Bloomberg ajansına konuşan işlemciler, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından önce kamu bankalarının dolar alımı yaptığını belirtti. Alımların 23,55 TL seviyesi civarında gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Kamu bankalarının bu tür döviz piyasası işlemleri hakkında herhangi bir yorum yapmadığı kaydedildi.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan bir tebliğ ile kamu muhasebatında uygulanacak kanuni ve temerrüt faiz oranları yeniden belirlendi. 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı ve temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde ise yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi.
22 Temmuz 2023

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, ekonomistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mayıs ayında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağını ve 2023 yılının geri kalanında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Fed'in Mart ayındaki toplantısında dile getirilen ekonomik gerileme ve bankacılık sektöründeki stres endişeleri, piyasaların 2023 sonuna kadar en az 25 baz puanlık bir indirim beklentisine yol açtı. Ankete katılan 105 ekonomistin yaklaşık yüzde 90'ı Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışı beklerken, 100 ekonomistin 59'u faiz oranlarının yıl boyunca değişmeyeceğini düşünüyor. Fed en son faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 seviyesine çıkarmıştı ki bu son 16 yılın en yüksek seviyesi.
20 Nisan 2023

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışı kararı, kredi kartı faizlerine de yansıdı. BloombergHT'nin haberine göre, kredi kartlarında aylık azami gecikme faiz oranı 1 Ekim itibariyle yüzde 3,11'den yüzde 3,56'ya yükseldi. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 55 baz puan eklenerek belirleniyor. Nakit çekimlerde kullanılacak azami gecikme oranı da yüzde 3,87'den yüzde 4,32'ye yükseldi.
26 Eylül 2023

Türkiye'de ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 40'a yaklaşarak Ekim 2018'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 8,5 olmasına rağmen piyasadaki faizler bu oranın çok üzerinde. 10 Mart'tan itibaren tüketici kredileri faizleri artış gösterdi. Bankalar, TL mevduat faizlerini yükselterek ve TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturmak için ihtiyaç kredisi faizlerini artırdı. Bazı bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yüzde 60'a kadar çıktığı iddia ediliyor.
26 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25'e çıkarmasının ardından, TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42'ye kadar yükseldi. Bankacılık sektörü, TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefini tutturmak zorunda. Kamu bankaları TL vadeli mevduat faizini yüzde 35-37 arasında uygularken, bazı özel bankalar döviz dönüşlü KKM hesapları için ekstra 2 puanlık fark uyguladı.
29 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

İsviçre merkezli banka Pictet, Amerikalı müşterilerin off-shore hesaplardaki varlıklarını gizlemelerine yardımcı olduğu için ABD Adalet Bakanlığı tarafından 123 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Banka, 2008 ile 2014 yılları arasında 1637 gizli hesapta 5,6 milyar dolar üzerinde varlık sakladığını ve bu hesaplardan elde edilen geliri ABD Gelir İdaresi'nden (IRS) gizlediğini itiraf etti. Bu süreçte Amerikalı vergi mükellefleri yaklaşık 50,6 milyon dolar vergi kaçırmış. Banka, cezayı ödemeyi ve gelecekte vergi kaçakçılığına karşı önlemler almayı kabul etti.
5 Aralık 2023

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel etkinlikte, yılın sosyal ruh halini ve modunu yansıtan popüler bir Kanji karakteri seçiliyor. Japonya Kanji İstidat Test Vakfı, 2023 yılı için 'vergi, harç, ödev' anlamlarına gelen 'zei' karakterini seçti. Seçim, Başbakan Kişida Fumio'nun hükümetinin yüksek enflasyona karşı vergi indirimleri teklifleriyle ilişkilendiriliyor. Karakter, Kyoto'daki Kiyomizu Tapınağı'nda düzenlenen bir etkinlikte büyük bir kaligrafi fırçasıyla çizildi.
13 Aralık 2023

IMF, 'Serveti Nasıl Vergilendirmeli' başlıklı bir araştırma yayımlayarak, servet vergisi konusunda yeni görüşlerini ortaya koydu. Araştırmada, net servetin zamana yayılarak vergilendirilmesi yerine, sermaye kazançlarının ayrı ayrı vergilendirilmesi ve vergi oranlarının artırılması öneriliyor. Ancak, belli bir limiti aşan servetler için net servet vergisinin uygulanabileceği belirtiliyor. Bu çalışma, Türkiye'de servet vergisi tartışmalarına katkı sağlayabilecek önemli bir kaynak olarak değerlendiriliyor.
16 Nisan 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen, ticari olmayan ve değeri 150 avroyu geçmeyen eşyalara uygulanan maktu vergi oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Aynı zamanda, değeri 1500 avroyu geçmeyen ilaçlar için de bu oran geçerli olacak. Daha önce bu oran yüzde 18 olarak uygulanmaktaydı. Yeni vergi oranı, '4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da yapılan değişiklikle Resmi Gazete'de yayımlanarak 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
20 Nisan 2024
İşaretlediklerim