MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ORC Araştırma şirketinin anket sonuçlarında MHP'nin oy oranını gerçekte olduğundan düşük gösterdiğini iddia etti. Yıldız, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bu durumu 'mantıksız ve boş bir gayret' olarak nitelendirdi ve 'manipülasyon' ifadesini kullandı. ORC Araştırma'nın sonuçlarına göre MHP'nin oy oranı Haziran 2018'deki yüzde 11,1'den Ocak 2023'te yüzde 6,2'ye düşmüş gözüküyor.
18 Ocak 2023

Türkiye Raporu, altılı masanın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ortak aday olarak belirlemesinin ardından bir anket gerçekleştirdi. Anket, 6-9 Mart tarihleri arasında 26 şehirde 2 bin kişi ile yapıldı. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve etrafındaki belediye başkanları kurgusuyla muhalefetin istediği heyecanı yarattığı belirtiliyor. Adayların oy oranlarıyla ilgili ayrıntılar henüz açıklanmadı.
9 Mart 2023

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremden etkilenen 10 ilde, 2018 ve 2023 yıllarında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin aldığı oy oranları karşılaştırıldı. Verilere göre, bu illerde Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranlarında genel bir düşüş gözlemlendi. Özellikle Kilis, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi illerdeki oy kaybı dikkat çekiciydi.
15 Mayıs 2023

MAK Danışmanlık tarafından yapılan nisan ayı anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki oy farkı dört puan olarak korunuyor. Her iki lider de bir önceki aya göre oylarını bir puan artırmış. Anket, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağını gösteriyor. Milletvekili seçimlerinde ise AKP'nin oyları bir önceki aya göre artarken, CHP ve İYİ Parti'nin oylarında düşüş görülüyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da benzer eğilimler sergiliyor.
18 Nisan 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi'nin 26-29 Eylül tarihlerinde 27 ilde 2 bin 398 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcıların siyasi konular hakkında hissettikleri duygular incelendi. Ankete katılanların yüzde 25,5'i bıkkın, yüzde 22'si öfkeli ve yüzde 27,7'si çaresiz olduğunu belirtti. Umutlu olanların oranı yüzde 16,1, heyecanlı olanların oranı ise yüzde 5,4 olarak belirlendi. Ankete katılan CHP'li seçmenlerin yüzde 95'i, İYİ Partili seçmenlerin yüzde 94,5'i ve Yeşil Sol Parti'ye oy verenlerin yüzde 90'ı bıkkın, öfkeli ya da çaresiz olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında AKP tarafından yaptırılan ankete göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 53 civarında oy aldığı belirtiliyor. AKP kaynakları, Erdoğan'ın partideki son toplantıda yerel seçimlere hazırlık olarak fark yaratma talimatı verdiğini ifade etmişler. Ayrıca, AKP'nin 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nın kazandığı büyükşehirlerde önde bitirmeyi ve yerel seçimler için motivasyon sağlamayı hedeflediği, sandığa gitmeyen seçmenleri de sandığa taşımayı amaçladığı aktarılmıştır. Erdoğan, anketlere inanmadığını ve meydanların diline güvendiğini belirtmiştir.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasının bitmesinin ardından, Aksoy Araştırma ve GENAR isimli araştırma şirketleri anket sonuçlarını açıkladı. Her iki ankette de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu görülüyor. Aksoy Araştırma'nın anketine göre Erdoğan yüzde 53, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47 oy alıyor. GENAR'ın araştırmasında da Erdoğan yüzde 53, Kılıçdaroğlu yüzde 47 olarak hesaplandı. Ancak her iki ankette de Dünya Kamuoyu Araştırmaları Derneği'nin (WAPOR) belirttiği bazı standart bilgilerin açıklanmadığı belirtiliyor.
28 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranını %49 olarak açıkladı. Bu oran, okullardaki ıslak imzalı tutanaklara dayanıyor ve henüz işlenmemiş 75 bin sandık bulunuyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre Kılıçdaroğlu geride gözükürken, CHP kendi veri sistemlerine güveniyor. CHP'nin ikinci veri sistemi, sadece ıslak imzalı tutanakları esas alıyor ve bu sistem Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu tarafından da kullanılıyor. İşlenen sandıklara göre Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %49,02, Erdoğan'ın ise %45,05.
14 Mayıs 2023

AKP'nin, beş yıllık Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminin ardından yüzde 50+1 seçim modelinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu sistemi seçim sonrası kamuoyunda tartışmaya açmayı düşündüğü belirtiliyor. İktidar partisi, ittifak oluşum süreçlerinin seçmen nezdinde olumsuz algılanan durumlar yarattığını ve yüzde 40 gibi yüksek oy oranlarının küçümsendiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuda daha pozitif bir yaklaşım sergilediği ifade ediliyor. İktidar içindeki bu görüşün, bazı küçük partilerle kurulan temasların parti tabanında tepki yaratmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
12 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28'inci dönem milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarını duyurdu. AK Parti 268, Yeniden Refah Partisi 5, MHP 50, Yeşil Sol Parti 61, Türkiye İşçi Partisi 4, CHP 169, İYİ Parti 43 milletvekili kazandı. Kesin sonuçlar Resmi Gazete'ye gönderilmek üzere hazırlandı.
30 Mayıs 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın verilerine göre, Aralık ayında %31,7 olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünenlerin oranı, Ocak ayında %38,2'ye, Mart ayında ise %42,9'a yükseldi. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, bu artışa dikkat çekti. Ancak, anketin kim tarafından finanse edildiği ve kim adına yapıldığı gibi bilgilerin açıklanmadığı bir editör notu ile belirtilmiştir.
11 Nisan 2023

Son seçimlerde yapılan anketlerin çoğu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğunu gösterirken, kesinleşmemiş sonuçlara göre Erdoğan yüzde 49,42 ile önde bitirdi. Kılıçdaroğlu yüzde 44,95, Sinan Oğan ise yüzde 5,20 oy aldı. Sekiz farklı araştırma şirketinin son anket sonuçları, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,9 ile yüzde 51,7 arasında bir oy oranı ile önde olduğunu tahmin ediyordu.
15 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 53,1 oy oranıyla kazanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 42,3, Muharrem İnce yüzde 3,1 ve Sinan Oğan yüzde 1,5 oy alıyor. Partilerin oy oranlarına göre CHP yüzde 28,3 ile birinci sırada yer alırken, AKP yüzde 28,1 ile ikinci, İYİ Parti yüzde 11,7 ile üçüncü sırada. Diğer anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
17 Mart 2023

ORC Araştırma tarafından yapılan ve dört farklı cumhurbaşkanı adayı senaryosunu içeren anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dışındaki adaylar (Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında önde görünüyor. Anket, 2-5 Ocak 2023 tarihleri arasında 45 ilde 3 bin 780 kişiyle yüz yüze yapılmış. ORC'nin önceki anketlerinde de İYİ Parti'nin diğer şirketlere göre daha yüksek oranlarda oy aldığı belirtiliyor.
9 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek seçim kararı almasının ardından, AKP kurmayları milletvekili listelerinde büyük bir yenilenme olacağını ifade etti. Seçmenin değişim beklentisi nedeniyle listelerdeki mevcut isimlerin en az yüzde 50'sinin değişebileceği belirtildi. Ayrıca, MHP ile ortak liste konusunda henüz kesin bir karar verilmemiş olsa da, anlaşmanın çok hızlı gerçekleşebileceği vurgulandı.
12 Mart 2023

Avrasya Araştırma tarafından yapılan bir ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi ilk turda yüzde 53,5 oy oranıyla kazanıyor. İkinci turda ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 57'lik bir oy oranıyla önde. Anket, 12-17 Mart tarihleri arasında 2 bin 560 kişiyle CATI yöntemiyle gerçekleştirilmiş. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi bilgilerin eksikliği eleştirilere neden olmuş.
22 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 87,04 olarak belirlendi.
19 Mayıs 2023

Son seçimlerde AKP'nin oy oranı yüzde 35,40 olarak belirlendi ve bu oran 2002'den bu yana ilk kez yüzde 40'ın altına düştü. AKP, 266 milletvekili çıkararak ve cumhur ittifakı ortaklarıyla birlikte yüzde 49,31 oy alarak Meclis'te çoğunluğu korudu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise yüzde 49,34 oy alarak ilk kez birinci turda seçilemedi.
15 Mayıs 2023
İşaretlediklerim