi alan işletmelerin pazar günü de hizmet verebileceği açıklandı. İzin belgesi almak isteyen işletmelerin ATO'nun online portalı üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.
23 Ağustos 2024

Okan Bayülgen, 1989 ile 1994 yılları arasında Devlet Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra televizyon kariyerine yönelmişti. 1994 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılan Bayülgen, 30 yıl sonra tekrar bu kuruma döndü. Ankara'da aylar süren provaların ardından, Bayülgen'in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı 'Drakula' oyunu, 16 Mayıs'ta İstanbul AKM'de sahnelenecek. Oyun, korku edebiyatı üzerine derin temaları işliyor ve Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarıyla birlikte gerçekleştiriliyor.
5 Mayıs 2024

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3-22 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi'nde gerçekleştirilecek. Festivalin açılışı İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Kuğu Gölü balesi ile yapılacak. Bu yıl festivale Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard ile Brezilyalı Basileu França Topluluğu konuk olacak. Festivalin kapanışı ise Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Zorba balesi ile yapılacak.
30 Temmuz 2024

Altın Palmiyeli yönetmen Nuri Bilge Ceylan, prömiyerini 71’inci Cannes Film Festivali’nde yapan Ahlat Ağacı filminin kamera arkası görüntülerini Youtube’dan paylaştı. Altı saatlik kamera arkası belgeseli üç bölüm halinde yayınlanacak ve Ceylan belgeselin ilk kısmını resmi Youtube hesabından paylaştı. Filmin başrollerinde Aydın Doğu Demirkol, Hazar Ergüçlü, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar yer alıyor.
3 Haziran 2024

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, 2024-2025 sezonunun açılış konserini Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirecek. Orkestra, kuruluşunun 25. yılını kutlamak amacıyla 3 Ekim'de düzenlenecek konserde, orkestra şefi Oğuzhan Kavruk yönetiminde Hollywood filmlerinin sevilen müziklerini seslendirecek. Konserde Star Wars, Harry Potter, Karayip Korsanları gibi unutulmaz filmlerden seçilen eserler dinleyicilere sunulacak. Biletler 'Biletinial' internet sitesi ve Atatürk Kültür Merkezi gişesinden temin edilebilecek.
3 Eylül 2024

Antalya'da, istilacı tür olan aslan balığıyla mücadele etmek ve biyoçeşitliliği korumak amacıyla '4'üncü Yabancı ve İstilacı Tür Aslan Balığı Yakalama Yarışması ve Tadım Etkinliği' düzenlendi. Yarışmaya katılan yedi takım, en fazla ve en büyük aslan balığını yakalama kategorilerinde yarıştı ve toplamda 37 aslan balığı yakalandı. Etkinlikte yakalanan balıklar pişirilerek vatandaşlara ikram edildi. Yarışmanın birincisi Kaan Selçuk Kara, uzun yıllardır zıpkınla dalış yaparak aslan balığıyla mücadele ettiğini belirtti.
18 Ağustos 2024

İtalya'da düzenlenen 81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi. Pedro Almodovar'ın yönettiği The Room Next Door filmi, festivalin en prestijli ödülü olan Altın Aslan'ı kazandı. En iyi yönetmen ödülü Gümüş Aslan, The Brutalist filminin yönetmeni Brady Corbet'e verildi. En iyi erkek oyuncu ödülünü Vincent Lindon, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise Nicole Kidman kazandı.
8 Eylül 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'ın ölümünden bir gün önce tamamlanan son filmi 'Scénarios', bu yıl Cannes Film Festivali'nde prömiyerini yapacak. 18 dakikalık kısa film olan Scénarios, Godard'ın 2022'de ötenaziyle hayatını kaybetmeden hemen önce bitirdiği eserdir. Filmle birlikte, 34 dakikalık bir tanıtım filmi de festivalde gösterilecek. Godard'ın uzun süreli iş ortakları Fabrice Aragno ve Jean-Paul Battaggia, yönetmenin kalan projelerini tamamlamaya çalışıyorlar.
26 Nisan 2024

Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın, 12'nci uzun metrajlı filmi 'Amrum'un çekimlerine Hamburg'da başladı. Filmde, Akın'ın daha önce 'Paramparça' filminde birlikte çalıştığı Diane Kruger başta olmak üzere, Laura Tonke ve Jasper Billerbeck gibi Alman oyuncular yer alıyor. 'Amrum', II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde, Amrum adasında yaşayan 12 yaşındaki Nanning'in hayatını konu alıyor. Filmin senaryosu, senarist Hark Bohm'un çocukluk anılarına dayanıyor.
24 Nisan 2024

ABD'nin Chicago kentinde üç günlük Türk Festivali düzenleniyor. Festivalde birçok etkinlik yer alacak ve pazar akşamına kadar sürecek. TRT Haber'in haberine göre, festivalde en çok öne çıkan etkinlik mehter marşı oldu ve Amerikalılar mehter takımının konserini dinlemek için dakikalarca bekledi. Festival, binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve büyük bir coşkuyla devam ediyor.
26 Mayıs 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024
İşaretlediklerim