Son yıllarda Borsa İstanbul'da halka arz şirketlerinin sayısı artmıştır. Pandemi ile birlikte hisse senedi piyasalarına artan ilgi, finansmana erişimi zor olan şirketlerin sermaye ihtiyacı için bir yol olarak öne çıkan halka arzlarda ise en çok tartışılan ise açılışla birlikte başlayan tavan serileri. Piyasa uzmanları, halka arzların ileriki dönemde piyasa dinamiklerine ağır zarar verebileceği uyarısında bulunuyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, son üç ayda yatırımcı sayısı hızla arttı ve 6.26 milyon kişiye yükseldi.
31 Ağustos 2023

İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbulluların 2022 yılında en çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirlendi. Katılımcıların yarısı geçim sıkıntısı çekerken, her beş kişiden üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttü. İstanbul'da sığınmacılar, ekonomik sorunlar ve ulaşım ile konut satış ve kira fiyatları en önemli üç sorun olarak sıralandı. Türkiye genelinde de ekonomik sorunlar en çok konuşulan konu oldu. Ayrıca, İstanbulluların stres ve kaygı seviyeleri yüksek çıktı ve mutluluk düzeyleri düşük ölçüldü.
17 Ocak 2023

2022 yılında Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan ilçe 36 bin 315 konut ile İstanbul'un Esenyurt ilçesi oldu. Esenyurt'u, özellikle Rus vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği Antalya'nın Alanya ilçesi takip etti ve 26 bin 193 konut satışı ile ikinci sıraya yükseldi. En çok konut satılan ilçeler listesinde ilk 20'ye 10 farklı şehirden ilçeler girdi. En az konut satışı yapılan ilçeler ise 20'şer adetle Artvin Kemalpaşa, Edirne Lalapaşa gibi ilçeler oldu.
22 Ocak 2023

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını ve 150 binden fazla iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Bu durumun çalışanlar için ayda ortalama 230 dolarlık gelir kaybına ve toplamda ayda yaklaşık 150 milyon dolarlık net gelir azalmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Ayrıca Suriye'de depremler nedeniyle 170 bin kişinin işini kaybettiği ve bu durumun yaklaşık 725 bin kişiyi etkilediği belirtiliyor. Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün ise yaklaşık 104 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
28 Mart 2023

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların hisse tutma süresi son 10 yılda önemli ölçüde azalarak 2012'deki 389 günden 2023'te 29 güne geriledi. Yabancı takas oranı %65'ten %28,25'e düşerek tarihi bir dip seviyeye ulaştı. Yerli yatırımcıların hisse tutma süresi de 2012'de 46 günden 2022'de 27 güne indi. Sanayi ve banka hisselerinde de benzer bir düşüş yaşandı, sanayi hisselerinde tutma süresi 639 günden 28 güne, banka hisselerinde ise 272 günden 22 güne düştü.
7 Nisan 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin ardından Borsa İstanbul'un geç kapatılması eleştirilere yol açtı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada açığa satış işlemleri yasaklanmış ve depo şartı getirilmişti. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a borsanın kapatılması gerektiğini aktarmada çekimser kalması ve kamu aracı kurumlarının ikna olmaması nedeniyle borsa üç gün sonra kapatılabildi. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin olduğu ve bu durumun maddi kayıplara yol açtığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

2023 yılında Borsa İstanbul'da 47 şirket halka arz edildi ve bu şirketlerin toplam halka arz büyüklüğü 59,8 milyar lira oldu. Halka arz edilen hisseler, yatırımcılara kısa sürede büyük getiri sağladı. Şu anda 80 şirket, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) halka arz için onay bekliyor. Onay bekleyen şirketler arasında n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda ve Penti gibi markalar bulunuyor.
30 Ekim 2023

Bloomberg HT tarafından kariyer.net verilerine dayanarak yapılan bir araştırmaya göre, yeni bir işe başlayan kişilerin %41'i ilk ay içinde başka işlere başvuruyor. Bir yıl içinde bu oran %62'ye çıkıyor. Küresel ve Türkiye'deki katılımcıların sırasıyla %42 ve %53'ü aktif olarak iş aradıklarını, ayrıca iyi bir iş teklifi alırlarsa değerlendireceklerini belirtenlerin oranı küreselde %41, Türkiye'de %38. İş değişikliğine yönlendiren sebepler arasında daha iyi pozisyon veya kıdem, terfi imkanının olmaması, maaş ve sosyal haklardan memnuniyetsizlik ve farklı bir meslek keşfetme isteği bulunuyor.
7 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'de 2023 yılında toplam 1 milyon 225 bin 926 konut satıldı ve bu, 2014'ten bu yana en düşük yıllık konut satışı olarak kaydedildi. Satışlar, bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalırken, ipotekli konut satışları yüzde 36,6 düşüş gösterdi. İstanbul, en çok konut satışının yapıldığı il olurken, yabancılara yapılan konut satışları da yüzde 48,1 azaldı. Konut fiyatları ise bir önceki yıla göre yüzde 82,8 artış gösterdi.
19 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile depremden etkilenen ve OHAL ilan edilen 10 kentte işten çıkarmalar yasaklandı. Ağır ya da orta hasarlı işyerleri için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma kolaylaştırıldı. İşten çıkarma yasağı, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak ve işyerinin kapanması gibi sebepler hariç uygulanacak. İşsiz kalanlar için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacaklar.
22 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 Eylül ayı işgücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 9,1'e geriledi. 15 ve daha yukarı yaştaki kişiler arasında işsiz sayısı 6 bin kişi azalarak 3 milyon 168 bin kişiye düştü. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,5 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,3 olarak tahmin edildi.
10 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı işsizlik oranını yüzde 9,6 olarak açıkladı. Bu oran bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artışı temsil ediyor. İstihdam edilenlerin sayısı ise aynı dönemde 363 bin kişi azalarak 31 milyon 291 bin kişiye düştü. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puanlık artışla yüzde 18,6 oldu.
10 Ağustos 2023

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da konut kira fiyatlarının yükselmesiyle bazı ev sahipleri ve emlakçıların kiraları açık artırma yoluyla vermeye başladığını belirtti. Bu durumun yaygın olmamakla birlikte şikayetlere konu olduğunu ifade eden Aşa, fahiş fiyat artışı ve fırsatçılık durumunda cezai işlem uygulanabileceğini ve şikayetlerin Ticaret Bakanlığı'na iletilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de enflasyon ve hayat pahalılığı artarken, konut kiralarındaki yıllık artış oranının %168 olduğu rapor edildi.
23 Ocak 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da Aralık 2023'te enflasyon yüzde 3,52 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 74,88 olarak kaydedildi. Perakende fiyatlar ve toptan eşya fiyatları indekslerindeki artışlar detaylandırıldı. Aralık ayında sağlık ve kişisel bakım, kültür eğitim ve eğlence, gıda gibi çeşitli harcama gruplarında fiyat artışları yaşandı. Toptan fiyatlarda ise kimyevi maddeler, gıda maddeleri ve madenler grubunda artış, işlenmemiş maddelerde azalış gözlemlendi.
1 Ocak 2024

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ilk turda en yüksek oy aldığı 10 ilde sandık açılma oranları da yüksek çıktı. Bu iller Artvin, Kilis, Burdur, Yozgat, Bilecik, Bolu, Kastamonu, Gümüşhane, Bayburt ve Düzce olarak sıralanıyor. Yozgat'ta Erdoğan'ın oy oranı %72 iken, sandık açılma oranı %87 olarak belirtiliyor. Buna karşın, Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu illerde Anadolu Ajansı'nın veri girişi daha yavaş ilerliyor.
28 Mayıs 2023

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, hazır giyim ve tekstil sektörlerinin zor bir dönem geçirdiğini belirtti. Kaya, yılın ilk yarısında yaşanan ihracat kayıplarının yılın ikinci yarısında daha da hızlanacağını, finansman erişiminin kolaylaşmaması ve sektörün yeterince desteklenmemesi durumunda iş yeri kapanmalarının ve istihdam kayıplarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Kaya, daralmanın tek sebebinin düşük talep olmadığını, işçilik maliyetlerindeki artış ve kötüleşen finansman koşullarının da etkili olduğunu savundu.
26 Haziran 2023

İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin yayınladığı rapora göre, 2023 yılında Türkiye'de en az bin 929 işçi iş kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Aralık ayında meydana gelen 154 ölümle birlikte, inşaat sektöründeki ölümlerin son dört aydır arttığı belirtildi. Raporda, motokuryelerin güvencesiz çalışma koşulları ve çocuk işçi ölümleri gibi konulara da dikkat çekildi. Özellikle yüksekten düşme vakalarının sıklığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine işaret etti.
4 Ocak 2024

Tahran'da başörtüsü ve iffet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle başı açık müşterilere hizmet veren birçok kafe, restoran ve bir alışveriş merkezi dahil olmak üzere bazı işletmeler mühürlendi. Mühürlenme kararı, Mahsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi sonucu başlayan ve ülke genelinde yayılan yönetim karşıtı protestolara destek veren ünlü isimlere ait işletmeleri de kapsıyor. İran İçişleri Bakanlığı ve Yargı Erki, zorunlu başörtüsü kuralına uymayanlara karşı harekete geçileceğini ve kameraların başörtüsü denetimleri için kullanılacağını açıklamıştı.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim