Eski ABD Başkanı Donald Trump'a, 'ABD'yi yanıltmak için komplo kurma' dahil dört yeni suçlama yöneltildi. Washington DC Bölge Mahkemesine sunulan iddianamede, Trump'ın 2020 başkanlık seçimini kaybetmesine rağmen iktidarda kalmaya kararlı olduğu ve seçim sonuçlarıyla ilgili yalanlar yaydığı belirtildi. Trump'ın 3 Ağustos'ta hakim karşısına çıkması bekleniyor. Trump, kendisine suçlama yöneltileceğini sosyal medya platformu TruthSocial'da duyurmuştu.
2 Ağustos 2023

Hafize Gaye Erkan, Türkiye Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasının ardından, ABD'de eski çalıştığı First Republic Bank (FRB) ile ilgili olarak 'banka müşterilerini yanıltmak ve bankacılık yasalarını ihlal etmek' suçlamasıyla dava edildi. Erkan, FRB'de 2014-2021 yılları arasında çeşitli görevlerde bulunmuş ve bankanın eş CEO'su olarak görev yapmıştı. Davacılar, FRB'nin mali raporlarının ve yöneticilerin açıklamalarının yanıltıcı olduğunu ve yatırımcıları hatalı yönlendirdiğini iddia ediyor. Erkan dışında FRB ve denetim şirketi KPMG ile birlikte altı kişi daha yargılanıyor. Davacılar, toplamda 271 bin 312 dolar 79 cent zarar iddiasında bulunuyor.
13 Haziran 2023

TikTok'un CEO'su Shou Zi Chew, ABD Kongresi'nde Enerji ve Ticaret Komitesi'ne şirketin gizlilik politikaları, veri güvenliği ve Çin hükümetiyle olan ilişkileri hakkında ifade verdi. Komite Başkanı Cumhuriyetçi Cathy McMorris Rodgers, TikTok'un yasaklanması gerektiğini belirtirken, Chew, TikTok'un Çin'den bağımsız olduğunu ve ABD'de 7 bin çalışanı olduğunu savundu. FBI ve Federal İletişim Kurumu'nun uyarıları ve diğer ülkelerin TikTok'u resmi cihazlardan kaldırma kararlarına rağmen, Chew ulusal güvenlik endişelerinin kanıta dayanmadığını iddia etti.
23 Mart 2023

ABD'de, 'Sex and the City' dizisinde 'Miranda Hobbes' karakterini canlandıran Cynthia Nixon'ın da içinde olduğu bir grup siyasetçi ve aktivist, Gazze'de kalıcı bir ateşkes talebiyle Beyaz Saray önünde beş günlük bir açlık grevi başlattı. Açlık grevi, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de ölenlerin sayısının artmasına ve Amerikan halkının dikkatinin tatil sebebiyle başka yönlere çekilmesine tepki olarak düzenleniyor. New York eyalet Temsilciler Meclisi Üyesi Zohran Mamdani ve Filistinli insan hakları savunucusu Sumaya Awad gibi isimler de greve katılarak ABD Başkanı Joe Biden'ı eyleme geçmeye çağırıyorlar.
28 Kasım 2023

Güney Kore'de saldırı suçlamaları nedeniyle hapis yatan ve disiplin suçlarından ABD'ye geri gönderilmekte olan 23 yaşındaki ABD'li asker Travis King, havaalanından kaçarak askerden arındırılmış bölge turuna katıldı ve Kuzey Kore sınırını geçti. ABD'li yetkililer, King'in sınırı kendi iradesiyle geçtiğini ve şu anda Kuzey Kore'de gözaltında olabileceğini belirtti. Pentagon, durumu yakından izlediğini ve endişe duyduğunu açıkladı. Ayrıca, Kuzey Kore'nin Japonya yakınlarına iki balistik füze fırlattığı bilgisi paylaşıldı, ancak bu durumun King'in geçişinden ziyade ABD'nin Güney Kore'ye nükleer denizaltı göndermesine yanıt olduğu düşünülüyor.
19 Temmuz 2023

IŞİD lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin akrabası Kırşehir'de yakalandı. Şüphelinin yakalanmamak için sürekli adres değiştirdiği ve şapka, bere ve maske takarak gizlendiği belirtildi. Ayrıca illegal yollardan yurt dışına kaçmaya çalıştığı tespit edildi. Evinde çok sayıda dijital materyale el konulan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
14 Haziran 2024

Irak merkezi yönetimi, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen ve Wall Street Journal'ın Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani'yi hedef aldığını bildirdiği patlamadan Türkiye'yi sorumlu tuttu. ABD'li yetkililer, saldırıda herhangi bir zayiatın olmadığını ve konvoyda üç ABD askerinin de bulunduğunu açıkladı. Irak Cumhurbaşkanlığı, saldırının ülke egemenliğini hedef aldığını ve Türkiye'nin bu eylemler için özür dilemesi gerektiğini belirtti. Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Türkiye'nin saldırıyla ilgisi olmadığını ve TSK'nın böyle bir operasyon düzenlemediğini ifade etti.
8 Nisan 2023

ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Haseke bölgesinde ABD askerlerine yönelik İHA saldırısına karşılık olarak Deyrizor'da İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçlerine ait iki tesisi hedef aldı. Saldırı sonucunda sekiz örgüt mensubu öldürüldü. 23 Mart'taki İHA saldırısında yaralanan altı ABD personelinin sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin devam ettiği belirtildi.
30 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla gözaltına alındı ve sabıka fotoğrafı çekildi. Bu, bir ABD başkanının sabıka fotoğrafının çekildiği ilk olay oldu. Trump daha önce üç ayrı dava için yetkili makamlara teslim olmuştu ancak sabıka fotoğrafı çekilmemişti. Trump'ın yanı sıra, eski avukatı Rudy Giuliani ve eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows dahil 18 kişiye daha suçlama yöneltilmiştir.
25 Ağustos 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla Georgia eyaletindeki dava için perşembe günü teslim olması ve tutuklanması bekleniyor. Trump, bu suçlamaları reddediyor ve kendisi hakkında bir cadı avının başlatıldığını öne sürüyor. Fulton şehrinin şerifi Patrick Labat, Trump için diğer zanlılara da uygulanan 'normal' sürecin işleyeceğini belirtti. Trump'ın 2024 başkanlık seçimlerini kazanması halinde kendi suçlarını affedebileceği konuşuluyor ancak Georgia'da suçları için af çıkaramaz; çünkü başkanların sadece federal suçlamalar için af yetkisi var.
23 Ağustos 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump ve 18 sanık, Georgia'da 2020 başkanlık seçimlerine müdahale suçlamasıyla yargılanacak. Fulton Bölge Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmada, Trump ve diğer sanıkların avukatları hazır bulundu. Yargıç Scott McAfee, 23 Ekim'de yargılanmalarına başlanmasına karar verdi. Duruşmanın yaklaşık dört ay süreceği ve eyaletin 150'den fazla şahidi dinlemeyi planladığı belirtildi.
7 Eylül 2023

ABD Kongre Polisi, bir silahlı saldırgan olduğu ihbarı üzerine Senato ofis binalarının giriş ve çıkışlarını kapattı. Polisler, binalar içinde ve çevresinde arama yaptı. Kongre Polisi Şefi Tom Manger, üç Senato ofis binasında yapılan aramanın tamamlandığını ve endişe verici bir duruma rastlanmadığını belirtti. Manger, ihbarın asılsız olabileceğini söyledi.
2 Ağustos 2023

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri şirketi KPMG, ABD'deki çalışanlarının yüzde 5'ini işten çıkaracağını duyurdu. Şirket, bu yıl ikinci tur işten çıkarmalarını yapacağını belirtti. Şubat ayında yüzde 2'lik bir işten çıkarma gerçekleştiren şirket, bu kez tüm alanları etkileyecek bir işten çıkarma yapacak. Bu durumdan KPMG'nin ABD'deki 39 bin kişilik iş gücünden yaklaşık 1950 kişi etkilenecek.
27 Haziran 2023

İstanbul Taksim'de gerçekleşen bombalı saldırı sonucu 6 kişinin ölümü, 81 kişinin yaralanması olayına ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, bombanın 2,5 saatte bir tekstil atölyesinde hazırlandığı ve saldırının PKK tarafından düzenlendiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ABD'yi suçlarken, PKK saldırıyla ilgisinin olmadığını savundu. 36 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, bazı şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet ve binlerce yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları talep edildi.
14 Şubat 2023

ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 2020 başkanlık seçim sürecini etkilemeye yönelik girişimleri inceleyen bir soruşturma kapsamında Washington D.C. Federal Mahkemesi'nde ifade verdi. Pence, beş saatten fazla mahkemede kaldı, ancak ifadesine dair detaylar paylaşılmadı. Bu olay, bir başkan yardımcısının görevdeki başkan hakkında soruşturma kapsamında ifade vermesi bakımından Amerikan tarihinde bir ilki temsil ediyor.
28 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, başkanlık döneminde yasaklamak istediği TikTok'ta hesap açtı. Trump, TikTok'u ulusal güvenlik gerekçesiyle kapatmak istemiş ancak Federal Mahkeme buna izin vermemişti. Trump'ın TikTok'a katılmasının, genç seçmenlere ulaşma stratejisinin bir parçası olduğu düşünülüyor. Trump'ın TikTok'taki takipçi sayısı kısa sürede 2 milyona ulaştı.
2 Haziran 2024

ABD'nin Wisconsin eyaletinde 57 yaşındaki bir kadın, MR cihazına gizlice dolu bir silah soktuğu sırada, cihazın güçlü mıknatısları nedeniyle silah ateş alarak kadını poposundan yaraladı. Kadının silahı MR odasına nasıl soktuğu bilinmiyor, ancak sigorta şirketinin FDA'ya sunduğu rapora göre, kadın rutin metal taramasından geçirilmiş ve üzerinde metal tespit edilmemişti. Yaralanan kadına hemen müdahale edildi ve durumu iyi.
8 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kötü geçen münazara performansının ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı gaflarla dikkat çekti. Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye 'Putin' ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e 'Trump' demesi, Demokrat Parti'deki çekilme çağrılarını artırdı. Toplantı sonrası üç Demokrat temsilci daha Biden'ın kampanyasını sonlandırmasını istedi. Demokrat Parti'de Biden'ın yetersizliği konusunda kaygılar artarken, Biden çekilmemekte kararlı olduğunu belirtti.
12 Temmuz 2024
İşaretlediklerim