TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, yasama dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM Başkanlığı'na başvurdu. Soylu, dilekçesinde, kendisine ve görev yaptığı döneme yönelik organize ve sistematik karalama kampanyalarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Bu kampanyaların, devletin itibarını zedelemeyi amaçladığını ve kendisinin bu iftira ve karalamalar karşısında dokunulmazlığının kaldırılmasını talep ettiğini ifade etti.
1 Ağustos 2024

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir araya gelen hayvanseverler, 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı eylem yaptı. Eylemde konuşan Hayvanlara Özgürlük Platformu'ndan Merve Çınar, bütün canlıların değerli olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. CHP Ankara milletvekilleri ve Ankara Barosu Başkanı da eyleme destek verdi. Eylemciler, teklifin geri çekilmesini talep etti.
28 Temmuz 2024

AKP, sokak hayvanlarını uyutmayı içeren bir düzenleme hazırlamıştı. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine 'uyutma' ismi yerine 'ötanazi' ismi getirilmişti. Ancak, Meclis'te görüşme aşamasında olan bu düzenlemeden 'ötanazi' ibaresi de çıkarıldı ve yerine Veterinerlik Hizmetleri Kanunu'nun ilgili maddesi eklendi. Bu değişiklik, düzenlemenin özünde bir farklılık yaratmıyor.
22 Temmuz 2024

AKP milletvekili Tuğrul Türkeş, Osman Kavala davası nedeniyle AKP'nin ikiye bölündüğünü ve kendisinin de Kavala'yı savunmakla suçlandığını belirtti. Türkeş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, AKP'nin hukukun tecelli etmesini isteyen siyasetçilerle dolu olduğunu, ancak gölgede yumruk atmaya çalışanların kripto kalıntılar veya ücretle çalışanlar olduğunu söyledi. Türkeş, Kavala davasına ilişkin yedi soru sordu ve bu soruların hukuki sürecin objektif delillerle yürütülmesine neden karşı çıkıldığını sorguladı.
12 Temmuz 2024

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk'ün, sokak hayvanlarıyla ilgili 'uyutma' uygulamasını içeren kanun teklifinin Meclis komisyonunda görüşmeleri devam ederken Meclis'e girişi yasaklandı. Dernek, bu yasağın kabul edilemez olduğunu ve Türk veteriner hekimlerine verilmiş bir ceza olarak gördüklerini belirterek durumu protesto etti. 'Uyutma' teklifine karşı kamuoyunda büyük tepki bulunuyor ve birçok kişi bu düzenlemenin geri çekilmesini talep ediyor.
23 Temmuz 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda maden sahasını genişletmek için ağaç kıyımına başlayan YK Enerji'ye karşı eylem başlatan İkizköy direnişçileri, CHP'li Mahmut Tanal'ı yuhaladı. Tanal, bir eylemciye 'Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik. AKP'nin ekmeğine yağ sürüyorsun. Sen AKP'nin provokatörüsün' dedi. Tanal, Twitter'da da kullanıcılar tarafından eleştirilirken, kendisine sataşıldığını ve bunu 'birtakım siyasi oluşumların mensuplarının' yaptığını öne sürdü.
28 Temmuz 2023

TBMM'de başıboş köpek sorununu çözmeyi amaçlayan yasa tasarısının görüşmeleri sırasında, evladını kaybetmiş bir anneye milletvekilleri tarafından sözlü saldırıda bulunuldu. Antalya'da köpek saldırısı sonucu ölen Mahra Melin Pınar'ın annesi ve Ankara'da köpek saldırısı sonucu ağır yaralanan Tunahan Yılmaz'ın babası, milletvekillerinin hedefi oldu. Bu olay, TBMM'nin saygın imajına zarar verdi ve milletvekillerinin asgari nezaketten uzak davranışları eleştirildi.
19 Temmuz 2024

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşme talebini, partilerine yönelik kapatma davası, hesaplarına konan bloke ve iktidarın antidemokratik uygulamaları nedeniyle reddettiklerini açıkladı. AKP'nin başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı düzenlemeler için diğer partilerle görüşme arayışında olduğu, ancak HDP'nin bu görüşmeleri seçim manevrası olarak gördüğü ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde değişiklik yapılmasını önerdiği, ancak bu önerilere cevap alamadığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Rahmi Turan, halkın iktidarın şatafatlı yaşamına ve kaynakların yandaşlara aktarılmasına karşı harekete geçtiğini belirtiyor. AKP'nin oylarının eridiğini ve halkın bilinçlenerek iktidarı hizaya getirmek için adımlar attığını vurguluyor. Ana muhalefet partisi CHP'nin, iktidarı erken seçim için zorlaması ve ülkenin kaynaklarını vatandaşlar için kullanması gerektiğini ifade ediyor.
14 Temmuz 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin dört maddesi daha Meclis komisyonunda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Bu değişiklikler arasında, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen köpeklerin öldürülmesi kararı veteriner hekimlere bırakıldı. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Yerel yönetimlerin sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde gerekli idari tedbirleri alması yetkisi de genişletildi.
23 Temmuz 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası 10 ilde ilan edilen OHAL hakkında muhalefeti uyararak, iktidarın başka planları olabileceğini ve OHAL'in amacı dışında kullanılması durumunda sert tepki gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Demirtaş, 2016'da ilan edilen OHAL'in muhalefeti susturmak için kullanıldığını hatırlatarak, benzer bir durumun tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.
9 Şubat 2023

CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Akbelen Ormanı'ndaki kömür madeni ve ağaç kesimine karşı TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Köylüler, 2019'dan bu yana Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Muhalefet partileri, ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için 120 milletvekilinin imzası ve TBMM başkanının olumlu yanıtı gerekiyor.
2 Ağustos 2023

TBMM Genel Kurulu'nda Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk beş maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında 'yakala-kısırlaştır-sal' yönteminin kaldırılması, hayvan bakımevi tanımının değiştirilmesi ve sahipsiz hayvanların yaşam desteğinin çekilmesi gibi düzenlemeler bulunuyor. Ayrıca, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen köpeklerin öldürülmesi kararı veteriner hekimlere bırakıldı. Hayvanseverler bu düzenlemelere karşı eylem yaparken, bazı veteriner dernekleri de düzenlemelerin geri çekilmesini talep etti.
29 Temmuz 2024

Uğur Dündar, gelişmiş ülkelerde her evde bir hayvan bulunduğunu ve hayvan sevgisinin çocukların merhametli bireyler olarak yetişmesinde önemli olduğunu vurguladı. Dündar, kamuoyunda 'ötanazi' ya da 'Katliam Yasası' olarak anılan ve büyük tepki çeken yasa tasarısına karşı çıktı. Yazısında, merhum Bekir Coşkun'u anarak, onun da bu yasaya karşı çıkacağını belirtti. Dündar, okuyucularına barınaklardan hayvan sahiplenmeleri çağrısında bulundu.
28 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıt ürünlerine ÖTV zammı yapıldı ve bu zam İstanbul'da benzin ve motorin fiyatlarını önemli ölçüde artırdı. AKP Merkez Karar Yönetim Kurumu üyesi Metin Külünk, zammı 'kirli bir operasyon' olarak tanımlayarak, zammın ilan edilme zamanlamasını ve enflasyon üzerindeki etkilerini eleştirdi. Külünk, zammın 15 Temmuz gecesi ve Sala okunmasının ardından ilan edilmesine sebebiyet verenlerin görevden alınmasını talep etti.
16 Temmuz 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bir açılış programında yaptığı konuşmada, PKK liderlerinin altılı masanın işini zora sokacak açıklamalar yaptığını ve bunun amacının altılı masayı kirletmek olduğunu ifade etti. Yavaş, muhalefeti bölücülükle suçlayanlara, AKP listelerinden seçime girecek HÜDA-PAR'ın seçim vaadlerine bakmalarını önerdi. Ayrıca, devletin milli güvenlik politikalarını sürdüreceklerini ve Türkiye'nin menfaatlerini koruyacaklarını vurguladı.
12 Nisan 2023

Ayşenur Arslan, son yazısında Türkiye'de laiklik ilkesine yönelik tartışmaları ele alıyor. Ata Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in danışmanı Oğuz Uçar'ın kendisine ulaşarak, Ata Parti'nin AKP'yi laik cumhuriyet ilkelerine aykırı eylemler nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet ettiğini bildirdiğini aktarıyor. Şikayetin, AKP'nin 2008 yılında aldığı devlet yardımının yarısının kesilmesine yol açan eylemlerine dayandığı belirtiliyor. Arslan, Türkiye'de laiklik karşıtlığının artık söylemden eyleme geçtiğini ve önümüzdeki seçimler sonrası ekonomik ve siyasi alanda büyük değişiklikler beklendiğini ifade ediyor.
10 Şubat 2024

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye'de hayvanlara yönelik eziyetin arttığını ve cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Konya'da bir köpeğin barınakta öldürülmesi olayına değinen Kadıgil, bu tür eylemlere verilen cezaların milletvekillerinin iradesine rağmen bakanlar tarafından düşük tutulduğunu ifade etti. Kadıgil, Meclis'te daha önce bu konuda uyarılarda bulunduğunu ancak dinlenmediğini söyledi.
20 Ocak 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim