Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. Benzine ve motorine litre başına 5 lira, LPG'ye ise 4 lira zam yapılarak yeni vergi oranları belirlendi. Bu zamlarla birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
16 Temmuz 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançların basit usulde vergilendirileceğini açıkladı. Yeni düzenleme ile motokurye gelirlerine ve garsonların bahşişlerine yeni vergi getirilmeyecek, muafiyet sağlanacak. Ayrıca, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak. Bu düzenleme, 226 milyar liralık vergi paketinin bir parçası olarak sunuldu.
22 Haziran 2024

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, elektrik motorlu otomobiller için özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahları güncellendi. 160 kW altı motor gücüne sahip araçlar için matrah 700 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya, 160 kW üstü motor gücüne sahip araçlar için ise 750 bin liradan 1 milyon 350 bin liraya çıkarıldı. Elektrikli araçların vergi oranlarında ise bir değişiklik yapılmadı.
3 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurumlar vergisinde yeni düzenlemeler yaptı. İhracatçılara uygulanan kurumlar vergisi indirimi bir puandan beş puana çıkarıldı. Yeni düzenlemelerle bazı istisna ve indirimler kapsam dışı bırakılırken, büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Ayrıca, yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançların Türkiye'ye transfer edilmesi şartı getirildi.
28 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilk altı ayın enflasyon verilerini açıklamasının ardından benzin ve motorine yaklaşık ikişer lira vergi zammı yapıldı. Sigara ve içkiden alınan ÖTV ise yüzde 19,49 arttı. Bu artışlar, 16 Temmuz 2023'te yayınlanan cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda altı ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında yapılacak zamların bir parçası olarak gerçekleşti. Benzin ve motorinin litre fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla 44,70, 45,70 ve 46,06 liraya yükseldi.
3 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile motor gücü 160 kilovatın altında olan ve yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi elektrikli otomobiller için ÖTV matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklikle, elektrikli otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılması ve konvansiyonel yakıtlı otomobillere olan talebin azaltılarak çevre kirliliğinin düşürülmesi hedefleniyor. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
18 Kasım 2023

Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte Türkiye genelinde benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan zamma göre benzinin litresine ortalama 45 kuruş, motorinin litresine ise 43 kuruş zam eklendi. Bu artışla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da yeni benzin ve motorin fiyatları belirlendi.
10 Temmuz 2023

AB, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik özel tarifeler uygulamayı planlıyor. Bu tarifeler, üreticilerin Çin hükümetinden aldığı sübvansiyon miktarına göre belirlenecek ve mevcut yüzde 10'luk vergiye ek olarak uygulanacak. Türkiye de Çin'den gelen elektrikli otomobillere yüzde 10'a ilave yüzde 40 gümrük vergisi uyguluyor ve kasım ayında yeni düzenlemelerle ek vergiler getirebilir.
30 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yönelik itirazı reddetti ve böylece ek MTV'yi onaylamış oldu. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin torba yasa teklifi temmuzda kabul edilmişti. Araç sahipleri bu sene bir-üç yaşındaki otomobilleri için en az 4 bin 240 lira MTV ödeyecek. CHP'nin hukuksuz olduğu gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusu da Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.
28 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) iptalini reddetti ve kararın gerekçesini 'olağanüstü durumlarda ek vergi getirilebileceği' şeklinde açıkladı. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin iptali için CHP tarafından yapılan başvuru reddedildi. AYM, ek MTV'nin araç sahiplerine aşırı külfet yüklemeyeceğini ve olağanüstü durumlarda ekonomik kayıpların telafisi amacıyla ek vergi getirilebileceğini belirtti.
6 Ekim 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye'de mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Ayrıca, bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV oranı da yüzde 10'a yükseltildi. Bunun yanı sıra, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 oranında artırıldı.
7 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile otomotiv sektöründe belirli bir taşıt markasının distribütörü olmayan münferit ithalatçılar ve bayileri için ithalat yapabilmek adına 66 milyon lira teminat verme zorunluluğu getirildi. Ayrıca, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeden işlem yapabilmek için gerekli şartlar ve belgeler belirlendi. Teminat olarak nakit, banka teminat mektupları, sigorta şirketleri kefalet senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri kabul edilecek. Distribütörler ve bunların bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmuyor. Yeni düzenleme önümüzdeki ay başında yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

Nuray Sancar, yeni vergi kanununun büyük şirket ve firmalara ayrıcalıklar sağladığını, bu durumun ise toplumun alt kesimlerine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor. AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve bazı sanayi ve ticaret odaları başkanlarının vergilerini ödemediği iddiaları gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca liralık borcun silindiğini açıkladı. Kamu harcamalarında tasarruf yapılırken, tarikat ve cemaatlere büyük miktarda hibe ve indirimler sağlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise ekonomik göstergelerin iyileştiğini savunuyor.
26 Temmuz 2024
İşaretlediklerim