Kobani davasında, HDP'nin eski genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi yargılandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verilirken, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti. Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle açılmıştı.
16 Mayıs 2024

Mardin Valiliği, kent merkezi ve tüm ilçelerde gösteri, yürüyüş ve açık hava toplantılarını üç gün süreyle yasakladı. Yasak, 15-18 Ağustos tarihleri arasında geçerli olacak ve valilik ile kaymakamlığın uygun göreceği etkinlikler haricindeki tüm programları kapsayacak. Kararın, milli güvenlik, kamu düzeni ve anayasal sınırlandırmalar çerçevesinde alındığı belirtildi. Ayrıca, terör eylemlerinin ve suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve olası provokasyonların engellenmesi amacıyla bu yasaklama kararı alındığı ifade edildi.
15 Ağustos 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasını eleştirerek, bu kararın Hakkari halkının iradesini yok saymak olduğunu belirtti. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış, Hakkari başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valisi Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. Özel, kayyım görevlendirmesinin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.
3 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nü yasakladığını duyurdu. Valilik, çeşitli illegal grupların sosyal medya üzerinden izinsiz protesto çağrıları yaptığını belirterek, bu organizasyonun engellenmesi amacıyla bir dizi tedbir kararı aldı. Bu kapsamda, Taksim Meydanı ve çevresindeki dokuz yol araç trafiğine kapatıldı ve yaya trafiği kontrollü şekilde sağlanacak. Alternatif güzergahlar belirlenerek, kapanan yolların trafiğe kapatılması kararlaştırıldı.
30 Haziran 2024

11'inci İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti ve onlarca kişi gözaltına alındı. İzmir Valiliği, 'genel ahlakı koruma' gerekçesiyle Onur Haftası kapsamında İzmir'de düzenlenecek etkinlikleri yasaklamıştı. Yürüyüşe katılmak için toplanan kitleyi polis ablukaya aldı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Şimşek ve dört avukat da bulunuyor.
25 Haziran 2023

Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına HÜDA-PAR'dan tepki geldi. Hakkari Belediye Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediyeye kayyım olarak atadı. HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı Serkan Ramanlı, halkın iradesinin yok sayılmaması gerektiğini belirterek, belediye başkanının suç işlemesi durumunda meclisin kendi içinden yeni bir başkan seçmesi gerektiğini savundu.
3 Haziran 2024

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaya geçişleri ve trafik ışıklarının bulunduğu caddelere yazdığı Kürtçe uyarılar, valilik tarafından bir kez daha silindi. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, farklı dillerde kamusal hizmete erişimin hukuki bir problem teşkil etmediğini belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın 26 Temmuz'da yayınladığı genelgeye dayanarak yapılan bu işlemin iptali için Diyarbakır Barosu, Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
6 Ağustos 2024

HDP İzmir il eşbaşkanları ve birçok ilçe yöneticisi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında il eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan da bulunuyor. Gözaltı sebebiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Ayrıca, Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal da Mardin'deki evine yapılan baskında gözaltına alındı.
6 Ekim 2023

Ağrı'nın Patnos ilçesinde yürütülen bir soruşturma kapsamında 'ihaleye fesat karıştırma' iddiasıyla düzenlenen operasyonda HDP'li Patnos Belediye Başkanı Emrah Kılıç ve dört kişi gözaltına alındı. Van, İstanbul, Ağrı ve Hatay'da gerçekleştirilen operasyon sonrasında gözaltına alınan beş kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve çıkarıldıkları hakimlik tarafından tutuklandı.
13 Haziran 2023

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 'Esendere-1' adlı operasyon kapsamında, aralarında polis ve gümrük muhafaza memurlarının da olduğu 31 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek', 'rüşvet', 'göçmen kaçakçılığı', 'resmi belgede sahtecilik', 'Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet' ve 'zimmet' suçlarından yakalandıkları bildirildi. Operasyonda ayrıca suçtan elde edildiği değerlendirilen para ve ziynet eşyası ele geçirildi. Altı şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
15 Haziran 2023

İstanbul Valiliği, Gezi Direnişi'nin 11. yıldönümü nedeniyle Taksim ve Şişhane metro istasyonları ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı'nı kapatma kararı aldı. Metro İstanbul'un duyurusuna göre, M2 Yenikapı-Hacıosman metrosu bu istasyonlarda durmayacak. Taksim Dayanışması, sosyal medya üzerinden bu akşam Taksim'de basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Valiliğin aldığı bu karar, güvenlik önlemleri kapsamında yapıldı.
31 Mayıs 2024

HDP, Hatay'ın İskenderun ilçesinde parti yöneticisi Rıdvan Atman da dahil olmak üzere 10 kişiye işkence yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak Hatay valisi, emniyet müdürü, İskenderun ilçe emniyet müdürü ve işkence ettiği öne sürülen kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İddialara göre, deprem felaketinden etkilenen kişilere kolluk kuvvetleri tarafından ağır işkence yapıldı. HDP, işkence ve kötü muamele görüntülerini de savcılığa sunduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı davada, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e hapis cezaları verilmişti. Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları çıkmıştı. Savcılık, bu tahliye ve beraat kararlarına itiraz ederek sanıkların yeniden tutuklanmasını talep etti. Bu gelişme, davanın hukuki sürecinde yeni bir aşamaya işaret ediyor.
17 Mayıs 2024

İstanbul, Kocaeli ve Yalova'da radikal İslamcı örgüt IŞİD'e bağlı olduğu düşünülen şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Operasyon, IŞİD'in Horasan Vilayeti Türkiye yapılanmasıyla bağlantılı şüphelilere yönelikti. Toplam 23 adrese yapılan baskınlarda 12 kişi gözaltına alındı, operasyonun devamında 3 kişi daha yakalandı. Gözaltına alınan 15 şüpheliden 10'u tutuklanarak ceza infaz kurumlarına gönderildi.
6 Şubat 2024

Adana'da LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmek istenen basın açıklaması, valiliğin yasak kararı nedeniyle polis tarafından engellendi ve en az 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da bulunuyor. Olay yerinde bulunanlar ve gözaltına alınanlar, polisin şiddet uyguladığını iddia etti. Gözaltına alınan kişiler daha sonra serbest bırakıldı.
9 Temmuz 2023

AKP'li Samsun Çarşamba ve Çankırı Şabanözü Belediyeleri, rapçi Eypio'nun konserlerini iptal etti. Eypio, AKP'li troller tarafından hedef gösterildi ve Gezi eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik yaptığı paylaşımlar bahane edilerek konserinin iptal edilmesi istendi. Çarşamba Belediyesi Başkanı Halit Doğan ve Çankırı Şabanözü Belediyesi Başkanı Faik Özcan, konserlerin iptal edildiğini duyurdu.
26 Haziran 2023

Türkiye'de 14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, Cumhur İttifakı temsilcilerinin sert açıklamalarının ardından Erzurum, Trabzon, İstanbul ve Mersin'de muhalefet temsilcilerine saldırılar gerçekleşti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Başkanvekili Binali Yıldırım'ın seçimleri 'darbe girişimi' ve 'işgal' ile ilişkilendiren açıklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de muhalefeti hedef alan tehlikeli ifadeleri sonrası şiddet olayları yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitingine taşlı saldırı düzenlendi, Trabzon'da CHP milletvekili adayının seçim stantlarına saldırı girişimi oldu, Mersin'de Yeşil Sol Parti seçim aracına saldırı gerçekleşti ve İstanbul Kadıköy'de polis müdahalesi sonucu bir kadın gözaltına alındı.
7 Mayıs 2023

Çanakkale'de yaşanan kuraklık nedeniyle Atikhisar Barajı'ndaki su seviyesinin düşmesi sonucu belediye tarafından su kullanımına kısıtlamalar getirildi. 30 Nisan'a kadar geçerli olacak kısıtlamalar arasında hortumla yıkama yasağı, sanayi tesislerinde su kullanımının kısıtlanması, araba yıkama ve halı yıkama gibi faaliyetlerin sınırlandırılması bulunuyor. Ayrıca bahçe sulamaları ve tarımsal sulama faaliyetlerine de kısıtlamalar getirilmiş olup, bu kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacak.
2 Mart 2023

Van Valiliği, kentte düzenlenecek gösteri yürüyüşleri ve açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığını açıkladı. Bu karar, DEM Partili Zeydan'ın seçimi yüzde 55'ten fazla oyla kazanmasına rağmen mazbatasının AKP'li aday Arvas'a verilmesinin ardından kentte başlayan protestoların sonucu olarak alındı. Yasağın 03/04/2024 tarihinden itibaren 17/04/2024 tarihine kadar geçerli olacağı belirtildi.
3 Nisan 2024

Hatay'ın merkez ilçeleri Antakya ve Defne'de, sağanak yağışlar nedeniyle eğitime bir gün süreyle ara verildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, kentteki olumsuz hava koşullarının devam ettiği bildirildi. Bu durum, ilçelerdeki tüm okulları etkileyerek eğitim öğretime geçici bir duraklama getirdi.
13 Mayıs 2024
İşaretlediklerim