Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili genel seçimleri dolayısıyla bir ara verdi. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, Meclis seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilmesini takiben üçüncü gün saat 14:00'te çalışmalarına devam edecek.
8 Nisan 2023

14 Mayıs genel seçimlerinin Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre ikinci tura kaldığı belirtildi. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,51, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,47 oy aldığı ifade edildi. Meclis dağılımında ise cumhur ittifakının 322, millet ittifakının 213, emek ve özgürlük ittifakının ise 65 vekil çıkaracağı öngörülüyor. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda seçimin ikinci turu için umutlu bir mesaj vererek, 'Umutsuzluk yok. Çok defa kazandık, yine kazanacağız' dedi.
15 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor. İlk turda Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye oy verecek olanların bir kısmı ikinci turda oy kullanmayacaklarını veya Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerini belirtiyor. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında, Kemal Kılıçdaroğlu ilk turda yüzde 46,4, Erdoğan yüzde 41,6 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,1 ile önde görünüyor. Anketin kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği bilgisi paylaşılmamış.
6 Nisan 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, anayasal gereklilik nedeniyle seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini belirtti. Ancak, Haziran ayında yaşanabilecek engeller nedeniyle seçim tarihinin daha uygun bir zamana çekilmesi gerektiğini söyledi. Bu engeller arasında hac, okulların tatil dönemi ve Kurban Bayramı gibi etkenler bulunuyor. AKP'nin seçim tarihini belirleme konusunda yeni seçim kanunun yürürlüğe gireceği tarihten sonraki dönemleri değerlendirdiği ifade edildi.
13 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okulların 2023 yılı ücretlerine yüzde 65 zam yapılacağını duyurdu. ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay ise özel okullara yüzde 80-90 oranında bir zam beklentisi içinde olduklarını ifade etmişti. Özel okullar 2022 yılını son 40 yılın en zor dönemi olarak nitelendiriyor ve geçen yıl 1500'den fazla özel okulun kapandığı belirtiliyor.
4 Ocak 2023

Kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alıyor. İlk turda yüzde 5,17 oy alan ve daha sonra Erdoğan'a destek veren Sinan Oğan, seçmenlerine ikinci turda da kendisine destek verdikleri ve Türkiye'nin istikrarı yönünde oy kullandıkları için teşekkür etti. Oğan, yeni bir dönemin başladığını ve kazananın Türk milliyetçileri, Atatürkçüler, Türk milleti olduğunu belirtti.
28 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim konusundaki tartışmalara devam ediyor. Tekin, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in soru önergesine yanıt vererek, ihtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabileceğini belirtti. Tekin, daha önce de kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak için gerekirse kız okulları açılabileceğini ifade etmişti. İrmez, Tekin’in bu açıklamasını TBMM’ye taşımış ve bakanlığın 'kız okullarına' dair bir çalışmasının olup olmadığını sormuştu.
13 Eylül 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın gençlerin oy kullanmasını engellemek amacıyla seçimleri 14 Mayıs'a aldığını öne sürdü. Akşener, seçim tarihinin okulların açık ve sınavların yapıldığı bir döneme denk geldiğini belirterek, gençlerin oy kullanamayacağını ve bu durumun maddi imkansızlıklar nedeniyle daha da zorlaşacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirleyeceğini daha önce işaret ettiği hatırlatıldı.
25 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda, iktidara yakın gruplara aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar dolarlık kaynağı geri getireceğini ve bu kaynakla ilk yıl içinde atama bekleyen 100 bin öğretmeni öğrencileriyle buluşturacağını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklaması, bazı televizyon kanallarının kendisinin reklamlarını yayınlamayı reddetmesi üzerine sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla gündeme geldi.
8 Nisan 2023

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitime ara verilen 10 ildeki okulların açılış tarihleri Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından duyuruldu. Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da okullar 1 Mart'ta eğitime başlayacak. Gaziantep ve Osmaniye'de eğitime ara 13 Mart'a, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'a kadar uzatıldı.
20 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala Twitter hesabından toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve birlik mesajları veren bir paylaşım yaptı. Erdoğan, mesajında 85 milyon vatandaşın, 81 vilayetin, farklı etnik kökenlerin ve inanç gruplarının seçimlerden zaferle çıkacağını belirtti. Ayrıca, siyasi partilere gönül vermiş vatandaşların ve Türkiye'nin dostlarının da kazanacağını ifade etti. Erdoğan, seçimlerin bir bayram, gurur günü ve Türk demokrasisinin şöleni olacağını vurguladı.
6 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için tedbirlerini belirledi. Okul aile birlikleri kararıyla belirlenen kıyafetler tercih edilecek ve maddi külfet oluşturmamak için zaruret hali dışında değişikliğe gidilmeyecek. Öğrencilerin derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmalarına karşı önlemler alınacak. Deprem bölgesindeki illerde görev yapan öğretmenlerin konaklamalarına yönelik tedbirler tamamlanacak. Ayrıca, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitime erişimleri, sınıf mevcutlarına bakılmaksızın sağlanacak.
21 Ağustos 2023

Türkiye, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin önemine vurgu yaparak, iç ve dış gelişmelerle birlikte bu tarihin bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Son anketlerde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu önde görünürken, Erdoğan cumhur ittifakını genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR'ın desteğini aldı. Erdoğan, seçimlerde terör örgütleri ve küresel menfaat odaklarıyla işbirliği yapmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi.
25 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin önemine değindi ve 'Bu millet 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır' ifadesini kullandı. Depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK'nın seçimi ertelemek gibi bir yetkisi olmadığını ifade etti.
1 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarında İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu 10 ilin milli eğitim müdürlerini görevden alarak yerlerine yeni atamalar yaptı. Görevden alınan ve yeni atanan milli eğitim müdürlerinin isimleri Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla duyuruldu. Bu değişikliklerle birlikte toplam 28 ilin milli eğitim müdürlüğü pozisyonunda yeni isimler göreve başladı.
20 Ocak 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sebebiyle Türkiye genelinde eğitim öğretime verilen aranın 20 Şubat'a kadar uzatıldığını duyurdu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da üniversitelerde bahar dönemi eğitiminin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini bildirdi. Daha önce deprem bölgelerinde eğitime ara verilmiş ve okullardaki ara tatil süresi uzatılmıştı.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim