TBMM tarafından oluşturulan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Erzincan'da bulunan maden sahasında incelemeler yaparak yetkililerden bilgi aldı. Komisyon, toprağın kaydığı bölgelerdeki durumu değerlendirdi ve taşıma çalışmaları hakkında bilgi topladı. 13 Şubat'ta meydana gelen maden kazasında yaklaşık 10 milyon metreküp toprak kaymış ve dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Aylar sonra dört işçinin cansız bedenine ulaşılırken, beş işçi hala kayıp.
7 Mayıs 2024

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu belirlenen şirketin sürdürülebilir yatırım projeleri müdürü yabancı uyruklu S.S. tutuklandı. Daha önce de şirketin Kanadalı yöneticisi I.R.G'nin de aralarında bulunduğu 12 zanlı tutuklanmıştı. Böylece, maden ocağındaki heyelanla ilgili soruşturmada tutuklu sayısı 13’e çıktı.
27 Mayıs 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeni sahasında 13 Şubat'ta büyük bir toprak kayması yaşandı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı ve dokuz kişi toprak altında kaldı. Soruşturma kapsamında, maden ocağını işleten şirkette idareci pozisyonunda çalışan İ.T. ve K.M.A. isimli iki mühendis tutuklandı. Daha önce de şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G'nin de aralarında bulunduğu altı kişi tutuklanmıştı.
2 Mart 2024

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nda (TŞOF) yaklaşık 105 milyon liralık yolsuzluk tespit edilmesi üzerine mahkeme, federasyonun olağanüstü toplanmasına karar verdi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu dahil 11 kişi hakkında dava açıldı. Mahkeme, yolsuzluk suçlaması yöneltilen isimlerin göreve devam etmesi durumunda telafisi güç zararların oluşabileceğini belirtti. Olağanüstü genel kurul toplantısı 4 Temmuz'da yapılacak.
7 Haziran 2024

Erzincan İliç'te 13 Şubat'ta meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldığı toprak kaymasının ardından yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda, maden sahasındaki çatlaklarla ilgili yapılan uyarıların dikkate alınmadığı ve birçok kişinin ihmali olduğu belirlendi. Ön raporda, aralarında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü gibi üst düzey yöneticilerin de bulunduğu beş kişi asli kusurlu, diğer birçok kişi ise tali kusurlu bulundu. Raporda, çatlakların oluşmasının nedeninin ihmal olduğu ve bu durumun işçilerin hayatlarını tehlikeye attığı vurgulandı.
17 Şubat 2024

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Procter & Gamble fabrikasında yedi işçiyi rehin alan İbrahim Y. isimli şüpheli, polis tarafından gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Olayla ilgili olarak dört şüpheli gözaltına alınmış, bunlardan biri serbest bırakılırken, İbrahim Y. tutuklanmış ve diğer iki şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. İbrahim Y., fabrikanın duvarına 'Kapılar açılacak. Gazze için ya musalla ya ölüm' yazmıştı.
5 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen büyük bir toprak kayması sonucu dokuz işçi hayatını kaybetti. Meclis'te kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri sorumlulukları kabul etmedi. Çevre Bakanlığı, madenin denetim ve izleme görevlerini yerine getirmediğini belirtti, Enerji Bakanlığı ise alanın Çevre Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
2 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'ta bulunan bir Starbucks şubesine, 12 Nisan 2024 tarihinde bir kişi tarafından pompalı tüfekle ateş açıldı ve ardından taşla saldırıldı. Olay yerinde üç adet boş kartuş bulunurken, herhangi bir yaralanma olmadan iş yerinde maddi zarar meydana geldi. Kahramanmaraş Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, olayın şüphelilerinden biri yakalanmış ve şüphelinin daha önce 42 farklı suçtan kaydı olduğu belirlenmiştir. Diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam etmektedir.
12 Nisan 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kalmıştı. Bu olayın ardından TBMM, kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Komisyon, 22 üyeden oluşacak ve çalışmalarına 3 ay süreyle devam edecek. Maden, daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı.
15 Şubat 2024

Türkiye, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu bir maden faciası daha yaşadı. Bu faciada 9 işçi toprağın altında kaldı ve yazı yazıldığı ana kadar kendilerine ulaşılamadı. Faciada, siyanür gibi çeşitli kimyasalların kullanıldığı ve bu durumun insanlar ve çevre üzerinde ciddi zararlara yol açtığı belirtiliyor. Her ne kadar yetkililer su ve toprağın temiz olduğunu iddia etse de, Türkiye'de daha önce yaşanan maden felaketlerinin akıbeti göz önünde bulundurulduğunda, bu olayın da benzer bir şekilde unutulup geçiştirileceği endişesi dile getiriliyor.
21 Şubat 2024

Mevcut Milli Eğitim Bakanı İbrahim Oktugan, bir göçmen gencin ateşlediği kör kurşunlar sonucu hayatını kaybeden 74 yaşındaki, 40 yıllık eğitim geçmişine sahip bir öğretmenin ölümünü sıradan bir adli vaka olarak değerlendirdi. Bakan, artan cezaların ve kısa süreli hapis cezalarının sorunu çözeceğini düşündü. Ancak yazar Deniz Zeyrek, iktidarın öğretmenleri ve eğitimi ihmal ettiğini, yandaş yapılanmalarla daha fazla ilgilendiğini eleştirerek, bu tür olayların devam edeceğini öne sürdü.
11 Mayıs 2024

Tunceli Valiliği, Erzincan'ın İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kalmasıyla ilgili eylem ve etkinlik düzenlemek isteyenlerin Erzincan'a geçişini yasakladı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, madene 16,4 milyon lira ceza kesmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Ancak maden, gerekli iyileştirmeler yapıldığını savunarak faaliyete yeniden başladı.
14 Şubat 2024

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karıştıktan sonra annesiyle birlikte Mısır'a ve ardından ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un tutukluluğuna devam kararı verildi. Savcı, Cihantimur'un yeniden kaçabileceği gerekçesiyle serbest bırakılma talebine itiraz etti. Cihantimur, Türkiye'nin talebi üzerine ABD'de yakalanmış ve tutuklanmıştı. Duruşma 27 Haziran'a ertelendi.
20 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 13 Mayıs 2014'te 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının 10. yıl dönümünde düzenlenen anma törenine katıldı. Özel, konuşmasında işçilerin örgütlenmesinin önemine vurgu yaparak, iş cinayetlerine karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, işçilerin sendikalı olmalarının önemini vurgulayarak, örgütlü mücadelenin iş cinayetlerine karşı koruma sağlayacağını ifade etti.
13 Mayıs 2024

Kaz Dağları'nda Kanadalı Alamos Gold ve Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen siyanürlü maden faaliyetleri, halkın protestolarına neden oldu. Şirketin genel müdürü, ruhsat yenileme işleminin geciktirilmesi durumunda Türkiye'nin milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını belirtti. AKP iktidarı döneminde maden yasası 21 kez değiştirilerek şirketlere çeşitli kolaylıklar sağlandı. Erzincan İliç'teki Çöpler altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonucu 9 işçi toprak altında kaldı ve çevresel riskler arttı.
15 Şubat 2024

Sivas Valiliği, 13 Şubat'ta Erzincan'da meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı, dokuz işçinin toprak altında kaldığı maden faciası sonrasında olası protesto eylemlerini engellemek amacıyla Erzincan'a gidişleri yasakladı. Yasak, Sivas coğrafi sınırları içerisinde 20/02/2024 günü saat 23.59'a kadar yedi gün süreli olarak uygulanacak. Bu karar, maden faciası ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili kamuoyunun tepkisini engellemeyi amaçlıyor.
15 Şubat 2024

Mısra Öz, 2018 yılında yaşanan ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan Çorlu tren faciasında hayatını kaybeden oğlu için yazdığı kitabı, davanın görüldüğü mahkeme heyetine gönderdi. Kitap, ihmalleri ve adalet arayışını anlatıyor. Ancak mahkeme heyeti, kitabı Mısra Öz'e geri gönderdi. Öz, bu durumu sosyal medya hesabından duyurarak, mahkemenin kitabı okumak istemediğini ve adaletin sağlanamadığını ifade etti. Çorlu tren faciası davası, 29 Şubat'ta karara bağlanacak.
7 Şubat 2024

Cumartesi Anneleri, kayıplarının izini süren anneler olarak Galatasaray Meydanı'nda 1000'inci kez bir araya gelecek. 1993-1995 yılları arasında yoğunlaşan kayıplar, hala çözülememiş davalar ve sorumluların serbestçe dolaşması gibi konulara dikkat çekiliyor. Bu buluşmalar, hakikat arayışı ve toplumsal hafızanın canlı tutulması için önemli bir alan oluşturuyor. Gazeteci Ali Topuz, bu hareketin bir duygu sorunu değil, devletin tekelindeki şiddetin sınırlandırılması için gerekli hukuku üretmeye dönük bir siyasal ısrar olduğunu vurguluyor.
23 Mayıs 2024

TBMM Genel Kurulu, Erzincan'da meydana gelen ve toprak kayması şeklinde gerçekleşen maden kazasını tüm yönleriyle incelemek üzere bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Bu karar, maden kazasının nedenlerinin, sonuçlarının ve alınması gereken önlemlerin detaylı bir şekilde incelenmesi amacını taşıyor. Komisyonun kurulması, maden kazalarının önlenmesi ve iş güvenliği standartlarının artırılması konusunda atılmış önemli bir adım olarak görülüyor.
14 Şubat 2024

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi kondu. Suriye cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Esma Esad sosyal izolasyon gerektiren bir tedavi sürecine girecek. Esma Esad’a 2018 yılında meme kanseri teşhisi konmuş ve bir yıl süren mücadelenin ardından hastalığı yenmişti. Esma Esad’ın yeni fotoğrafları yayınlanırken, kendisine ülkeyi terk etmesi teklif edildiği de belirtildi.
21 Mayıs 2024
İşaretlediklerim