Sağlık alanında faaliyet gösteren 19 sendika ve iki aile hekimliği dernekleri federasyonunun oluşturduğu SABİM, 1 ve 2 Ağustos'ta tüm yurtta iş bırakma kararı aldı. İki günlük iş bırakma eylemi tüm kamu hastaneleri ve ASM’lerde yapılacak. Eylemde, sadece acil sağlık hizmetleriyle hayati önem arz eden iş ve işlemler sürecek. SABİM, en düşük sağlık çalışanı maaşının yoksulluk sınırının üzerinde, en düşük hekim maaşının ise yoksulluk sınırının en az üç katı olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor.
26 Temmuz 2023

Amasra'da 2022 yılında meydana gelen maden faciası sonucu hayatını kaybeden 43 işçi ile ilgili davada, yedi tutuklu sanıktan üçüne ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye kararı verildi. Diğer dört sanığın tutukluluğu devam edecek. Mahkeme, maden mühendisleri odasından bilimsel görüş alınmasını talep eden müşteki avukatlarının taleplerini değerlendirecek ve davanın sekizinci duruşması 6 Ağustos'ta yapılacak.
8 Mayıs 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat'ta siyanürlü toprağın kayması sonucu meydana gelen büyük bir maden faciası sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında, saha sorumlusu dahil olmak üzere sekiz kişi gözaltına alındı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı ve bu olay sonucunda dokuz işçi toprak altında kaldı. Gözaltına alınanlar arasında yabancı uyruklu bir kişi de bulunuyor. Olayın ardından çeşitli yetkililer ve şirketin tutumu eleştirilere konu oldu.
15 Şubat 2024

Sputnik'teki sendikalı gazetecilerin grevini kırmakla suçlanan gazeteci Ceyda Karan, Birgün'deki yazılarını sonlandırdığını açıkladı. Sputnik'teki TGS üyeleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından grev kararı almıştı. Karan, grevdeki gazetecilere rağmen yayına başlayacağını duyurmuştu. Bu durum, grevdeki gazeteciler ve diğer kişiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
13 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), maaş zammını beğenmeyip yöneticilerine e-posta gönderen ve bu nedenle işten çıkarılan Serap Aslan A.'nın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Yerel mahkeme ve Yargıtay, işçinin işten çıkarılmasını haklı bulmuştu. AYM, işçinin e-posta ile rahatsızlığını dile getirdiğini ve iş akdinin haksız feshedildiğini belirterek, 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Karar, ihlalin sonuçlarıyla ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderildi.
16 Eylül 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi Nejdet Eksilmez, işten çıkarılmasının ardından Sputnik Türkiye'ye karşı açtığı işe iade davasını ilk duruşmada kazandı. Sputnik Türkiye çalışanları, işten çıkartılmalarına ve ücretlerin yükseltilmesi taleplerine yanıt olarak 7 Temmuz'dan bu yana grev yapıyorlar. Grevin 100. gününde, çeşitli basın kurumlarından gazeteciler, siyasi parti temsilcileri ve sendikalar destek için toplandı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, mahkemenin grevin durdurulması talebini reddettiğini ve Eksilmez'in işe iadesine karar verdiğini duyurdu.
24 Kasım 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması faciasında kaybolan dokuz işçiden birinin cesedi, 53 gün sonra bulundu. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, diğer kayıp işçilerin bulunması için çabalar sürüyor. Olay, madencilik sektöründeki güvenlik önlemlerinin yeterliliği konusunda yeniden tartışmaları alevlendirdi.
5 Nisan 2024

Sivas Valiliği, 13 Şubat'ta Erzincan'da meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı, dokuz işçinin toprak altında kaldığı maden faciası sonrasında olası protesto eylemlerini engellemek amacıyla Erzincan'a gidişleri yasakladı. Yasak, Sivas coğrafi sınırları içerisinde 20/02/2024 günü saat 23.59'a kadar yedi gün süreli olarak uygulanacak. Bu karar, maden faciası ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili kamuoyunun tepkisini engellemeyi amaçlıyor.
15 Şubat 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, ağaç kesimini engellemeye çalışan jandarmaya tepki gösterdi. Cangı, jandarmanın köylülere karşı şirketi koruduğunu belirterek, kesilen ağaçları gösterip vicdanlarına seslendi. İkizköylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar ve ağaç kesimine karşı direnişleri sırasında jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradılar.
28 Temmuz 2023

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları, vergi adaleti talebiyle başlattıkları eylemin 30’uncusunu gerçekleştirdi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, ASM çalışanlarının yüksek vergi oranlarından şikayetçi olduğunu belirtti. Çalışanlar, vergi oranlarının yüzde 15 ile sınırlandırılmasını ve yıl içinde sabit kalmasını talep ediyor. Ayrıca, sabit gelirli oldukları için sabit vergi ödemek istediklerini vurgulayan çalışanlar, adaletsiz vergi uygulamalarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
2 Ekim 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazıyla engellendi. 2019'dan bu yana süren direnişe rağmen, ağaç kesimi devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ziyaret ettiği kesim alanına giden köylülere jandarma tarafından biber gazı sıkıldı. İkizköy davası avukatı İsmail Hakkı Atay, yapılan işlemin anayasal bir suç olduğunu belirtti.
28 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı protesto düzenleyen İkizköylülerin nöbet alanına jandarma ve TOMA'lar sevk edildi. Çıkan olaylarda dört kişi yaralandı, sekiz kişi gözaltına alındı. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar. Jandarmanın müdahalesi sonrası sekiz kişi gözaltına alındı, ancak daha sonra serbest bırakıldılar.
24 Temmuz 2023

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Erkekleri Koruma Derneği üyeleri, Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir eylem düzenledi. Ellerinde 'Erkeklerin de kalbi var, çığlıklarını duyun' ve 'Nafaka yükü köleliktir. Erkekler de özgürlük ister' yazılı dövizler taşıyan grup, erkeklerin iftiraya uğradığını ve uzaklaştırma kararlarının keyfi alındığını savundu. Dernek başkanı Bahri İnceler, erkek haklarının da önemli olduğunu ve ömür boyu nafaka vermek istemediklerini belirtti. Eylem sırasında grup üyelerinden oluşan bando çeşitli müzikler çaldı.
20 Eylül 2024

Bursa Valiliği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılacağı toplu açılış törenine kamu çalışanlarının katılmasını istedi. Kamu çalışanları, katılmama durumunda fişlenme ve mobbing endişesi taşıdıklarını ifade etti. Muğla Valiliği de benzer bir durumda AKP propagandası yapmakla eleştirilmişti. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Bursa İl Başkanı Özkan Rona, bu tür talimatların devlet memurları için onur kırıcı olduğunu ve kamu çalışanlarının özgür iradeleriyle davranmaları gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023

Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirket tarafından işletilen bir maden ocağında kontrollü patlama sonrası oluşan karbonmonoksit gazından zehirlenen altı işçiden biri olay yerinde yaşamını yitirdi. Diğer beş işçi ise Soma Devlet Hastanesine kaldırıldı ve ardından Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesine sevk edildi. Tedavi altına alınan işçilerin hayati tehlikelerinin olmadığı belirtildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
11 Nisan 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazı ve yumruklarla saldırıya uğradı. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyor. Dava süreci devam ederken, jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Ayrıca, Yeşil Sol milletvekilleri Perihan Koca ve İbrahim Akın'ın da bulunduğu yurttaşlara biber gazı ve yumruklarla saldırıldı.
26 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağlatan sözleriyle tanınan AKP'li Bolu Belediye Meclisi üyesi Hacer Çınar, ekonomik zamlara tepki gösterdi. Çınar, sağlık işçilerinin geriye dönük haklarının ödenmesi konusunda bir basın açıklaması yaptı ve 'sabırlarının tükendiğini' belirtti. Çınar, ev kiralarının, vergi oranlarının ve temel ihtiyaç maliyetlerinin arttığını, altın ve döviz fiyatlarının fırladığını ve bu durumun işçilerin yaşamını zorlaştırdığını ifade etti.
21 Temmuz 2023

Cannes Film Festivali çalışanları, uzun süredir devam eden taleplerine dikkat çekmek amacıyla grev yapma kararı aldı. Ekranların Arkasındaki Yoksulluk adlı kolektif tarafından temsil edilen yaklaşık 100 işçi, festivalin açılışını riske atmayacak ancak aksamalara neden olabilecek bir grev planlıyor. Çalışanlar, festivalde sözleşmeli ve dönemsel olarak çalışıyorlar ve Fransa'nın kültür sektöründe serbest çalışan sanatçı ve teknisyenler gibi işsizlik sigortasından yararlanamıyorlar. Festival organizatörleri ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
7 Mayıs 2024
İşaretlediklerim