İsveç'te bilim insanları, laboratuvar ortamında yetiştirilen beyin hücrelerinden oluşan ilk 'yaşayan bilgisayar'ı üretti. Bu bilgisayar, 10 bin canlı nörondan oluşan mini beyinlerin dopamin dozlarıyla eğitilmesiyle çalışıyor ve geleneksel dijital işlemcilere göre milyonlarca kat daha az enerji kullanıyor. Buluş, enerji krizinin çözümüne katkı sunmayı amaçlarken, yapay zekanın geleceği ve insanlığın teknolojiyle ilişkisi hakkında derin etik soruları da gündeme getiriyor.
11 Haziran 2024

Yeni bir araştırmaya göre, ergenlik dönemindeki internet bağımlılığı, gençlerin beyin kimyasında bağımlılık yaratan davranışlara yol açabilecek değişikliklere neden olabilir. Araştırma, 2013 ile 2023 yılları arasında internet bağımlılığı tanısı konmuş 10 ile 19 yaş arası 237 çocuğu kapsayan 12 çalışmayı inceledi. Beynin hafıza, karar verme ve etkin düşünmeyle ilgili bölümlerindeki işlevsel bağlantıda genel bir azalma saptandı. Bu değişikliklerin, ergenlerde bağımlılık yaratan davranış ve eğilimlerin yanı sıra zihinsel sağlık, gelişim, entelektüel yetenek ve fiziksel koordinasyonla bağlantılı davranış değişikliklerine yol açabileceği belirtildi.
5 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere kısa bir süre kala '#Annelerseçecek' etiketiyle bir reklam filmi paylaştı. Videoda, bir anne kızına hitaben, 14 Mayıs'ta sadece cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda çocuklarının geleceğini de seçeceğini ifade ediyor. Anne, adil bir dünyada, şiddet ve öfkenin çocuğuna dokunmadığı bir hayat ve okul sistemi istediğini belirtiyor ve Anneler Günü'nde kızına geleceğini hediye edeceğini söylüyor.
12 Mayıs 2023

Türkiye otomotiv pazarı 2024 yılının ilk çeyreğinde tarihi satış rekorları kırarken, birçok yeni otomobil modeli de satışa sunuldu. Yeni modeller arasında tamamen elektrikli BMW iX2 eDrive20, yenilenen Volkswagen Tiguan ve Passat, Türkiye'de ilk kez satışa sunulan BYD Seal U, ve gelecek aylarda satışa sunulacak olan Alfa Romeo Milano, Lexus'un B SUV modeli, yenilenen Renault Captur ve Skoda Superb gibi modeller yer alıyor. Ayrıca, Çinli Chery'nin Tiggo 4 Pro modeli ve premium markası Jacoo'nun Türkiye pazarına girişi de duyuruldu.
15 Nisan 2024

Grammy ödüllü şarkıcı ve söz yazarı Rosalia, Dior'un yeni yüzü olarak seçildi. Kampanya, Maria Grazia Chiuri'nin yaratıcı yönetmenliğinde, modern kadınlığın ikonundan ilham alarak Rosalia'nın zarafetini ve cazibesini sergiliyor. Collier Schorr Studio'nun siyah beyaz fotoğrafları, Rosalia'nın netliğine vurgu yapıyor.
16 Mayıs 2024

Margot Robbie, Selena Gomez ve Taylor Swift gibi ünlülerin yapay zeka ile üretilmiş çıplak fotoğrafları eBay üzerinde satışa sunuldu. Satıcılar, bu sahte görüntüleri yüksek puanlar alarak eBay'in arama algoritmasında üst sıralara çıkarmış ve finansal kazanç elde etmişler. Forbes'in konuyu gündeme getirmesi üzerine eBay, ilgili fotoğrafları kaldırarak satıcıların hesaplarını askıya aldı. Bu olay, çevrimiçi platformlarda yapay zeka ile üretilen pornografik içeriğin yayılmasının sadece eBay ile sınırlı olmadığını ve Reddit, X (eski adıyla Twitter) ve Etsy gibi diğer platformların da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
14 Mart 2024

Microsoft, Bing arama motoruna yapay zeka tabanlı sohbet botu ChatGPT'yi entegre ediyor ve bu yeni sürümün mart ayında kullanıma sunulması bekleniyor. Teknoloji haber sitesi 9to5google.com, Twitter kullanıcısı Owen Yin'in test yayını sırasında aldığı ekran görüntülerini paylaştı. Yeni Bing arayüzünde kullanıcılar 1000 karakterlik bir kutuya sorularını yazarak sohbet robotu tarzında yanıtlar alabilecekler ve arama sonuçları kaynaklarını da gösterecek. Ayrıca, Google'ın da 8 Şubat'ta Paris'te bir AI etkinliği düzenleyeceği ve Bing'in ChatGPT hamlesine nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.
4 Şubat 2023

Weizmann Bilim Enstitüsü ekibi, kök hücre kullanarak 14 günlük gerçek bir embriyo örneğine benzeyen bir 'embriyo modeli' geliştirdi. Bu model, laboratuvarda hamilelik testini pozitif gösteren hormonları bile salgıladı. Bu çalışmanın amacı, insan yaşamının erken dönemlerini anlamanın etik bir yolunu bulmak. Araştırma, Nature dergisinde yayınlandı ve İsrailli ekip tarafından erken embriyoda ortaya çıkan tüm önemli yapıları taklit eden ilk 'tam' embriyo modeli olarak tanımlandı.
6 Eylül 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye pazarına gireceğine dair işaretler verdi. Paylaşımda 'Model Y' ve 'Türkiye 4/4' ifadeleri yer aldı, ancak bu tarihin ne anlama geldiği henüz net değil. Tesla'nın Türkiye'de ilk olarak Model 3 ve Model Y araçlarını satışa sunması bekleniyor. Ayrıca, Tesla'ya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şarj ağı işletmeci lisansı verildiği ve şirketin Türkiye'de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet vereceği belirtildi.
28 Mart 2023

Google, internetten güncel bilgilere erişebilen yeni sohbet robotu Bard'ı ABD ve Britanya'da 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanıma açtı. Bard, Google'ın daha önce tanıttığı ve tamamen kullanıma açılmayan LaMDA teknolojisiyle aynı nesilden geliyor. Google, Bard'ın yanlış bilgi paylaşabileceği ve önyargılı olabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Daha önce LaMDA üzerinde çalışan mühendis Blake Lemoine, robotun hissiyatlı hale geldiğini iddia etmiş ve işten çıkarılmıştı.
22 Mart 2023

Galler Prensesi Kate Middleton, geçirdiği ameliyattan sonra ilk kez kamuoyu önünde görüntülendi. Prenses, son olarak Anneler Günü'nde sosyal medya üzerinden bir mesaj yayınlamış ve fotoğraf paylaşmıştı, ancak bu fotoğrafın montajlı olduğu anlaşılmıştı. Bu durum, dünya genelinde ve özellikle Britanya'da çeşitli komplo teorilerine ve spekülasyonlara yol açtı. The Sun gazetesi, Prens William ile birlikte alışveriş yaparken çekilmiş mutlu görüntülerini yayınladı.
19 Mart 2024

Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz'in karı, teslimat sorunları ve sertleşen rekabet nedeniyle azaldı. Şirketin 2021 yılının üçüncü çeyreğindeki düzeltilmiş faaliyet karı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 azalarak 4,9 milyar avroya geriledi. Aynı dönemde satışlar yüzde 1,4 azalarak 37,2 milyar avroya düştü. Şirketin araç teslimatları da üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 düşerek 510 bin 564 adede geriledi.
26 Ekim 2023

Habertürk, bir çocuğun annesinin karne hediyesi olarak et aldığını söylediği haberle ilgili başlattığı soruşturma sonucunda muhabirin çocuğa nasıl konuşması gerektiğini dikte eden ön konuşma yaptığını tespit etti. Bu durum gazetecilik ilkelerine aykırı bulunarak muhabirin işine son verildi. Habertürk, haberdeki çocuktan ve izleyicilerden özür diledi ve haberin düzeltilmesini kamuoyuna duyurdu.
24 Ocak 2023

Charlie Brooker tarafından yaratılan teknoloji distopyası antoloji serisi Black Mirror, altıncı sezonuyla izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Yeni sezonun 15 Haziran'dan itibaren Netflix'te yayınlanacağı duyuruldu. Yaratıcı Brooker, bu sezonun şimdiye kadarki en şaşırtıcı bölümlerden oluşacağını vaat ediyor. Altıncı sezonda Aaron Paul, Kate Mara, Salma Hayek Pinault ve Zazie Beetz gibi ünlü isimler yer alacak.
31 Mayıs 2023

Kayseri Melikgazi ilçesinde, bir çöp konteynerinde bebek cesedi bulunmasının ardından polis soruşturma başlattı. Yaklaşık 750 hamile veya yeni doğum yapmış kadınla görüşülüp, 550 saatlik kamera kaydı incelendi. Soruşturma sonucunda, bebeğini çöpe attığı tespit edilen 32 yaşındaki anne İ.C. yakalanarak tutuklandı. Anne, sosyal medya üzerinden tanıştığı bir kişiden hamile kaldığını ve evde ölü doğurduğu bebeği çöpe attığını ifade etti.
6 Temmuz 2023

Kanadalı yapımcı Sarah Polley, 'Konuşan Kadınlar' filmiyle 'En İyi Uyarlama Senaryo' Oscar'ını kazandıktan sonra, 11 yaşındaki çocuğu tarafından yapılan bir 1 Nisan şakasıyla karşılaştı. Çocuğu, Polley'e Oscar ödülünün yanlışlıkla verildiğini ve aslında 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmine ait olduğunu belirten sahte bir mektup yazdı. Polley, durumu hemen anlayarak Twitter hesabından bu durumu paylaştı ve 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filminin yapımcısı Edward Berger, şakaya katılarak Polley'den ödülü doğrudan kendisine göndermesini istedi.
2 Nisan 2023

Netflix'in popüler distopik dizisi 'Black Mirror', dört yıl aradan sonra yayınlanan altıncı sezonunun başarısının ardından yedinci sezon onayını aldı. Yapımcı Charlie Brooker'ın yürütücü yapımcılığını üstlendiği serinin yeni sezon oyuncu kadrosu ve bölüm detayları henüz açıklanmadı. Ancak, prodüksiyonun bu yılın sonlarına doğru başlaması bekleniyor. Dizinin önceki sezonlarında birçok ünlü oyuncu yer almıştı.
21 Kasım 2023

Ünlüler arasında taşıyıcı annelik yöntemiyle çocuk sahibi olma eğilimi artarken, Paris Hilton da bu yöntemle anne oldu. Taşıyıcı annelik deneyimini iki kez yaşayan Shanna St. Clair, ilk deneyiminde ünlü bir çiftle olumlu bir süreç geçirirken, ikinci deneyiminde başka bir ünlü çiftle yaşadığı olumsuz süreci BBC'ye anlattı. İlk deneyiminde 50 bin dolarlık bir ödeme alan Shanna, ikinci deneyiminde ise Catherine adlı ünlü bir kadınla yaşadığı zorlukları ve sonunda düşük yapmasının ardından yaşananları paylaştı. Shanna, taşıyıcı annelik deneyimlerinden sonra bu sürecin herkese uygun olmadığını ve kişisel bir karar olduğunu belirtti.
29 Ocak 2023

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024

23 yaşındaki Arap-Amerikalı Toni Breidinger, hem Victoria's Secret modeli hem de bir araba yarışçısı olarak kariyer yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl Victoria's Secret ile modellik anlaşması imzalayan Breidinger, 6 Mayıs'ta ABD'nin Kansas eyaletinde düzenlenecek olan NASCAR Craftsman Truck Serisi'nde yarışacak. Bu yarışla birlikte, Breidinger bu seride yarışan ilk Arap-Amerikalı kadın olma unvanını kazanmıştır. Kendisi ve ikiz kız kardeşi Annie, dokuz yaşlarından beri motor sporları içinde yer almaktadır.
29 Nisan 2023
İşaretlediklerim