12 bin yıllık geçmişe sahip olan ve 'Tarihin sıfır noktası' olarak bilinen Göbeklitepe'de ilk boyalı heykel bulundu. Kireç taşından yapılmış ve gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli olan eser, yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları ile dikkat çekiyor. Ayrıca, Karahantepe'deki kazı çalışmalarında 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulundu. Heykel, oturur vaziyette ve ölü bir insanı çağrıştıran bir şekilde tasvir edilmiş.
30 Eylül 2023

Avustralya'nın Queensland bölgesinde balık tutarken kaybolan 65 yaşındaki Kevin Darmody adlı kişinin cesedinin parçaları, bölgede yapılan arama çalışmaları sırasında öldürülen iki timsahın birinin midesinden çıktı. Darmody'nin yanında olan arkadaşı, olay anında sadece bir bağırış ve suya düşme sesi duyduğunu belirtti. Yaban hayatı uzmanları, Darmody'nin iki timsah tarafından öldürülmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bu olay, 1985'ten bu yana kayıtlara geçen 13'üncü timsah saldırısı vakasıdır.
3 Mayıs 2023

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde bulunan Kayacık Barajı'nda büyük miktarda balık ölümü meydana geldi. Yerel halkın ihbarı üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelerek incelemelerde bulundu ve numune aldı. Mahalle sakinleri, balık ölümlerinin arttığını ve çevreye yayılan kötü kokudan rahatsız olduklarını belirtti. Olayın sebebi henüz belirlenemedi ve araştırmalar devam ediyor.
12 Aralık 2023

Yeşilçam'ın önemli seslendirme sanatçılarından Jeyan Tözüm, 94 yaşında hayatını kaybetti. Tözüm, Fatma Girik, Türkan Şoray, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit gibi birçok ünlü ismi seslendirdi. Sanatçının cenazesi, 30 Ekim Pazartesi günü Zincirlikuyu Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Tözüm, sinema ve tiyatroda da önemli roller üstlenmiş, 2005'te 8. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde Bilge Olgaç Başarı Ödülü'nü almıştı.
29 Ekim 2023

İspanya'da, hastanelerden sahte evraklar kullanarak kimsesizlerin cesetlerini çalan ve bunları tıp fakültelerine satan bir suç örgütü, polis operasyonuyla çökertildi. Yaşları 41 ile 74 arasında değişen dört İspanyol vatandaşı yakalandı. Örgüt, kimsesiz, yaşlı veya hayati riski bulunan kişileri hedef alıyor, ölümlerinin ardından sahte evraklarla cesetleri alıp tıp fakültelerine 1200 avro karşılığında satıyordu. Soruşturma, bir cenazeevinin Valensiya'daki bir hastaneden düzensiz şekilde ceset kaldırması ve belgelerde sahtecilik yapılmasının fark edilmesiyle başladı.
29 Ocak 2024

Mardin'in Artuklu ilçesinde Zeynep K. isimli 31 yaşındaki bir kadın, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce silahlı saldırıya uğradı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri, kadının hayatını kaybettiğini tespit etti. Zeynep K'nin cesedi otopsi için hastaneye kaldırıldı ve polis, saldırgan veya saldırganları yakalamak için çalışma başlattı.
28 Aralık 2023

Rusya'nın doğusunda yaşayan 80 yaşındaki bir kadının beyninde 3 cm uzunluğunda bir iğne olduğu ortaya çıktı. İğne, doktorların tomografi çekmesiyle fark edildi. Doktorlar, durumunun kötüleşmesinden korktukları için iğnenin çıkarılmamasına karar verdi. Kadının ebeveynleri tarafından gerçekleştirilen başarısız bir çocuk düşürme girişimi sonucu bu durumda olduğu düşünülüyor.
5 Ekim 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Şırnak-Uludere'de askerlik görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Muharrem Ali Al'ın annesi Ejder Al tarafından yapılan başvuruyu değerlendirdi ve Türkiye'yi AİHS'nin 2'nci maddesini ihlal etmekle mahkum etti. Mahkeme, başvuran kadına 27 bin avro maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye'deki askeri mahkeme ve Anayasa Mahkemesi, daha önce kadının başvurularını sonuçsuz bırakmıştı.
4 Temmuz 2023

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde bir sünnet düğününde ikram edilen yemekten 60 kişi zehirlendi. Zehirlenen kişiler mide ağrısı, ishal ve baş dönmesi şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Hastanelerde tedavi görenlerin bir kısmı taburcu edildi. Tedavisi devam eden kişilerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
14 Ağustos 2023

Sussex Üniversitesi'nden biyologlar, şehirleşen martıların davranışlarını anlamak için Brighton sahilinde bir deney yaptı. Yeşil ve mavi cips poşetleri kullanarak martıların insanların yeme eylemlerini taklit edip etmediğini gözlemlediler. Araştırmacılar cips yerken, martıların yarısı cips paketlerine yaklaştı ve neredeyse tamamı insanın yediği renkteki pakete yöneldi. Bu sonuçlar, martıların insanların dokunduğu yiyecekleri tercih ettiğini ve yiyecek ararken insan gözlemlerinin etkili olduğunu gösterdi.
25 Mayıs 2023

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, şizofreni tedavisi gördüğü öğrenilen bir kadın, annesi ve anneannesini uyudukları sırada baltayla öldürdü. Olay, komşuların gürültü üzerine yaptığı ihbar sonucu ortaya çıktı. Şüpheli kadın gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı. Öldürülen kadınların cesetleri, otopsi yapılmak üzere hastaneye kaldırıldı.
13 Ağustos 2023

Tunus açıklarında meydana gelen iki ayrı göçmen teknesi kazasında 10 kişi hayatını kaybetti. Tunus Ulusal Güvenlik Kuvvetleri Sözcüsü Hüsameddin el-Cebabli tarafından yapılan açıklamada, 76 kişinin kurtarıldığı ve kurtarılan göçmenlerin adli makamlara sevk edildiği belirtildi. Afrika kıtasından Avrupa'ya ulaşmayı umut eden binlerce göçmen, her yıl Akdeniz üzerinden Tunus'a doğru yola çıkıyor.
12 Nisan 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, annesi ve üvey babasıyla yaşayan 24 yaşındaki U.A'nın cansız bedeni evinde bulundu. Sağlık ve polis ekipleri olay yerine sevk edildi ve genç adamın hayatını kaybettiği belirlendi. Polisin yaptığı kontrolde, uyuşturucu tedavisi gördüğü öğrenilen U.A'nın cesedinin yanında enjektör bulunduğu belirtildi.
7 Ağustos 2023

Üniversite öğrencilerinin barınma problemi için kurulan Barınamıyoruz Hareketi, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki yemeklerden çıkan böcekleri paylaştı. Çoğu taze gözükmeyen yemeklerden tırtıl, sinek, salyangoz gibi böcekler çıktığı belirtildi. Hareket, Twitter hesabından Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne hitaben, öğrencilere derhal nitelikli ve doyurucu öğünler verilmesi gerektiğini ifade etti.
31 Ekim 2023

Geçen ay Libya'da meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne yol açan sel, antik Yunan kenti Cyrene'deki kalıntılara zarar verdi. Selin sürüklediği toprak ve taşlar, daha önce bilinmeyen arkeolojik kalıntıları da ortaya çıkardı. Yetkililer, selin bölgedeki antik kent Cyrene'e zarar verdiğini ve burada ciddi bir çamur ve moloz birikmesine neden olduğunu belirtti. Ancak selin aynı zamanda daha önce bilinmeyen bir drenaj sistemini de temizlediği belirtildi.
5 Ekim 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir bebek, poşet içinde sokağa terk edilmiş halde bulundu ve yapılan ilk müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Polis soruşturması sonucunda, bebeği sokağa bıraktığı tespit edilen anne S.M.Ö. ve anneanne N.G. gözaltına alındı. 'Kasten öldürme' suçlamasıyla adliyeye sevk edilen şüpheliler, ifadelerinde suçlarını kısmen kabul etti ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10 Kasım 2023

Antalya'nın Kepez ilçesinde emekli bir polis memuru tarafından ormanlık alanda kafası ve kolları kesik bir erkek cesedi bulundu. Olay, emekli polis memurunun ailesiyle yürüyüş yaptığı sırada fark edildi ve 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirildi. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi ve ceset otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Polisin olayla ilgili incelemesi devam etmektedir.
19 Ocak 2023

Hıdırellez, doğanın canlanışını ve bereket beklentisini simgeleyen bir bahar bayramı olarak her yıl 6 Mayıs'ta kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşmasını temsil eden bu günde, dilekler ve dualar gül ağacı dibine gömülerek, suyun şifalı olduğuna inanılarak ritüeller yapılır. Kırmızı ve yeşil giysiler giyilir, evde kahve kavurulur, sirke kaynatılır ve enerji temizliği yapılır. Gül ağacı ritüeli en bilinen geleneklerden biridir ve dileklerin gerçekleşmesi için yapılan çeşitli adımlar içerir. Ayrıca, ateş üzerinden atlamak gibi eğlenceli etkinlikler de bu günün parçasıdır.
5 Mayıs 2023

ABD'nin Ohio Eyalet Üniversitesi'nden bilim insanları, yoğurdun çiğ ve pişmiş sarımsağa karakteristik kokusunu veren sülfürlü bileşenleri yok etme kapasitesini test etti. Araştırma, yoğurdun tek başına çiğ sarımsaktaki en çok koku üreten uçucuların yüzde 99'unu azalttığını ortaya koydu. Yüksek yağlı yoğurt, düşük yağlı yoğurttan daha etkili bulundu. Araştırmacılar, yoğurdun sarımsaktan hemen sonra tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
25 Eylül 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir kişi, 'Naegleria fowleri' adlı beyin yiyen amip nedeniyle yaşamını yitirdi. Sağlık yetkilileri, kişinin muhtemelen burnunu musluk suyuyla temizlerken amibi kaptığını belirtti. Amip, burundan beyne geçerek 'amibik meningoensefalit' hastalığına yol açıyor ve bu durum genellikle ölümle sonuçlanıyor. ABD'de her yıl ortalama üç kişi bu amip nedeniyle hayatını kaybediyor ve yetkililer halka musluk suyu yerine arıtılmış veya kaynatılmış su kullanmalarını öneriyor.
3 Mart 2023
İşaretlediklerim