Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25'e çıkarmasının ardından, TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42'ye kadar yükseldi. Bankacılık sektörü, TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefini tutturmak zorunda. Kamu bankaları TL vadeli mevduat faizini yüzde 35-37 arasında uygularken, bazı özel bankalar döviz dönüşlü KKM hesapları için ekstra 2 puanlık fark uyguladı.
29 Ağustos 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) için kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artıracağını belirtti. Şimşek, bir KOBİ'nin sistemden en fazla 100 milyon lira kredi kullanabildiğini, bu rakamın 150 milyon lira olacağını ifade etti. Ayrıca, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere, 31 Aralık 2023 tarihine kadar 'KOBİ dışı işletmeler' için belirlenen kredi garanti limitlerinden yararlanabilme imkanı sağlanacağını ekledi.
25 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023

Yapı Kredi Bankası, 2022 yılında 52,74 milyar TL net kar elde ettiğini ve bir önceki yıl olan 2021'de bu rakamın 10,49 milyar TL olduğunu açıkladı. Banka, 2022'de 76,95 milyar TL net faiz geliri elde etti ve geçen yıl 604,44 milyar TL kredi verdi. 2023 yılı için TL kredi artışı beklentisi %40'tan az, net faiz marjı beklentisi ise %5'ten fazla olarak belirlendi. Ayrıca banka, bu yıl için komisyon geliri artışı beklentisinin %60'tan fazla olacağını duyurdu.
3 Şubat 2023

Türk Lirası cinsinden vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz sınırı kaldırıldı. Bundan böyle, KKM hesaplarında asgari faiz oranı olarak politika faizi esas alınacak ve bankalar kendi üst faiz sınırlarını belirleyebilecek. Daha önce dövizden dönüşümlü KKM'lerde de benzer bir düzenleme yapılmış ve faiz tavanı kaldırılmıştı.
31 Mart 2023

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank, teknoloji alanında yenilikçi fikirleri olan girişimcilere destek olmak amacıyla 'Tekno Girişimci Destek Kredisi' adı altında yeni bir kredi paketi sunuyor. Bu kredi paketi ile yazılım, donanım geliştirme ve mobil teknolojiler gibi alanlarda faaliyet gösteren girişimlerin büyümesi, istihdamın artırılması ve rekabetin desteklenmesi amaçlanıyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren veya TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurumlardan destek almaya hak kazanmış girişimciler bu krediden yararlanabilecek. Kredi, 500 bin liraya kadar, altı ay anapara ödemesiz ve 60 ay vadeli olup, faiz oranları vade süresine göre değişiklik gösterecek.
3 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Ayrıca, bankacılık sektörüne TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi verildi. Bu hedefi tutturamayan bankalar menkul kıymet alımı ile karşı karşıya kalacak. Bankacılık sektörü kaynakları, TL mevduat faizlerinin yüzde 35-40 seviyelerine yükselmesini bekliyor.
28 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Yapı Kredi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 0-6 yaş arası çocukların ve ebeveynlerinin gelişimini desteklemek amacıyla 'Yarınlara Kartopu' projesini hayata geçirdi. Proje, çocukların sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirmeyi ve ebeveynleri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Prof. Dr. Selçuk Şirin ve bir ekip tarafından hazırlanan eğitim içerikleri ve setleri, özellikle sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı ve deprem afetinden etkilenen çocuklara yönelik. Yapı Kredi Gönüllüleri de sahada çocuklarla etkinlik yaparak projeye destek veriyor.
13 Kasım 2023

Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz'in geçmişteki yolsuzluk soruşturması ve kamu ihaleleriyle ilgili tartışmaları devam ederken, şirketin Konya'da gerçekleştireceği bir projeye devlet tarafından yatırım teşviki verildi. Teşvikler arasında vergi indirimleri, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve enerji desteği gibi birçok avantaj bulunuyor. Cengiz Holding, daha önce de vergi borçlarının silinmesi ve devlet ihalelerinde sıkça tercih edilmesiyle gündeme gelmişti.
16 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla, Türk Ticaret Kanunu'na göre anonim şirketlerin en az esas sermaye tutarı 50 bin liradan 250 bin liraya, halka açık olmayan anonim şirketlerin kayıtlı sermaye sistemine göre en az başlangıç sermayesi tutarı 100 bin liradan 500 bin liraya yükseltildi. Aynı zamanda limited şirketlerin en az esas sermaye tutarı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı.
25 Kasım 2023

Merkez Bankası, ticari, ihtiyaç ve taşıt kredilerinin aylık büyüme sınırlarında değişiklik yaparak sıkılaştırma politikasını güçlendirdi. Haziran 2023'te göreve gelen yönetim, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş ve şubatta faiz artışını durdurmuştu. Yeni adımlarla, ticari ve ihtiyaç kredilerinin aylık büyüme sınırları düşürüldü, taşıt kredilerinde ise mevcut sınır korundu. Ayrıca, ihracat, yatırım, tarım, esnaf kredileri ve deprem bölgesine yönelik krediler bu sınırlamanın dışında tutulacak.
6 Mart 2024

Bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartlarında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayıları düşürüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bir yılda krediler yüzde 50, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü. Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı, kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin gündemde olduğunu belirtti. Azami taksit sayısı 12'den üçe indirildi ve kurumsal kredi kartları için de limitler sınırlandırıldı.
12 Mart 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerine ilişkin vade ve kredi kullanım sınırlarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi vadesi 48 ay, 4 milyon ile 5 milyon lira arasındaki taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Ayrıca, kredi tutarının taşıtın değerine oranı da fatura değerine göre yüzde 70'ten yüzde 0'a kadar değişen oranlarda sınırlandırıldı. Bu karar, elektrik motorlu taşıtlar da dahil olmak üzere, çeşitli fiyat aralıklarındaki taşıtlar için geçerlidir.
22 Mart 2024

Murat Muratoğlu'nun yazısında, seçim öncesi kredi kartlarına limit kısıtlaması ve yeni düzenleme geleceğinin açıklanması sonucu kredi kartı harcamalarının arttığı belirtiliyor. Faiz artırımının yasaklanmasıyla birlikte kredi kartlarının faizsiz kredi gibi kullanıldığı, ancak bu durumun seçime kadar sürmediği, bankaların kredi kartı nakit avans taksit sayısını üçe düşürdüğü ve bu değişikliğin herhangi bir açıklama yapılmadan gerçekleştiği ifade ediliyor. Yazıda, finansal kuruluşlar üzerinde büyük bir baskı olduğu ve bankaların aslında kredi kartı kullanımını teşvik ettiği ancak mevcut durumda farklı bir yol izlediği vurgulanıyor.
12 Mart 2024

Kredi kartı kullanımını sınırlama amacıyla atılan yeni bir adımda, kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e yükseltildi. Bu değişiklik, kredi kartı kullanıcılarının borçlanma maliyetlerini etkileyecek ve muhtemelen kredi kartı kullanım alışkanlıklarında değişikliklere yol açacak. Detaylar henüz açıklanmadı ancak bu adımın kredi kartı borçluları üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor.
6 Nisan 2024
İşaretlediklerim