Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında zam yapılmasını kararlaştırdı. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon farkının altı aylık dönemler halinde verilmesi kararlaştırıldı. Refah payı talebi kabul edilmedi. Kurulda altı üye hükümetin teklifini kabul ederken, beş üye ret oyu verdi.
31 Ağustos 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun mart dönemi verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 98 lira, yoksulluk sınırı ise 57 bin 280 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırındaki artış, Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın geçim sıkıntısını daha da artırıyor. Son bir yılda açlık sınırı 9 bin 207 lira, yoksulluk sınırı ise 27 bin 731 lira artış gösterdi.
25 Mart 2024

İbrahim Kahveci, emekli maaşlarının gelecekte daha da düşeceğini ve bu durumun büyük bir reform yapılmadıkça devam edeceğini belirtiyor. SGK verilerine göre, emekli sayısının artması ve prim ödeyen çalışan sayısının azalması, devletin maaş ödemelerinde zorlanmasına neden oluyor. 2024 yılının ilk dört ayında devletin emekli ve kamu personeline ödediği maaşlar, toplanan vergi gelirlerinin %74,6'sına denk geliyor. Bu durumun sürdürülemez olduğunu vurgulayan Kahveci, acil reform çağrısında bulunuyor.
2 Temmuz 2024

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2024'te ücretli çalışan sayısı yıllık bazda yüzde 4,6 artarak 15 milyon 283 bin 78 kişiye ulaştı. Sanayi sektöründe yüzde 1, inşaat sektöründe yüzde 12,9 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 5,1 oranında artış kaydedildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise, ücretli çalışan sayısı bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.
14 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur maaşlarının Temmuz ayında en düşük 22 bin lira olacağını açıklamasının ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu durumu sendikanın mücadelesinin bir sonucu olarak gördüğünü ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce benzer bir zam vaadinde bulunmuştu. Yalçın, kamuda gelir adaletinin bozulduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ihanet edilmemesi gerektiğini vurguladı.
11 Mayıs 2023

Aziz Çelik, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliğini sorguluyor ve bu verilerin temmuz ayında milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş zamlarını belirleyeceğini belirtiyor. Çelik, asgari ücretin artmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve kemer sıkma politikalarının acımasızca uygulandığını vurguluyor. Ayrıca, emekli maaşlarının kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceğini ifade ediyor.
3 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, asgari ücrete ara zam yapılması konusunda hükümetten bir teklif gelmesi durumunda destekleyeceklerini belirtti ve bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise daha önce asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamıştı. Mevcut asgari ücret 17 bin 2 lira olup, enflasyonist ortamda geçim sıkıntısı çeken asgari ücretlilerin zam beklentisi devam ediyor.
25 Mayıs 2024

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını duyurdu. Akbaşoğlu, enflasyon ve refah payını da içerecek düzenlemelerle verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. Ayrıca, seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarının emeklilik hakkı ve evlilik primleri gibi taahhütlerin de bu süreçte kanun teklifi içinde yer alacağını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın ekim dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 liraya yükseldi. Bu rakamlar, asgari ücretin (11 bin 402 lira) altında kalan milyonlarca yurttaşın geçim sıkıntısını gözler önüne seriyor. Eylül ayı raporunda açlık sınırı 16 bin 338, yoksulluk sınırı ise 49 bin 215 lira olarak belirlenmişti.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

AKP'ye yakın bir yazar olan Cem Küçük, TV100'de katıldığı bir programda asgari ücretin 11 bin 58 lira olacağını öne sürdü. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısını 19 Haziran'da yapacağını ve mevcut asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu belirtti. Küçük, tahminini yüzde 17-18 enflasyon ve yüzde 10 refah payı ekleneceği bilgisine dayandırdığını ifade etti.
15 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını belirtti. Türkiye'de asgari ücretin Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyelerde olduğu vurgulandı. Emeklilere ise tahmini yüzde 25 zam yapılacak, ancak refah payı verilmeyecek. Türkiye'deki emekli maaşlarının Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler ele alındı.
28 Haziran 2024

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından piyasa aktörlerinin bu artışı yeterli bulmaması sonucu döviz kurları yükseldi. Bu durum, 20 Haziran'da yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücretin dolar karşılığının 482 dolardan 467 dolara düşmesine neden oldu. Dolar/TL kuru saat 17:00 itibariyle 24,32 seviyesine ulaştı.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim