Eski Ataşehir belediye başkanı Battal İlgezdi, görevi kötüye kullanma suçundan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. İlgezdi, başkanlık döneminde ruhsata aykırı inşa edilen altı yapıya yıkım kararını uygulamamakla suçlanıyor. İddianamede, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, Ataşehir'de İmar Kanunu'na aykırı projeler bulunduğu ve bu projelerle ilgili yıkım kararlarının belediye görevlileri tarafından yerine getirilmediği belirtiliyor. İlgezdi ve sekiz belediye görevlisi, altışar aydan ikişer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
28 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi, mevsim normallerinin üzerine çıkan aşırı sıcaklar nedeniyle arazi ve sahada görev yapan belediye personelinin çalışma saatlerini kısaltma kararı aldı. Belediye, zorunlu haller haricinde personelinin saat 10:30 ile 15:30 saatleri arasında çalıştırılmayacağını duyurdu.
17 Ağustos 2023

Emekçi Hareket Partisi (EHP) İstanbul İl Örgütü, depremle ilgili bir protesto eylemi düzenledi. Eylemde, deprem bölgesine müdahalede geç ve yetersiz kalmakla suçlanan iktidara tepki gösterildi. Polis, Şişli Cevahir AVM önünde düzenlenmek istenen basın açıklamasına müdahale ederek EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve yaklaşık 30 parti üyesini gözaltına aldı. Öztürk, polis müdahalesine tepki göstererek, İstanbul'da beklenen yeni deprem konusunda tedbir alınmamasını eleştirdi.
12 Şubat 2023

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, İzmir'den Osmaniye'ye gönderilen HDP'nin yardım TIR'ına polis tarafından 'valilik izni olmadığı' gerekçesiyle el konulduğunu ve HDP Osmaniye İl Eşbaşkanı Celal Eker'in darp edilerek gözaltına alındığını belirtti. Ayrıca TIR şoförü ve iki gönüllü de gözaltına alındı. HDP Koordinasyon Merkezi, Osmaniye'de HDP seçmeninin bulunduğu mahallelere yeterince yardım dağıtılmadığı için TIR'ın gönderildiğini ifade etti. Peköz, Twitter üzerinden iktidarı yardım engellemekle suçlayarak tepki gösterdi.
12 Şubat 2023

İstanbul'dan AKP milletvekili adayı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güneydoğu'daki HDP'li belediyelerden rahatsız olduğunu ve bu belediyelere kayyım atanması talimatını verdiğini belirtti. Soylu, Erdoğan'ın bu belediyelerin PKK'ya destek verdiği gerekçesiyle rahatsızlık duyduğunu ve kendisine 'derhal görevden alacaksın' dediğini ifade etti. Soylu'nun bu açıklamaları, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra HDP'li bazı belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyım atanması olaylarına ışık tutuyor.
11 Mayıs 2023

Diyarbakır başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabiri Delal Akyüz İzmir'de, Fırat Can Arslan Ankara'da gözaltına alındı. Ayrıca T24 editörü Sibel Yükler de Ankara'daki evinde düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Gözaltıların sebebi henüz bilinmiyor. Fırat Can Arslan, geçen ay da gözaltına alınmış ve üç gün sonra serbest bırakılmıştı.
25 Temmuz 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu'nun festivallerin iptal edilmesi çağrısının ardından, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Aromaterapi Festivali kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Hande Yener konserini iptal etti. İptal kararına, Yener'in LGBTİ+ destekçisi olduğu gerekçesiyle Müdafaa-i İslam Hareketi'nden gelen baskılar etkili oldu. Belediye, iptal kararına ilişkin bir açıklama yapmazken, Yener'in yerine Aslı Hüner'in sahne alacağı belirtildi. Hande Yener ise iptal kararına Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi.
9 Temmuz 2023

Ekonomik kriz ve hak ihlalleri eleştirel görseller tasarlayan Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, söylediklerinden dolayı rahatsızlık yarattığını ve bu duruma devam edeceğini belirtti.
7 Nisan 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Diyarbakır merkezli yapılan ve 21 ilde gerçekleşen şafak operasyonunda, gazeteci, avukat ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu en az 128 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyonun bir terör operasyonu olduğunu açıkladı. Özgürlük için Hukukçular Derneği ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, gözaltına alınanlar arasında kendi üyelerinin ve çok sayıda avukatın olduğunu duyurdu. HDP Sözcüsü Ebru Günay ve 33 baro, operasyona tepki gösterdi.
25 Nisan 2023

Ankara Valiliği, hava sıcaklıklarının artacağı ve 'eyyam-ı bahur' etkisinin başlayacağı uyarısında bulundu. Bu hafta ortasından itibaren Ankara genelinde sıcaklıkların 4 ila 8 derece artması bekleniyor. Valilik, 1-6 Ağustos 2023 tarihleri arasında günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında kronik rahatsızlığı olanların, yaşlıların ve çocukların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü eylemleri nedeniyle 15 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. İstanbul'da Taksim Meydanı'na gitmek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Olaylar sonucunda toplamda 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 182'si serbest bırakılmıştı. Son olarak, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla 15 kişi daha gözaltına alındı.
21 Mayıs 2024

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını sosyal medyada dile getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sonrası korumalar gözaltına alındı ve 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklandı. Bitlis Valiliği, saldırıya karışan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
18 Haziran 2023

İstanbul Kadıköy'de, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan ihmaller ve koordinasyonsuzluk nedeniyle hükümete karşı tepkilerini dile getirmek isteyen İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin toplandığı Khalkedon Meydanı'nda polis, uyarısız müdahalede bulundu. Birçok kişi gözaltına alındı ve polis gazetecilerin olay yerinden görüntü almasını engelledi. Gözaltına alınanlar İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
26 Şubat 2023

Disipline sevk edilen ve partiden kesin ihraç talebiyle yargılanan CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 'değişim' ve 'adalet' temalarıyla Bolu'dan Ankara'ya yürüdü. Ankara'ya varan Özcan, CHP Genel Merkezine yürüyeceğini ve Kılıçdaroğlu'na 'değişimden kaçamayacağını' belirten bir mesaj gönderdi. Özcan, daha önce parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmiş ve bir yıl geçici olarak partiden çıkarılmıştı. Cezası bitince kesin ihraç talebiyle tekrar disipline sevk edildi.
12 Temmuz 2023

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, kentteki olumsuz hava koşulları sebebiyle sağlık çalışanları hariç, kamu kurumlarında çalışan engelli, malul, hamile personel ve 10 yaş ve daha küçük çocuğu olan kamu çalışanlarının 8 Şubat Çarşamba günü idari izinli sayılacağını duyurdu. Bu karar, meteorolojik verilere dayanarak alındı.
7 Şubat 2023

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve beraberindeki heyet, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı ziyaret etti. Altay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik 'kamu görevlisine hakaret' suçlaması ve siyasi yasak sürecini eleştirdi. İmamoğlu'na verilen cezayı ve İBB ile ilgili yürütülen diğer soruşturmaları 'haysiyet mücadelesi' olarak tanımladı ve bu mücadeleyi hukuk sınırları içinde sürdüreceklerini belirtti.
3 Ocak 2023

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024

İstanbul'da 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen ve yasağa direnen 47 kişi, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Sol Parti, Halkevleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Öğrenci Faaliyeti üyeleri bulunuyor. Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer gruplar, yapılan gözaltıların hukuksuz olduğunu ve Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini belirtiyor.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim