Osman Ulagay, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ekonomi politikalarını eleştirdi. 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sonrası, AKP'nin 'biz ve onlar' anlayışıyla hareket ettiğini ve ekonomide yandaş firmalara öncelik verdiğini belirtti. Devlet ihaleleri ve kur garantili projelerin bu firmalara verildiğini, devlet kaynaklarının bu firmaların büyümesi için seferber edildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz politikalarının enflasyonu artırdığını ve devlet bankalarının düşük faizle yandaş firmaları desteklediğini vurguladı.
20 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın muhalefetin 'normalleşmesi ve yumuşaması' gerektiği yönündeki açıklamasını eleştirdi. Özel, bu açıklamanın normal olmadığını ve normalleşmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, asgari ücrete zam yapılmaması kararına karşı 30 Haziran'da Kocaeli'nde düzenlenecek Büyük Emek Mitingi'nde hükümete tepki göstereceklerini ifade etti.
26 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti dönüşünde dile getirdiği yüzde 50+1 seçim barajının kaldırılması önerisine açık bir destek ifade etmedi. Bahçeli, grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın devamından yana olduklarını ve ittifakın bozulmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın pazarlık veya ihtilaf içermediğini ve bir planın ürünü olmadığını vurguladı. Bahçeli, Erdoğan'ın seçim sistemiyle ilgili eleştirilerini anlamlı bulduğunu ancak MHP'nin bu konudaki tutumunun değişmediğini ifade etti.
21 Kasım 2023

Nurcan Gökdemir, Türkiye'de siyasi partiler arasındaki farkların giderek azaldığını ve bu durumun siyasi sığlaşmaya yol açtığını eleştiriyor. AKP'nin uzun yıllardır siyaset sahnesini domine etmesi ve muhalefetin de toplumdaki muhafazakarlaşma nedeniyle benzer bir dil kullanmaya başlaması, partiler arası kimliksizleşmeyi ve birbirinden farklılıkların azalmasını beraberinde getirmiş. Gökdemir, bu durumun toplumun yarısına yakınının iktidarı değiştirme hayallerini her seçimde boşa çıkardığını belirtiyor.
10 Mart 2024

AKP'nin yerel seçimlerde yaşadığı ağır yenilginin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partide gerekli değişikliklerin yapılacağını belirtti. Erdoğan, seçimlerde düşük katılım oranının partinin oy oranını etkilediğini ve bu durumun sebepleri üzerinde duracaklarını ifade etti. Ayrıca, milletin talepleri ve tenkitleri doğrultusunda partide bir değişim gerçekleştireceklerini ve daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceklerini söyledi. Erdoğan, eleştirilere karşı partinin birliğini koruma ve halka hizmet etmeye devam etme konusundaki kararlılığını vurguladı.
17 Nisan 2024

ORC Araştırma'nın 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyları 2,2 puan artarak %44,6'ya, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oyları ise 1,3 puan düşerek %48'e geriledi. Bu durum, ikinci tur ihtimalinin güçlenmesine işaret ediyor. Partilerin oy oranlarına bakıldığında AKP %33,2, CHP %28, İYİ Parti %15,5 olarak belirlendi. Ankette, bir kamuoyu araştırmasında olması gereken bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı eleştirdi ve Babacan'ın kendisinden bir şey alamadığını ifade etti. Erdoğan, Babacan'ı Baykar ile ilgili sözleri ve rekabet konusundaki tutumu nedeniyle de eleştirdi. Babacan ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP'den tasfiye edilen parti kurucularına ve Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile olan ittifakına dikkat çekti. Babacan, adalet, özgürlükler, ileri demokrasi, evrensel hukuk değerleri, çoğulculuk ve katılımcılık konularındaki kararlılıklarını vurguladı.
18 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yalova'da yaptığı ve Millet İttifakı'nı tehdit olarak nitelendiren açıklamalarının çarpıtıldığını belirtti. Giresun'da yaptığı konuşmada, Afrin'i geri almak isteyenlerin PKK ve HDP olduğunu, İYİ Parti liderinin de bu konuda yanıt verdiğini ifade etti. Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu'nu PKK'nın adayı olarak nitelendirerek, Topal Osman'ı övdü ve gerekirse herkesin Topal Osman gibi vatanı için mücadele edeceğini söyledi. Ayrıca, Topal Osman'ın tarihteki rolüne ve suçlamalara dair bilgiler verildi.
10 Mayıs 2023

ORC Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Pösteki, 22-27 Şubat tarihleri arasında 45 ilde 4720 katılımcıyla gerçekleştirilen yüz yüze anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre AKP'nin oy oranı yüzde 29.1'e gerileyerek yüzde 30'un altına düştü, MHP ise yüzde 5.4'e geriledi. ORC'nin önceki anketinde AKP yüzde 30.2, MHP yüzde 5.5 oy oranına sahipti. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın Şubat anketine göre AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 38.9, altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43.4 olarak ölçüldü.
2 Mart 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP MYK toplantısı sırasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin son normal seçiminin 7 Haziran 2015'te yapıldığını ve o tarihten bu yana ülkede krizlerin ve kaosun eksik olmadığını belirtti. Öztrak, mevcut yönetim sisteminin toplumun orta direğini çökerttiğini, devlet memurlarının yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edildiğini ve alkollü içeceklere yapılan zamların bir hayat tarzına zulüm olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçimler yaklaşırken iktidarın yargı eliyle kirli oyunlar oynadığını, Sinan Ateş cinayeti ve HDP'ye hazine yardımının bloke edilmesi gibi olayların iktidarın seçimlere müdahale etme niyetini gösterdiğini iddia etti.
9 Ocak 2023

İktidar cephesi, Dem Parti'ye yönelik kayyum atama ve parti kapatma tehditlerini sürdürürken, aynı zamanda yeni bir anayasa yapımından bahsediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, Dem Parti'li belediyelere yönelik sert eleştirilerde bulunmuş ve parti hakkında kapatma davası açılmasını talep etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Bahçeli'nin bu açıklamalarını Anayasa'nın icrası olarak nitelendirmiş ve desteklemiştir. Bu durum, Türkiye'de siyasi baskıların ve etnik temelli politikaların devam ettiğini gösteriyor.
26 Nisan 2024

Fehmi Koru, AK Parti ile MHP arasındaki iktidar ortaklığının seyrini analiz ediyor. Koru, iki parti arasında iyi gitmeyen bir şeyler olduğunu, ancak her iki tarafın da bunu dışarıya yansıtmamaya çalıştığını belirtiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin anlaşılması zor çıkışlar yaptığını ve 22 yıl önce AK Parti'yi iktidara taşıyan hamlesinin tersini yapıp yapmadığını sorguluyor.
21 Temmuz 2024

AKP'nin hukuk anlayışı ve siyasi ittifak arayışları tartışılıyor. CHP lideri Özgür Özel, AKP'nin ittifak önerilerine karşı çıkarak, 'Kimse bize ittifak önermesin' dedi. Kulislerde, Gezi hükümlüleri ve Osman Kavala gibi konularda adımlar atılabileceği iddia ediliyor. Ekonomik zorluklar nedeniyle Erdoğan'ın hem iç hem de dış politikada zayıfladığı belirtiliyor.
14 Haziran 2024

İhsan Aktaş, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklara ve pandemi etkilerine rağmen, seçmenin genel seçimlerde iktidara sert bir mesaj vermediğini ifade etti. Vatandaşların, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı küresel pozisyon, güvenlik riskleri, Erdoğan'ın liderliği ve Cumhur İttifakı'nın birlikteliği gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, devletin bekası ve istikrarına oy verdiklerini belirtti. Yerel seçimlerde ise, seçmenlerin genel bir mesaj vermek amacıyla oy kullandıkları ve bu durumun özellikle ekonomik sorunlardan etkilenen kesimler tarafından belirginleştirildiği vurgulandı. Ayrıca, AK Parti'nin gelecekteki özeleştirilerinde Yeniden Refah Partisi'nin varlığını ve kendi iç dengelerini gözden geçirebileceği öngörüldü.
2 Nisan 2024

Deniz Zeyrek, 2023 Mayıs seçim sonuçlarının iktidar ve ortaklarına, özellikle MHP'ye, halktan gelen sert bir tepki olduğunu belirtiyor. İYİ Parti'nin, Meral Akşener'in liderliğinde izlediği yeni strateji nedeniyle büyük bir kayıp yaşadığını ve bu durumun muhalefet içindeki dinamikleri değiştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun gelecekteki siyasi liderlerden biri olma yolunda ilerlediğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki seçim kaybının kişisel bir başarısızlık olduğunu vurguluyor.
1 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te düzenlenen olağanüstü toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP liderliği için Özgür Özel'i destekleyebileceğini belirtti. Bahçeli, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in konuşmasını değerlendirirken, 'Cumhuriyet Halk Partisi'nde sınıf arkadaşım (Kemal Kılıçdaroğlu) devam etmezse Ekrem’e karşı Özgür derim' ifadesini kullandı.
25 Temmuz 2023

İsmail Saymaz, Erdoğan'ın mevcut ekonomik ve dış politika koşulları nedeniyle kutuplaşma stratejisini sürdüremediğini ve bu nedenle CHP ile diyaloga girmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Erdoğan'ın kaynakları hoyratça kullanma imkanının kalmadığını ve dış yatırım ihtiyacının dış politikada duygusal yaklaşımları sınırlandırdığını vurguluyor. Yerel seçim sonuçlarının Erdoğan'ın kutuplaşma oyununu kaybettiğini gösterdiğini ve bu atmosferin zayıflamasının diğer partilere fırsat yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Haziran 2024

Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bayram mesajında seçim sonrası döneme ilişkin ifadelerini ve Devlet Bahçeli'nin bayram mesajındaki sert söylemlerini ele alıyor. Erdoğan'ın '4 yıl seçimsiz dönem' vurgusunu muhalefete ve kendi tabanına yönelik mesajlar olarak yorumluyor. Bahçeli'nin ise seçim sonuçlarına öfkeli olduğunu ve tehditkar bir dil kullandığını belirtiyor. Ataklı, Bahçeli'nin bu tutumunun, Erdoğan tarafından saf dışı bırakılma korkusundan kaynaklandığını ve İYİ Parti'ye yönelik bir uyarı olarak değerlendiriyor.
11 Nisan 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşü değerlendirdi. Demirtaş, devletin imkanlarının sınırsız kullanımı, AKP-MHP iktidarının mühendislik çalışmaları ve Türklük inşası gibi faktörlerin yanı sıra, HDP'nin seçim stratejilerindeki amatörlüğü ve kurumların işlememesini eleştirdi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin toplumdaki değişimleri doğru analiz edemediğini ve sloganlarla ilerlemenin mümkün olmadığını belirtti. Demirtaş, partinin yeniden yapılanma süreci başlatması gerektiğini vurguladı.
31 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yalova'da düzenlenen bir açık hava toplantısında yaptığı konuşmada, Millet İttifakı'nı ve özellikle CHP'yi eleştirdi. Bahçeli, CHP ve ittifak ortaklarının geçmişteki tezkere oylamalarında terörle mücadeleye ve Mavi Vatan'daki haklara karşı olduklarını iddia etti. Ayrıca, ittifakın Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kaldırma ve Afrin'i geri alma vaatlerine atıfta bulunarak, bu vaatleri 'hainlik' olarak nitelendirdi ve bu kişilerin en fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alabileceklerini ya da vücutlarına mermi alabileceklerini söyledi.
6 Mayıs 2023
İşaretlediklerim