60'ıncı yılını kutlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisi açıklandı. 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ana jürisine oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecek. Diğer jüri üyeleri ise kurgucu Ali Aga, müzisyen ve oyuncu Ayşegül Aldinç, oyuncu Mehmet Günsür, yönetmen ve oyuncu Onur Saylak, yönetmen Özcan Alper ve yazar Sema Kaygusuz olacak.
20 Eylül 2023

Bu yıl 30. yılını kutlayan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisine yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlık edecek. Sorak, kariyeri boyunca 'Vizontele', 'G.O.R.A.', 'Sınav', 'Yahşi Batı', 'Aşk Tesadüfleri Sever', '8 Saniye', 'Aşk Tesadüfleri Sever 2', 'Bandırma Füze Kulübü' ve 'Kendi Yolumda' gibi filmlere imza attı. Festivalin ödül tutarları artırıldı ve en iyi film ödülü 500 bin lira oldu. Festival 18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ve son başvuru tarihi 7 Ağustos.
28 Temmuz 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal yarışmaları ve edebiyat uyarlaması senaryo yarışması için başvurular açıldı. Türkiye yapımı ve daha önce Türkiye'de gösterilmemiş filmler yarışmaya katılabilecek, son başvuru tarihi 1 Ağustos olarak belirlendi. Edebiyat uyarlaması senaryo ödülü için eserlerin Türkiye'de basılmış olması ve daha önce uyarlanmamış olması gerekiyor, bu kategorideki başvurular 14 Ağustos'ta sona erecek. Festivalin jüri başkanlığını oyuncu Demet Akbağ'ın yapacağı ve diğer jüri üyelerinin ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.
17 Temmuz 2023

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Altın Portakal Film Festivali'nin iptaline tepki gösterdi. Poyraz, festivalin iptalinin trajik olduğunu belirtti ve 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin sansürlemesinin festivalin iptaline yol açtığını ifade etti. Poyraz, sanatın ve sanatçının, basın özgürlüğü kapsamında gazetecinin eserlerini haberlerini görüşlerini ifade etme ve sergileme hakkının olduğunu vurguladı. Festivalin iptalinin darbeci ve sansürcü zihniyetlerin arzusunu gerçekleştirmek anlamına geldiğini belirtti.
30 Eylül 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde yarışma seçkisinden çıkarılan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarıldı. Jüriler, belgeselin seçkiye geri alınmaması durumunda görevlerini yerine getirmeyeceklerini açıkladılar.
23 Eylül 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 11 filmden üçü seyirciyle buluştu. Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' adlı filmi, Fikret Reyhan'ın 'Cam Perde' adlı filmi ve Malik Isasis ile Esra Saydam'ın 'Öte' adlı filmi festivalde gösterildi. Filmler, aile draması, kadına şiddet ve bir kadının Türkiye'deki yolculuğu gibi konuları ele alıyor.
20 Eylül 2023

2015 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde evine gitmek üzere bindiği minibüste kaçırılarak öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hayatı film oluyor. Cinayet, Türkiye'deki kadın cinayetleri açısından dönüm noktası olmuş ve ülke genelinde protesto eylemlerine neden olmuştu. Filmin yönetmeni ve senaristi Seçil Çelebi ile yapımcısı Mahmut Şirin, filmin hazırlıklarının yakında başlayacağını belirtti. Film, Duru Film Yapım tarafından çekilecek.
5 Ekim 2023

Kıvanç Sezer'in yönettiği '8x8' filmi, Ankara Film Festivali'nden çekildi. Film, Türkiye prömiyerini bu festivalde yapmayı planlıyordu. Ancak, 'Kanun Hükmü' belgeselinin seçkiden çıkarılmasıyla başlayan süreç ve festivalin iptaline kadar gitmesi sonucunda, filmin festival stratejisi değiştirildi ve Ankara Film Festivali'nden çekilme kararı alındı.
8 Ekim 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

Türk yönetmen ve senarist Zeki Demirkubuz, fotoğrafçılık alanındaki ilk kişisel sergisi 'Hayat' ile Müze Gazhane L Binası'nda izleyicilerin karşısına çıkıyor. Sergi, Demirkubuz'un 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninde çektiği, dünyanın farklı coğrafyalarındaki anları kapsıyor ve varoluş ile modernizmin etkilerini yansıtıyor. Serginin küratörlüğünü Nurhak Kaya, sanat yönetmenliğini ise Ebru Yılmaz yapıyor ve 9 Mayıs'ta açılacak sergi, 8 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.
4 Mayıs 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninin ardından 'Hayat' isimli ilk fotoğraf sergisini Müze Gazhane'de açtı. Sergi, İBB Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle düzenleniyor ve 9 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir. Demirkubuz, sergide dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği, doğanın ve modern yaşamın insan üzerindeki etkilerini yansıtan fotoğraflarını sergiliyor.
9 Mayıs 2023

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan, 17 yıl süren sessizliklerini bozarak birbirleri hakkında açıklamalarda bulundu. Ceylan, Demirkubuz'un 'Üç Maymun' filmiyle ilgili intihal iddialarını reddetti ve Demirkubuz'un bu iddiaları kasıtlı olarak gündeme getirdiğini öne sürdü. Demirkubuz ise Ceylan'ın açıklamalarının arkasında bir çıkar olduğunu savunarak, intihal iddialarını yalanladı ve 'Üç Maymun' filmini izlemediğini belirtti. İki yönetmen arasındaki küslüğün başlangıcı olarak 2006 yılındaki Altın Portakal Film Festivali'nde yaşananlar gösterildi.
27 Aralık 2023

Türk sinemasının iki önemli yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz arasında süregelen bir tartışma var. Ceylan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Demirkubuz'un iddialarına cevap verdi ve kendisine yönelik suçlamaları reddetti. Ceylan, Demirkubuz'un 'Üç Maymun' filmiyle ilgili intihal iddialarını ve diğer suçlamaları eleştirdi. Ayrıca, Demirkubuz'a kendi gerçeğiyle baş başa kalması gerektiğini belirterek, bundan sonra mahkeme yoluyla hareket edeceğini ifade etti.
31 Aralık 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Gazze konusunda sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilen ve yeni filmi boykot edilmesi çağrısında bulunan Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan'a Twitter üzerinden küfür içeren bir yanıt verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un Gazze'deki duruma duyarsız kaldığını iddia ederek, onun filmlerini izlememe ve korsan yollarla izleme çağrısında bulunmuştu. Demirkubuz ise hislerini sorgulayan herkese ve boykot çağrısına sert bir dille karşılık verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un bu yanıtına hukuki yollara başvuracağını belirtti.
23 Kasım 2023

Malatya'da yaşarken bir sopanın üzerinde gününü geçiren ve 'Mercedes Kadir' olarak tanınan akli dengesi yerinde olmayan Fatih Kaydı'nın hikayesi beyazperdeye taşınacak. Yönetmen Serdar Akar, Kaydı'nın renkli ve uğurlu karakterini bir SMA hastası çocukla olan ilişkisi üzerinden anlatmayı planlıyor. Film, Kaydı'nın hayatının birebir anlatımından ziyade daha renkli yönlerini öne çıkaracak ve çekimlerine ağustos ayında başlanması hedefleniyor. Yapımcı senarist Gökhan Demirci, film için dört aydır hazırlık yapıldığını ve mekan seçimleri üzerinde çalışıldığını ifade etti.
18 Temmuz 2023

Caner Özyurtlu ve Volkan Öge tarafından yazılan komedi dizisi 'Ayak İşleri' film oluyor. Dizi, zengin bir iş adamının ufak tefek işleri için görevlendirdiği Vedat-Evren ikilisinin maceralarını anlatıyor. Dijital yayın platformu GAİN'de yayınlanan ve başrollerinde Çağlar Çorumlu ve Güven Murat Akpınar'ın yer aldığı dizi üçüncü sezonuyla final yapmıştı. Özyurtlu ve Öge, sosyal medya hesaplarından filmin müjdesini verdiler.
22 Ekim 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Altın Aslan' ödülünü, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönettiği 'Poor Things' filmi kazandı. Film, birçok eleştirmen tarafından 'yılın filmi' olarak nitelendirildi ve festivalde 8 dakika ayakta alkışlandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Priscilla' filmindeki performansıyla Cailee Spaeny, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Memory' filmindeki performansıyla Peter Sarsgaard kazandı. Festivalde ayrıca, 'Io Capitano' filminin yönetmeni Matteo Garrone, Gümüş Aslan Ödülü'ne layık görüldü.
10 Eylül 2023

Türk oyuncu Fikret Kuşkan, İtalya'nın Puglia bölgesinde düzenlenen Ora!Fest Uluslararası Film Festivali'nde 'Roza' filminde sergilediği performansla 'en iyi aktör' ödülüne layık görüldü. Film, Hamit İzol'un kitabından uyarlanarak Mustafa Kotan yönetmenliğinde ve Sultan Turan Kızılay senaristliğinde çekildi. 'Roza', Urfa'dan Mersin'e göç eden mevsimlik işçi bir ailenin yaşadığı dramı konu alıyor ve eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar ve töre gibi temaları işliyor.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim