Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, deprem bölgesindeki adli tıp hekimlerinin üç gündür aralıksız çalıştığını ve tükenme noktasına geldiğini belirtti. Gönüllü adli tıp hekimleri görevlendirme beklerken, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları ile YÖK arasında görevlendirme sorumluluğu konusunda bir netlik oluşmamış durumda. AFAD, kimliklendirilemeyen cenazelerin DNA, parmak izi ve fotoğrafı alındıktan sonra defnedileceğini duyurdu. Prof. Dr. Hilal, adli tıp hekimlerinin uygun çalışma koşullarına ve lojistik desteğe ihtiyaç duyduğunu, aksi takdirde kimliklendirme işlemlerinin zorlaşacağını ve hukuki süreçler için gerekli olan ölüm nedenlerinin doğru saptanmasının önemini vurguladı.
8 Şubat 2023

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, İstanbul'da beklenen depremde halkın kendi kendine yetebilir bir sağlık organizasyonuna sahip olması gerektiğini belirtti. 6 Şubat depremlerinin etkilediği nüfus oranları ve İstanbul'un nüfus yoğunluğu ile hastane ve yoğun bakım yatak sayılarına dair veriler paylaşıldı. İstanbul Tabip Odası, depreme yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmek amacıyla bir çalışma grubu kurdu. Dr. Hasan Oğan, İstanbul'daki hastanelerin depreme hazırlıksız olduğunu ve triaj alanlarının yetersizliğini dile getirdi. Prof. Dr. Yılmaz, mahalle bazında afet bilincine sahip ekiplerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.
23 Aralık 2023

Türkiye Acil Tıp Derneği Afet Komisyonu, deprem sonrasında alınması gereken önlemler ve sağlıkla ilgili önerilerde bulundu. İlk 72 saatte kendi imkanlarla mücadele edilmesi gerektiği, göçük altında kalanların mutlaka hekim kontrolünden geçmesi, temiz gıda tüketimi, soğuktan korunma yöntemleri ve ateş kullanımına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ilaç kullanımı, iletişim araçlarının kullanımı, arama kurtarma ekipleriyle koordinasyon ve sosyal medya bilgilerinin doğruluğunun teyit edilmesi gibi konularda uyarılarda bulunuldu.
7 Şubat 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 saat boyunca kameralar karşısına geçmemesini eleştirdi ve nerede olduğunu sordu. Demirtaş, ilk anda seferberlik ilan edilmesi gerektiğini ve devasa inşaat firmalarının iş makinelerinin el konularak deprem bölgesine gönderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, AFAD başkanının gönüllüleri organize etme konusunda yetersiz kaldığını ve para toplama yerine bu organizasyonun yapılması gerektiğini ifade etti.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, şehrin depremden sonraki üç gün boyunca kaderine terk edildiğini iddia ederek yetkililere tepki gösterdi. Sağlık çalışanı olduğunu belirten depremzede, canlı yayında yaptığı açıklamada insanların soğuktan ve açlıktan öldüğünü, yerel ve üst düzey yöneticilerin bölgede bulunmadığını ifade etti. Ayrıca kriz yönetiminin başarısız olduğunu ve tüm sorumluların bu durumdan dolayı suçlu olduğunu dile getirdi.
14 Şubat 2023

Antakya'da depremin üçüncü gününde ambulans sesleri umut kaynağı olurken, kurtarma çalışmaları gece yavaşlıyor ve gündüz hızlanıyor. İnşaat işçileri farklı şehirlerden yardıma koşuyor. AFAD ekiplerinin sayısı artmış olsa da her enkazda ekip bulunmuyor. Yardım TIR'ları bürokrasi nedeniyle kente giremeyince yardımlar dağıtılamıyor ve çöp haline geliyor. Çadırlar kurulmaya başlanırken, vatandaşlar eşyalarını taşıyacak araç arıyor. İlhan Ateş gibi bazı depremzedeler, yıkımdan yerel yönetimleri sorumlu tutuyor. Kentte tuvalet sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için çevreyi kullanıyor. Kurtarma çalışmalarında ise yerel ve yabancı ekipler arasında gerginlikler yaşanıyor.
16 Şubat 2023

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Doğu Anadolu Kırık Kuşağı'nın Türkoğlu kolu üzerinde bir kırılma meydana geldiğini ve bu durumun Osmaniye, Adana ve Hatay'ı yüksek riskli bölge olarak etkilediğini belirtti. Ercan, bu bölgelerde orta büyüklükte bir deprem beklenebileceğini ifade etti ancak büyük bir deprem için henüz erken olduğunu vurguladı.
6 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Hatay'a gönüllü olarak giden aile hekimleri Emrah Kırımlı, Özden Güngör ve Ahmet Tapduk Mehlepçi, bölgedeki sağlık hizmetlerinin durumu hakkında bilgi verdi. Hastanelerin yıkılması nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiğini, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve temel hijyen sorunları yaşandığını belirttiler. Ayrıca, şehir hastanelerinin konumlandırılması ve AFAD'ın koordinasyon eksikliği gibi konulara değindiler.
12 Şubat 2023

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, Hatay'da deprem sonrası yaşanan sorunlara dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu, meslektaşlarının tükendiğini ve bölgede sağlık hizmeti seferberliği başlatılması gerektiğini belirtti. Antakyalı Dr. Ali Çerkezoğlu, yönetim krizine ve halkın yaşadığı mağduriyetlere işaret etti. İstanbul Tabip Odası, bölgeye destek için Hatay ve Adıyaman tabip odalarıyla işbirliği yaparak, sağlık hizmetleri ve malzeme desteği sağladı. Ayrıca, bölgede yaşanan sağlık hizmetlerindeki organizasyon ve koordinasyonsuzluğu eleştirdi.
24 Şubat 2023

Türkiye Acil Tıp Derneği'nin raporuna göre, 6 Şubat'taki depremler sonrasında tıbbi malzeme, cihaz, ilaç ve koordinasyon eksikliği yaşandı. Bu durum, yaralıların başka illere sevk edilmesine ve ölümlerin artmasına neden oldu. Sağlık sisteminin kırılganlığı ve sahra hastanelerinin yetersizliği vurgulandı. İlk günlerde malzeme ve personel eksikliği, sonrasında ise personel fazlası gibi koordinasyon sorunları yaşandı. Hastanelerin yıkılması ve zarar görmesi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalara yol açtı. Rapor, gelecekteki afet planları ve projeler için deneyimlerden yararlanılmasını öneriyor.
25 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can ve mal kaybı, iktidarın hazırlıksızlığını ve yetkililerin yetersizliğini gözler önüne serdi. 1999 Düzce depreminde yargılanan ve sonrasında AKP'ye kurucu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a danışman olan isimlerin durumu, şu anki depremle ilgili sorumluluk tartışmalarında gündeme geldi. Düzce depreminde yargılanan ve daha sonra AKP'de önemli görevler alan Hamza Cebeci ve Fahri Çakır, şimdilerde bölgeye destek mesajları yayınlıyorlar. Şu ana kadar depremle ilgili tutuklanan müteahhitler varken, henüz bir yetkili hakkında işlem yapılmadı.
20 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından, bir depremzede AFAD yetkilisinin çadır talebine alaycı bir yanıt verdiğini belirtti. Depremde evi yıkılan ve yatalak annesi olan vatandaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na yaşadığı durumu anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşın annesini Adana'da bırakıp Pazarcık'a döndüğü, ancak kendisine gösterilen yerde barınacak bir çadır bulunmadığı için mağdur olduğu ifade edildi. CHP'li yetkililer, depremzede için çadır kurarak ve diğer eksikliklerini gidererek yardımcı oldular.
2 Mart 2023

Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, deprem bölgesindeki kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğünü ve yaklaşık 2 bin 500 cesedin henüz kimliklendirilmediğini açıkladı. Deprem sonrası yaşanan koordinasyonsuzluk nedeniyle bazı cenazelerin kimliklendirilmeden defnedildiği, ancak daha sonra kimlik tespiti için 'fethi kabir' işlemlerine başlandığı belirtildi. ATUD, deprem bölgesindeki çalışmalarına ilişkin bir rapor yayımlayarak, gelecekteki afetlere daha iyi hazırlanmak için önerilerde bulundu. Rapor, adli tıp uzmanlarının eğitimi, gönüllü listelerin hazırlanması ve güncellenmesi, çalışan sağlığına dikkat edilmesi ve bürokratik zorlukların aşılması gibi konuları içeriyor.
6 Mart 2023

AFAD Başkanı Okay Memiş, olası İstanbul depremine yönelik hazırlıkların tamamlandığını ve tüm müdahale planlarının hazır olduğunu açıkladı. Memiş, Türkiye'nin dünyada en fazla arama kurtarma personeline sahip ülke olduğunu ve bu potansiyelin daha etkin kullanılmaya başlandığını belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve risk azaltma çalışmalarının önemine vurgu yaparak, vatandaşları daha güvenli evlerde yaşamaya davet etti.
16 Ağustos 2024

Feray Aytekin Aydoğan, depremin birinci yılında, deprem bölgesinde yaşanan acıların ve ihmallerin hala devam ettiğini belirtiyor. Arama kurtarma ekiplerinin yetersizliği, sağlık hizmetlerinin gecikmesi, temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılmaması gibi konulara değinilirken, Hatay'da 300 bine yakın bağımsız birimin yıkıldığı ve hükümetin konut teslimi vaatlerinin gerçekleşmediği vurgulanıyor. Aydoğan, deprem bölgesindeki insanların hala zorluklarla mücadele ettiğini ve sorunların artarak devam ettiğini ifade ediyor.
8 Şubat 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesini hızla yeniden inşa edeceklerini belirtti. Kurum, devletin gücü ve milletin duasıyla afet bölgelerinde şehirleri yeniden ayağa kaldıracaklarını söyledi. Geçmişte de benzer görevlerde bulunan Kurum, depremden etkilenen şehirlerde yoğun bir çalışma yürüteceklerini ifade etti.
4 Temmuz 2024

Şeref Oğuz, deprem bölgesindeki kaynakların dağıtımının adil ve etkili bir şekilde yapılmadığını belirtiyor. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve İskenderun gibi bölgelerin yeterince destek alamadığını vurguluyor. Bölgenin ekonomik ve endüstriyel potansiyeli göz önünde bulundurularak yapılan planlamaların, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmada yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. Oğuz, deprem bölgesindeki ziyaretinde bu durumu gözlemlediğini ve bölgede daha fazla kaynağa erişim sağlamak için kapsayıcı planlamaların ve sosyal politikaların devreye alınması gerektiğini ifade ediyor.
6 Şubat 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, İstanbul'daki yapı stokunun 7 veya 7,5 üzerindeki depremlere hazır olmadığını belirtti. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde düzenlenen 'Deprem ve Farkındalık Zirvesi'nde konuşan Çelik, Türkiye'nin deprem konusunda çevresindeki ülkelere göre daha şanssız olduğunu ifade etti. Marmara Bölgesi'nde beklenen depreme dikkat çeken Çelik, Türkiye'deki yapı teknolojilerinin benzer olduğunu ve birçok şehirde yapıların depreme hazır olmadığını vurguladı.
22 Ekim 2024
İşaretlediklerim