Halkbank, esnaf kredilerinin faiz oranlarının 1 Mayıs'tan itibaren güncellendiğini ve bu değişikliğin geçmişe yönelik uygulanmadığını belirtti. Ancak, bir esnafın iki yıl önce çektiği kredinin yeni ödeme planında faiz güncellemesi farkı görülüyor. Bu durum, Meclis'te de tartışmalara yol açtı ve çeşitli milletvekilleri esnafların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Esnaf temsilcileri, faiz oranlarının eski seviyelere döndürülmesi çağrısında bulundu.
22 Mayıs 2024

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir ev sahibi, enflasyon karşısındaki kaybını telafi etmek amacıyla evinin aylık kira bedelini yedi gram altın olarak belirledi. Bu durum sosyal medyada gündem olurken, Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğunu açıkladı. Bakanlık, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın 4. maddesine atıfta bulunarak, Türkiye'de yerleşik kişilerin kira sözleşmelerinde döviz veya dövize endeksli bedel belirleyemeyeceğini hatırlattı.
29 Ağustos 2024

Altın arzının yüksek talebe yetişememesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na işlenmemiş altın ithalatı için kota tahsis etti. 7 Ağustos 2023'te getirilen bu kota uygulaması, piyasada işlenmemiş altın arzındaki daralmaya bir çözüm olarak görülüyor. Bu durum, aynı zamanda kaçak altının yurda girişini hızlandıran bir faktör olarak belirtiliyor.
27 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin millî dış ticaret politikasının olmadığını, özellikle Çin'den yapılan ithalatlarda teknoloji ürünleri yerine daha düşük katma değerli ürünlerin tercih edildiğini belirtiyor. Üretimde yüksek oranda ithal girdi kullanıldığını ve hükümetin bu konuda bir iyileştirme programına sahip olmadığını ifade ediyor. Dış borçların çevrilmesi için yüksek faiz oranları ödendiğini, altın ithalatına getirilen kotaların hem olumlu hem olumsuz sonuçlar doğurduğunu, kaçak altın ticaretinin arttığını vurguluyor.
19 Mart 2024

Erzincan İliç'te, siyanür kullanılarak yapılan altın ayrıştırma işlemi çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor. İşçilerin zehirli atıklarla teması ve siyanürün Fırat Nehri'ne sızma ihtimali endişe yaratıyor. Anagold şirketi ve ortakları, yerel halkın ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. AKP iktidarı ve ilişkili isimler, madencilik yasalarında yapılan değişiklikler ve verilen imtiyazlarla eleştiriliyor. Altın madenciliği, Türkiye genelinde çevresel ve sağlık sorunlarına yol açarken, iktidarın bu konudaki politikaları tartışma konusu olmaya devam ediyor.
16 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, Kapalıçarşı’da kuru kayısının gram altın fiyatına yakın bir fiyata satıldığı iddiaları üzerine bir işletmeyi denetledi. Denetim sonucunda, kayısının 2 bin 680 liraya satıldığı ve alış faturalarının ibraz edilemediği tespit edildi. İşletmeye 100 bin ila 1 milyon lira arasında para cezası verileceği açıklandı. Ayrıca, denetim sırasında talep edilen faturaların ibraz edilememesi durumu Vergi Dairesi Başkanlığı’na bildirildi.
27 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, altının küresel çapta güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilmesinin nedenlerini ve tarihsel önemini ele alıyor. Altın, savaşlar, ekonomik krizler, afetler gibi belirsiz zamanlarda yatırımcılar için güvenli bir liman olarak görülüyor. Ayrıca, enflasyon ve para birimi devalüasyonu gibi ekonomik sorunlar sırasında koruma sağlayarak yatırımcıların talebini artırıyor. Oğuz, altının sadece bir yatırım aracı olmadığını, aynı zamanda tarihte para birimi olarak da kullanıldığını vurguluyor.
7 Mayıs 2024

Melih Altınok, Suudi Arabistan'da hac sırasında yaşanan ölümlerin artışını ele alıyor. 2022-23 sezonunda yaklaşık 200 kişi hacda hayatını kaybederken, bu yıl ölü sayısının artmasında kavurucu sıcakların ve kaçak hacıların etkili olduğu belirtiliyor. Altınok, Suudi Arabistan'ın sağlık hizmetleri ve acil müdahale ekiplerinin yetersizliğini vurguluyor ve hacı gönderen ülkelerin Suudi Arabistan'ı bu konuda daha fazla sorumluluk almaya zorlaması gerektiğini savunuyor.
23 Haziran 2024

ABD'li Senatör Bob Menendez, hakkında yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında, evinden çıkan külçe altınların eşi Nadine Menendez'in merhum annesinden kaldığını savundu. New York Güney Bölge Mahkemesi savcıları, Menendez hakkındaki tutuklama emri taleplerini güçlendirmek için ek belgeler hazırladı. Bu belgelerde, Menendez ailesinin evinde yaklaşık 500 bin dolar nakit paranın da bulunduğu belirtildi. Menendez, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kaldı ancak Kongre'deki koltuğundan istifa etmeyeceğini açıkladı.
15 Şubat 2024
İşaretlediklerim