Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen 'Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısında, İsveç'in NATO üyeliği için taahhüt ettiği adımlar ve terörle mücadeledeki yeni mevzuatın etkileri ele alındı. Toplantıda, somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etme konusunda mutabakata varıldı. Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terörle mücadele konusundaki iş birliğinin önemini vurguluyor. İsveç, Türkiye'nin onayını bekleyerek NATO üyeliği sürecini sürdürüyor.
14 Haziran 2023

ABD hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç ile ilgili olarak Türkiye'ye hızlı onay vermesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Türkiye, İsveç'in terörle mücadele konusundaki tutumundan dolayı endişelerini dile getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO değerlerini paylaşan ve ittifakı güçlendirecek ortaklar olduğunu belirtti.
18 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasına tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan, dini inançlara saygı gösterilmesinin önemini vurguladı ve İsveç'in terör örgütü mensuplarına ve İslam düşmanlarına verdiği desteği eleştirdi. İsveç'in Ankara Büyükelçisi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve İsveç Savunma Bakanı'nın Türkiye ziyareti iptal edilmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamamış durumda.
23 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye başlangıçta bazı endişelerini dile getirmişti. Haziran 2022'de İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği ise bazı gerginlikler nedeniyle bekletiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2023'te İsveç'in üyeliği için olumlu sinyal vermişti.
14 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç'te gerçekleşen ve Türkiye'ye karşı saygısızlık içeren eylemler nedeniyle İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmeyeceklerini belirtti. İsveç'te, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma eylemi yapılması planlanan ve aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Rasmus Paludan'ın eylemi ve Erdoğan maketiyle yapılan eyleme soruşturma açılmaması gibi olaylar Türkiye'nin tepkisine yol açtı. Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç savunma bakanının Türkiye ziyaretini iptal ettiğini duyurdu. Bahçeli, bu olaylar ışığında İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmayacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Vilnius'ta gerçekleşen NATO zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü tutmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Biden, NATO'nun demokratik değerleri koruma konusundaki önemini vurgulayarak, NATO'nun genişlemesinin bu değerlerin korunmasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmeyi hedeflediğini ancak başarısız olduğunu ifade etti.
12 Temmuz 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliği için gerekli olan katılım protokolünü imzaladı. Bu onay, İsveç'in NATO'ya katılım sürecinde önemli bir adımı temsil ediyor. Haberin detayları henüz paylaşılmamış olup, ilerleyen zamanlarda daha fazla bilgi verileceği belirtilmiş.
25 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin önünün açılması durumunda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabileceklerini belirtti. Bu durum, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini 'terörle ilgili endişeler' nedeniyle beklettiği bir dönemde gündeme geldi. Almanya Başbakanı Scholz ve Avrupa Komisyonu sözcüsü, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmaması gerektiğini ifade ettiler. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği hala beklemekte.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmasının ardından Finlandiya'nın İsveç olmadan da NATO'ya katılmayı değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya üyelik için başvuruda bulunmuştu. Ancak Türkiye, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin vermesi nedeniyle İsveç'in üyeliğini onaylamamıştı. Haavisto, Finlandiya'nın önceliğinin İsveç ile birlikte NATO'ya katılmak olduğunu, ancak tek başına üyeliği de değerlendirmek zorunda olduklarını belirtti.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis'e gönderdi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye, öncelikle iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini belirtmiş, ancak daha sonra İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin endişelerini gidermek üzere adımlar atacağını belirtmesi üzerine itirazını geri çekmişti. Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü daha önce onaylanmış ve ülke resmen NATO üyesi olmuştu. İsveç'in üyeliği ise bekletiliyordu.
23 Ekim 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliği için Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatacaklarını duyurdu. Erdoğan, İsveç ile görüşmelerin devam edeceğini, ancak İsveç'in teröristlere kucak açtığını ve Türkiye'nin talep ettiği teröristlerin iadesini gerçekleştirmediğini belirtti. Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ise olumlu bir adım atıldığı ve seçimler öncesi sürecin tamamlanması temennisinde bulunuldu.
17 Mart 2023

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda Türkiye'nin verdiği onayın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Erbakan, Türkiye'nin NATO ve Batı İttifakı ile olan ilişkilerinden zararlı çıktığını belirterek, İsveç'in üyeliğine onay verilmesinin yeni hüsranlara yol açabileceğini ifade etti. İsveç, uzun süredir Türkiye'nin itirazını aşmaya çalışıyordu ve nihayetinde Türkiye'den yeşil ışık almıştı.
12 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023
İşaretlediklerim