Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ordu ve Tokat illerinde nesli tehlike altında olan yaban keçilerinin popülasyonunda artış yaşandığını açıkladı. Bu gelişme, yaban hayatının korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi açısından önem taşımaktadır.
11 Ocak 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023

Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Mahallesi Muhtarlığı ve Karaağız Yardımlaşma Derneği, kadın ve erkeklerin bir arada eğlenmesini 'dinen uygun değil' gerekçesiyle yasaklayan bir karar aldı. Muhtar Arif Yılmaz, düğünlerde ve kınalarda kadınların rahatsız olmalarını önlemek amacıyla böyle bir karar alındığını belirtti. Ayrıca, düğünlerde sadece kadınların eğlenmesi için iki saatlik bir süre ayrılacağını ifade etti.
2 Temmuz 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, polis emrine uymamaktan suçlu bulunarak para cezası ödemeye mahkum edildi. Thunberg ve 'Geleceği Geri Kazanın' adlı çevre grubundan aktivistler, petrol kamyonlarının Malmö limanına girmeye çalışması üzerine yolu kapattılar ve polis tarafından bölgeden zorla uzaklaştırıldılar. Thunberg, polisin çağrısına rağmen bölgeden ayrılmadığı için mahkemeye çıktı ve 4 bin 500 İsveç kronu para cezasına çarptırıldı.
12 Ekim 2023

Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması'na göre, çocukların yüzde 62'si ebeveynlerinin işsiz kalmasından, yüzde 57'si ekonomik durumlarından kaygı duyuyor. Araştırma, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyetinin azaldığını gösterdi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar en fazla arkadaşsız kalmak, taşınmak zorunda kalmak ve okuldan ayrılmaktan kaygı duyarken; orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda derslerde ve sınavlarda başarısız olma kaygısı öne çıkıyor. Araştırma ayrıca, ekonomik krizin en kırılgan aileleri daha olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
26 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sedef Adası'nın doğal SİT derecesini düşürerek adanın batı kıyısındaki alanı yapılaşmaya açtı. Bu değişiklik, bilirkişilerin deprem riski ve ekolojik dengenin olumsuz etkileneceği yönündeki uyarılarının aksine gerçekleşti. Daha önce Suudi Prens'e imar izni verilmesiyle gündeme gelen adada, turizm faaliyetleri ve konut inşası gibi yapılaşmalar artık mümkün olacak. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, sit derecesi düşürülmesine karşı dava açmıştı.
3 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Türkiye'de vatandaşların asıl gündeminin ekonomik kriz olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, hükümetin gerçek sorunları örtbas etmek için yapay gündemler oluşturduğunu ve vatandaşların aklıyla alay edildiğini iddia etti. Kendisinin iktidara gelmesi halinde demokrasinin güçleneceğini, ekonominin iyileşeceğini ve bolluk bereketin geleceğini ifade etti. Ayrıca, her türlü terör ve dini istismar edenlere lanet okuduğunu ve dürüst insanlarla yola devam edeceğini belirtti.
9 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için ailelerin 'erkeklerle aynı okula göndermek istememe' endişesine çözüm olarak kız çocukları için ayrı okulların açılabileceğini belirtti. Bu açıklama, sosyal medyada ve kamuoyunda ciddi eleştirilere yol açtı. Eleştiriler, bu tür bir ayrımın laik eğitim sistemine ve karma eğitim ilkesine aykırı olduğu, gerici bir zihniyeti yansıttığı ve cinsiyet ayrımcılığını pekiştireceği yönündeydi.
12 Temmuz 2023

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ev sahipliğinde gerçekleşen COP 28 İklim Zirvesi'nde, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği taahhütleri de dahil olmak üzere birçok deklarasyona imza atmadı ve kömürden çıkış taahhüdünde bulunamadı. Bunun yerine, iklim değişikliği kaynaklı afetler için oluşturulan Kayıp Zarar Fonu'ndan yararlanmak istediğini belirtti. Türkiye'nin sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 30'dan fazla artırmayı öngören iklim hedefi güncellenmediği ve 2053'te net sıfır emisyon hedefine ulaşması gerektiği vurgulandı. Zirvede birçok ülke çeşitli iklim taahhütlerinde bulunurken, Türkiye bu girişimlerin dışında kaldı.
14 Aralık 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2022 verilerine göre, Türkiye'de kadınlar erkeklere kıyasla daha az ücret almakta. Ücretli çalışanların %67'si erkek, %33'ü kadın ve her iki ücretli çalışan kadından biri üniversite mezunu. Tüm eğitim seviyelerinde erkeklerin maaşları kadınlardan yüksek çıkarken, üniversite mezunları arasında bu ücret farkı %17.1 ile en yüksek seviyeye ulaşıyor. Saatlik ortalama brüt maaşta da erkekler lehine bir fark bulunuyor.
18 Ocak 2024

Psikoloji alanında yapılan yeni bir araştırma, ahlaki kaygılar nedeniyle insanların daha az affedici olabileceğini ve kendi değerlerine aykırı davranışlar sergileyen insanları hızla reddedebileceğini gösteriyor. Araştırmada, katılımcılara ahlaki ikilemlerle karşı karşıya kalan insanlar hakkında bir dizi senaryo sunuldu ve katılımcıların kendi manevi değerleri hakkında da bilgi sahibi olundu. Araştırma sonuçları, ahlaki durumların genellikle esneklik gerektirdiğini ve zaman zaman kendi ahlaki eğilimlerimize aykırı hareket eden insanlara karşı daha bağışlayıcı olmanın ahlakla daha uyumlu olabileceğini gösteriyor.
10 Ağustos 2023

Çin'in doğal afetlerden kaynaklanan doğrudan ekonomik kayıpları, temmuz ayında 41,18 milyar yuana (5,74 milyar dolar) ulaştı. Bu miktar, ocak-haziran döneminin toplamından daha fazla. Yaz aylarında etkili olan seller, ülke çapında yedi milyondan fazla insanı etkiledi. 'Talim Tayfunu' ve Doksuri'nin yol açtığı kayıplar da bu miktarı artırdı. Bu durum, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de büyüme üzerinde beklenmedik bir engel oluşturuyor.
5 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, imar affı olmayacağını ifade etti. Özhaseki, bu beklentiyle iş yapanların başlarına bela alabileceğini ve kaçak yapıların kesinlikle yıkılacağını belirtti. İktidarın son imar affı düzenlemesini 2018'de getirdiği ve bu uygulamanın dört defa uzatılarak 2019'a kadar sürdüğü belirtildi. Ancak bu uygulamanın olası depremlerde can ve mal kaybını artıracağına dair uyarılar yapılmıştı.
26 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, dünya genelinde her iki dakikada bir kadın hamilelik veya doğum sırasında yaşamını yitiriyor. 2000 ile 2020 yılları arasında anne ölümlerinde azalma gözlemlenmiş ancak sonrasında bu ilerleme durmuş ve bazı bölgelerde gerileme yaşanmıştır. Özellikle Sahra Altı Afrika'da anne ölüm oranları yüksek olup, Covid-19 salgınının bu durumu daha da kötüleştirmiş olabileceği belirtiliyor. DSÖ Genel Direktörü ve BM Nüfus Fonu İcra Direktörü, kaliteli sağlık hizmetlerine erişim ve aile planlamasına yatırım yapılmasının önemini vurguluyor.
23 Şubat 2023

Yeni bir araştırma, polikistik over sendromu (çoklu yumurtalık kisti) hastalarının menopoz sonrası yumurtalık kanseri riskinin iki kat arttığını gösterdi. Ancak, bu sendromdan mustarip kadınlarda yumurtalık kanseri riski genel olarak düşük. Araştırma, polikistik over sendromunun uzun vadeli etkilerinin takip edilmesi gerektiğini bir kez daha gösterdi. Uzmanlar, menopoz sonrası bu sendromlu kadınlar arasında artan riskin altında yatan sebepleri anlamak için daha fazla araştırma gerektiğini belirtiyor.
5 Kasım 2023

Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde gerileme yaşadığını ve başkanlık sisteminde yapısal sorunların devam ettiğini belirtti. Raporda, yürütme organının denetim mekanizmalarının etkisiz olduğu ve siyasi çoğulculuğun baltalandığı ifade edildi. Yargı bağımsızlığında ciddi gerilemeler olduğu ve yolsuzlukla mücadelede etkili önlemlerin alınmadığı vurgulandı. Ayrıca insan hakları durumunun iyileşmediği, ifade özgürlüğünde gerileme yaşandığı ve azınlıklar ile LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılığın devam ettiği kaydedildi.
8 Kasım 2023

Şili'nin Iquique kenti yakınlarındaki Atacama Çölü, atılan giysiler, plastik, moloz ve diğer malzemeler nedeniyle ciddi bir çevre kirliliği sorunu yaşıyor. Yılda 59 bin ton elbisenin çöle bırakıldığı ve bunların bir kısmının satılamayıp çölde kaldığı belirtiliyor. Çölde bulunan elbiselerin çoğunun kullanılmamış ve etiketli olduğu gözlemleniyor. Şili, Latin Amerika'da giysi sektöründe en çok ithalat yapan ikinci ülke olup, gümrükten onay alamayan tonlarca elbise çöle atılıyor.
5 Temmuz 2023

Çin'de boşanma oranları artarken, genç kadınlar evliliklerinin sonunu kutlamak için partiler düzenliyor. 2000 yılında %0,96 olan boşanma oranı, 2020'de %3,10'a yükseldi. Aynı dönemde evlilik oranı ise %6,7'den %5,8'e düştü. Boşanma davalarının %73'ünden fazlası kadınlar tarafından açılırken, boşanma nedenlerinin %77,5'i duygusal anlaşmazlık, %14,9'u ise aile içi şiddet olarak belirlendi. Bu durum, Çin'deki toplumsal tutumların değiştiğini ve boşanmanın daha kabul edilebilir hale geldiğini gösteriyor. Ancak, demografik bir kriz ve yaşlanan nüfusla karşı karşıya olan Çin hükümeti, evlilikleri teşvik etmeye ve boşanma oranını azaltmaya çalışıyor.
11 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in kız çocukları için ayrı okul açılabileceğine dair sözlerine tepki gösterdi. TTB, karma eğitimin özgürleşme, eşitlik ve ortak toplum oluşumu için temel bir uygarlık kazanımı olduğunu vurgulayarak, cinsiyet ayrımcılığının zararlarına dikkat çekti. Ayrıca, kız çocuklarının okullaşma oranındaki azalmanın karma eğitimle ilgili olmadığını, mevcut sorunların çözümüne eğilmenin gerekliliğini ifade etti.
14 Temmuz 2023
İşaretlediklerim