Türkiye'de yeni ekonomi yönetimi ile döviz kurları serbest bırakıldı ve Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış doların yükselmesine engel olamadı ve dolar/TL kuru 25,46 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin çeşitli ülkelerle anlaşmalar yaparak Türkiye'ye döviz girişi sağlamaya çalışacağını yazdı. Bu çerçevede, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ziyaret ve İngiltere ile artan yatırım potansiyeli öne çıkan detaylar arasında.
23 Haziran 2023

Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan'ı tebrik etmek için bir mesaj gönderdi. İki lider, daha önce 2022 Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmiş ve ilişkilerin geliştirileceği yönünde sinyaller verilmişti. Bu tebrik, daha önceki yıllarda yaşanan siyasi gerilimlerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşme belirtisi olarak görülebilir.
29 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak amacıyla 'arka kapı' satışları yaparak 3 Mart-21 Nisan tarihleri arasında 72 ton altın sattı. Bu satışlar, toplamda 4,7 milyar dolar değerindedir. Bloomberg'e göre, TCMB'nin Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar döviz piyasalarına 128 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu ve bu müdahalelerin son bir ayda arttığı belirtiliyor. Ekonomist Uğur Gürses, TCMB'nin azalan rezervlerini desteklemek için altın satışlarına devam ettiğini ifade ediyor.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenliyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşünde güçlü belirtiler görülmemekte. Erdoğan'ın ziyareti Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu ve bu ülkelerin ekonomik reform talepleri olabileceği belirtiliyor.
17 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin azalması ve 'yeni ekonomi politikası' nedeniyle artan döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenleyecek. Mehmet Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların dönüşüne dair güçlü belirtiler olmadığı için bu adım atılıyor. Erdoğan'ın ziyaretleri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtiliyor.
4 Temmuz 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak amacıyla 'arka kapı' satışları yaparak 3 Mart-14 Nisan tarihleri arasında 43 ton altın satarak 2,3 milyar dolar değerinde döviz rezervlerini desteklemeye çalıştı. Bloomberg'e göre, banka Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu müdahaleler son bir ayda arttı. Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın likit döviz ihtiyacını karşılamak için altın satışlarının yanı sıra yabancı para efektiflerini de döviz hesaplarına geçirdiğini ve toplamda 5,5 milyar dolarlık varlığın likit dövize çevrildiğini belirtti.
24 Nisan 2023

HSBC, dolar/TL beklentisini 2023 sonu için 27'den 29'a, 2024 sonu içinse 32'ye çıkardı. Banka, dış ticaret açığındaki hızlı büyüme ve enflasyondaki yukarı ivmeye dikkat çekti. HSBC'nin analizine göre, dış ticaretteki durum, döviz girişinin arttığı turizm sezonunda dahi cari dengenin yeteri kadar iyileşmeyebileceğini gösteriyor. Ayrıca, banka enflasyonun yılı yüzde 60'ın üstünde tamamlayabileceği anlamına gelen verileri ve reel faizler üzerindeki etkisi ile dolarizasyon riskini de değerlendirdi.
4 Ağustos 2023

ABD Hazine Bakanlığı, Hamas'ın finansmanını sağladığı iddiasıyla Türkiye, Sudan, Cezayir, Katar ve Gazze merkezli dokuz kişiye ve bir kuruluşa yaptırım uygulayacağını duyurdu. Açıklamada, Hamas'ın gizli bir yatırım portföyüne sahip olduğu ve bu sayede örgüte maddi yardım aktarıldığı belirtildi. Yaptırım uygulanacak kişiler arasında Türkiye'de yaşayan ve Hamas'ın yatırım ağına dahil olduğu belirtilen kişiler de bulunuyor.
18 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Uygulanan dezenflasyon programının lirada reel değer kazanımına yol açabileceğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırarak fon akışını tetikleyeceğini, böylece dezenflasyonu hızlandırıp büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacağını belirtti. Türkiye'nin düşük faiz politikası nedeniyle ekonomik krize girdiği ve bu durumu düzeltmek için piyasanın olumlu baktığı isimlerin göreve getirildiği, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmasının beklendiği ancak yapılan artışların yetersiz bulunduğu anlatıldı.
22 Kasım 2023

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından Türkiye Merkez Bankası'na yatırılacağı duyurulan 5 milyar dolarlık mevduat, bankanın hesaplarına giriş yaptı. Bu gelişme, bankacılık kaynakları tarafından 13 Mart tarihli bilanço verilerinde görülebildi. Mevduat yatırılması konusunda anlaşma, Suudi Arabistan Turizm Bakanı ve Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al Katip ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında ay başında imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerinden gelen desteklerle ilgili olumlu açıklamalarda bulundu.
14 Mart 2023

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Giza piramitlerinde, Keops Piramidi olarak da bilinen Kral Khufu Piramidi'nin içinde yeni bir gizli geçit bulundu. Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa tarafından duyurulan bu keşif, Piramitler Keşif Projesi kapsamında gerçekleştirilen kazılar sırasında ortaya çıktı. Mısırlı arkeolog Zahi Havvas, bu keşfin önemli bir uluslararası buluş olduğunu ve Kral Khufu'nun mezar odasına götürebileceğini düşündüklerini ifade etti. Keşif, yedi yıl süren kesintisiz bir çalışmanın sonucunda yapıldı ve Ocak 2023'te Nature ve NTD&E gibi uluslararası bilimsel dergilerde yayınlandı.
3 Mart 2023

Bloomberg ajansının verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası'nın değer kaybını sınırlamak amacıyla 18 ayda 177 milyar dolarlık 'arka kapıdan' döviz satışı yaparak piyasaya müdahale etti. Seçim öncesinde dövize olan talebin artmasıyla döviz kurlarının yükselmesi üzerine TCMB, müdahalelerini artırdı ve döviz rezervlerini desteklemek için altın satışına başladı. Son bir ayda 49 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirildi ve 14-21 Nisan haftasında brüt altın ve döviz rezervleri 5,4 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılarla görüşmek için Londra'ya gidiyor. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirmiş ve ilk gezisini Birleşik Arap Emirliklerine yapmıştı. Şimşek, Londra'da uluslararası sermaye ve yatırımının Türkiye'ye gelmesi için çaba sarf etmesi bekleniyor.
28 Eylül 2023

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ve döviz kurlarının sabitlenmesinin sektörleri sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Kaya, 2023 yılı için dolar kuru beklentisinin üretim ve istihdamı koruyabilmek adına 25 TL, karlılık için ise 30 TL olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, finans kuruluşlarının daha uygun koşullarda kredi sağlaması gerektiğini belirtti.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz arayışı için Britanya, Fas, Fransa ve Körfez ülkelerini ziyaret edecek. Şimşek, bu ülkelerde yatırımcılarla buluşacak ve uluslararası kurumların toplantılarına katılacak. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirdi.
29 Eylül 2023

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023

Mısır'ın turistik kenti Hurgada'da Kızıldeniz'de yüzen bir Rus turist, köpek balığı saldırısına uğrayarak yaşamını yitirdi. Mısır Çevre Bakanlığı, saldırıya uğrayan turistin öldüğünü ve saldıran köpek balığının türünün 'Kaplan Köpek Balığı' olduğunu açıkladı. Saldırgan köpek balığı avlanarak laboratuvara gönderildi ve bölgedeki tüm faaliyetler geçici olarak durduruldu. Geçen yıl aynı bölgede iki kadın benzer bir saldırıda hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023

Bloomberg'e göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, kamu bankalarına döviz satışı yapılmasını sağlayan protokolün uygulanmasını istemiyor. Şubat 2017'de imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan bu protokol, Merkez Bankası (MB) rezervlerinden yapılan 128 milyar dolarlık satışların sorgulanmasıyla gündeme gelmişti. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, protokolün piyasa dengesine katkı sağladığını belirtmiş, ayrıcalıklı işlem yapılmadığını ifade etmişti. Protokol halen devam ederken, dün kamu bankaları tarafından 2,3 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığı bildirildi.
4 Temmuz 2023
İşaretlediklerim