Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul'un Kartal ilçesindeki bir pazar yerinde vergi adaletsizliğine dikkat çekti. Baş, hükümetin vergi politikalarını eleştirerek, eskiden alınan vergilerin yol, su ve elektrik gibi hizmetlere dönüştüğünü, ancak şimdi bu hizmetler için ek vergiler alındığını belirtti. Ayrıca, dolaylı vergilerin halkın cebinden fark ettirmeden çalındığını ve büyük şirketlerin vergi ödemekten kaçındığını vurguladı.
28 Haziran 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Geçen yılki genel seçimlerde ekonomik iyileştirmeler, asgari ücrette yüzde 50 zam, memur maaşlarında artış ve emeklilik haklarında iyileştirmeler gibi önlemlerle seçmenin desteği kazanılmıştı. Ancak bu yıl, Mustafa Yalçıner'e göre, benzer ekonomik teşviklerin sağlanamaması durumu söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını, deprem harcamaları ve emekli maaşları gibi büyük bütçe kalemleri nedeniyle ekonomik zorlukların arttığını ifade etmiştir. Yalçıner, bu durumu 'seçim rüşveti' dağıtılamaması olarak nitelendiriyor.
5 Mart 2024

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Audi A8 kullanması, devletin tasarruf politikaları bağlamında eleştirilere neden oldu. Ahmet Hakan, Erbaş'ın bu durumu açıklamakla yükümlü olduğunu belirtiyor çünkü bu durum, ekonomik politikalar, israf tartışmaları ve dini inandırıcılık gibi birçok önemli konuyu etkiliyor. Erbaş'ın suskunluğu, bu konuların daha da karmaşıklaşmasına yol açabilir ve AK Parti'nin imajını zedeleyebilir.
30 Nisan 2024

Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bayram mesajında seçim sonrası döneme ilişkin ifadelerini ve Devlet Bahçeli'nin bayram mesajındaki sert söylemlerini ele alıyor. Erdoğan'ın '4 yıl seçimsiz dönem' vurgusunu muhalefete ve kendi tabanına yönelik mesajlar olarak yorumluyor. Bahçeli'nin ise seçim sonuçlarına öfkeli olduğunu ve tehditkar bir dil kullandığını belirtiyor. Ataklı, Bahçeli'nin bu tutumunun, Erdoğan tarafından saf dışı bırakılma korkusundan kaynaklandığını ve İYİ Parti'ye yönelik bir uyarı olarak değerlendiriyor.
11 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, açıklanan kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin enflasyonu önlemede etkili olabilmesi için iktisadi ajanların güven duyması gerektiğini belirtti. Korkmaz, kamu ihale kanunu ve kamu-özel iş birliği anlaşmalarının eleştirildiğini, mali disiplinin sağlanamadığını ve tasarrufun altyapısının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 10 milyon yabancıyı besleyen bir ülkenin yapacağı tasarrufun önemsiz olduğunu ve seçimlerin israfı kronikleştirdiğini ifade etti.
14 Mayıs 2024

Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'deki hapishane koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını ve devletin farklılıklara tahammülsüzlüğünün arttığını belirtti. Fincancı, hapishanelerin ceza aracı olarak kullanıldığını ve yüksek güvenlikli hapishanelerin mahpuslar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. Ayrıca, denetimli serbestlikten yararlananların ve hapishanelerdeki tutuklu sayısının artışına dikkat çekerek, hapsetmenin siyasi iktidar için bir yönetim tekniği haline geldiğini ifade etti.
18 Temmuz 2024

Çiğdem Toker, Merkez Bankası'nın asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin enflasyon hedeflemesi açısından önemli olduğunu belirten açıklamasını ve emeklilere zam yapılmamasını eleştirdi. Merkez Bankası'nın bu tutumunun, asgari ücretlinin geçim koşullarını göz ardı ettiğini ve emeklilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Ayrıca, Banka'nın politikalarının ve faiz oranlarının belirlenmesindeki siyasi ve popülist motivasyonlara dikkat çekti. Toker, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve politikalarının sonuçları üzerine düşüncelerini paylaştı.
10 Nisan 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay, Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın bölgedeki yardım çalışmalarını yetersiz bulduğunu belirterek, kendi imkanlarıyla çadır kurduklarını ve iktidara eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eleştirilere sert yanıt vermişken, Atay bölgeden bir video paylaşarak iktidarın yeterli yardım yapmadığını iddia etti. Atay, hasarlı bir binada oturanlara kendi imkanlarıyla çadır bulduklarını ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını ifade etti.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur maaşlarının Temmuz ayında en düşük 22 bin lira olacağını açıklamasının ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu durumu sendikanın mücadelesinin bir sonucu olarak gördüğünü ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce benzer bir zam vaadinde bulunmuştu. Yalçın, kamuda gelir adaletinin bozulduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ihanet edilmemesi gerektiğini vurguladı.
11 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuda mülakat sisteminin kaldırılacağını açıklamasına tepki göstererek, bu sistemin daha önce birçok gencin hakkının yenmesine yol açtığını belirtti. İmamoğlu, işe alımlarda liyakat ve adaleti getireceklerini ve torpil düzenine son vereceklerini ifade etti. Muhalefet liderleri de benzer şekilde Erdoğan'ın vaatlerini kopyalamakla eleştirmişti.
27 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Atalay, Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayarak, daha önce konuşmayan veya yeterince tepki göstermeyen kişileri hukuksuzluklara karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Başkanlık Divanı'na da durumun ciddiyeti karşısında sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti ve yemin etmek için kendisine heyet gönderilmesini talep etti.
14 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı yetersiz bulduğunu belirterek, taksicilerin kontak kapatabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüsçüler de yeni zamlı fiyatlarla maliyetleri karşılamanın zor olacağını ifade etti.
25 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuzda en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağını açıklamasının ardından, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ilgili kanun teklifinin TBMM'ye sunulacağını duyurdu. Teklif, yüzde 17,55 oranında artış ve 8 bin TL seyyanen zam içeriyor. Altı aylık enflasyon oranının dikkate alındığı bu zam teklifi, TÜİK'in açıkladığı altı aylık enflasyon oranıyla uyumlu.
5 Temmuz 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Ocak'taki depremler sonrasında iktidara, deprem bölgesinde çalışan kamu personeline acilen iki maaş ikramiye ödenmesi çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, personelin zor şartlar altında hizmet vermeye çalıştığını belirtti ve iktidarı eleştirerek devlet yönetmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, deprem bölgesinde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğini ve karavanların bölgeye sevk edilmesi önerisinde bulundu.
9 Şubat 2023

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye'de vergi ve fiyat artışlarının yakın olduğunu ifade etti. Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Uzmanlar, iktidarın artan finansman ihtiyacının vergilerle halka yansıtılacağını öngörüyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu da kur artışı nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurguladı.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Mehmet Altan, Türkiye'de hukukun ve ekonominin çöktüğünü, 2021'de yapılan anayasal ihlaller ve ekonomik politikaların ülkeyi zor duruma soktuğunu belirtiyor. 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle zenginlerin daha da zenginleştiğini, bu sistemin maliyetinin 2022 ve 2023'te Hazine ve Merkez Bankası tarafından yapılan toplam 47.8 milyar dolarlık ödemelerle belirlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukuk ve basın özgürlüğü sıralamalarında düşük pozisyonlarda olduğunu ve ekonomik göstergelerin kötüleştiğini vurguluyor.
6 Mayıs 2024

Eğitim Bir Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Konya İl Divan Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son yıllarda kamu çalışanları arasında gelir adaletinde bir bozulma olduğunu ifade etti. Yalçın, sendikal kazanımların önemini vurgularken, ufak dargınlıklar ve kızgınlıkların büyük sorunlara yol açmaması gerektiğini, maceraya yelken açmanın yanlış olacağını ve Cumhurbaşkanına ihanet etmeyeceklerini söyledi.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim