Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kızılcık Şerbeti dizisindeki başörtülü kadınlara İsrail menşeili ürün reklamlarının yapılması, FOX'un Ana Haber Bülteni'nde yayıncılık ilkesi ihlali, Tele 1'in iki programında yasa ihlalleri ve diğer bazı kanallara yönelik usulsüzlükler nedeniyle çeşitli idari para cezaları verdi. RTÜK, vatandaşlardan gelen şikayetler ve uzman tespitleri üzerine harekete geçtiğini belirtti.
21 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'da düzenlediği miting sırasında, mitinge katılan bir grup tarafından 'İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın' yazılı bir pankart açıldı. Kısa bir süre sonra, pankartı açan gruba yaklaşan bazı kişiler tarafından pankart kaldırıldı. Bu olay, mitingin düzenlendiği 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleşti.
24 Şubat 2024

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını ve Hamas ile savaşın devam edeceğini açıkladı. Anlaşma kapsamında ilk etapta 80 kişi serbest bırakılacak ve her İsrailli rehine karşılığında 3 Filistinli tutuklu serbest kalacak. Dört günlük bir ateşkes uygulanacak ve Gazze'ye yakıt ile yardım desteği sağlanacak.
21 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

ABD Ankara Büyükelçiliği, İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle ABD'ye karşı Türkiye'de başlayan protesto eylemleri nedeniyle Türkiye'deki vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulundu. ABD işletmelerine yönelik boykot çağrıları ve ABD markalı işletmelerin çalışanlarına yapılan saldırılar sebebiyle, ABD hükümet personeline halka açık etkinliklerden kaçınmaları, ABD ile ilişkilendirilebilecek kıyafetler giymemeleri ve Güneydoğu'daki Adana Konsolosluğu bölgesine seyahat etmemeleri tavsiye edildi. Ayrıca, Adana ve İzmir Konsoloslukları geçici olarak ziyarete kapalı olacak.
17 Kasım 2023

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM'de milletvekillerine yaptığı sunumda, Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebinde bulunan yaklaşık 700 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli ve 55'i kurum personeli. Bu talepler, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
19 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı veri bültenine göre, Türkiye'nin 2023 yılının ilk 11 ayında dış ticaret açığı 100 milyar dolar oldu. Kasım ayında ihracat yüzde 5,2 artışla 23 milyar 11 milyon dolara, ithalat ise yüzde 5,6 azalışla 28 milyar 931 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi kasımda yüzde 1,1 düşüşle 51 milyar 942 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-kasım döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70 olarak hesaplandı.
2 Aralık 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin krizinin farklı olduğunu ve İsrail'in büyük bir intikam peşinde olduğunu belirtti. Fidan, İsrail'in 7 Ekim'de verdiği kayıpların, şimdiye kadar verdiği en büyük kayıplar olduğunu ve bu kaybın telafisini barışta değil, intikamda gördüğü için büyük bir misilleme peşinde olduğunu ifade etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı.
20 Ekim 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik faşizm suçlamasını 'saçma' bulduğunu ifade etti. Scholz, İsrail'in insan haklarına ve uluslararası hukuka saygılı olduğunu belirtti. Erdoğan'ın Berlin ziyareti öncesinde Almanya'da yapılan bir ankette halkın yarısının ziyaretin iptal edilmesini istediği ortaya çıktı. Erdoğan, ziyaret kapsamında Almanya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile görüşmeler gerçekleştirecek.
14 Kasım 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Gazze'deki bir hastanenin bombalanması sonucu Türkiye'de üç günlük yas ilan edileceğini duyurdu. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü belirtmişti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, ölü sayısını 471 olarak güncelledi ve yaralı sayısının 314 olduğunu bildirdi.
18 Ekim 2023

Starbucks, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında İsrail'e yardım gönderdiği gerekçesiyle boykotun hedefi oldu. Bu durumun gelirler üzerinde olumsuz etkisi sonucu, şirket çalışanlarını işten çıkarma kararı aldı. Starbucks'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki işletme haklarına sahip Kuveyt merkezli Alshaya Group, zorlaşan ticaret koşulları nedeniyle bölgedeki mağazalarda işten çıkarma kararı aldığını açıkladı. Starbucks, 11 Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesinde 1900'den fazla mağazasıyla 19 bini aşkın kişiyi istihdam ediyor.
5 Mart 2024

ABD Hazine Bakanlığı, Hamas'ın finansmanını sağladığı iddiasıyla Türkiye, Sudan, Cezayir, Katar ve Gazze merkezli dokuz kişiye ve bir kuruluşa yaptırım uygulayacağını duyurdu. Açıklamada, Hamas'ın gizli bir yatırım portföyüne sahip olduğu ve bu sayede örgüte maddi yardım aktarıldığı belirtildi. Yaptırım uygulanacak kişiler arasında Türkiye'de yaşayan ve Hamas'ın yatırım ağına dahil olduğu belirtilen kişiler de bulunuyor.
18 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları yüksek seviyelerde bulunuyor. İkinci el piyasasında fiyatlar artmaya devam ederken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini açıkladı. Online satış siteleri ile görüşmeler yapıldığını ve Temmuz-Ağustos aylarında fiyat dengelenmesi beklediklerini ifade etti. Ayrıca, sıfır otomobil alanların araçlarını ilk altı ay içinde veya altı bin kilometre dolmadan satamamaları kuralı 2024'e kadar uzatıldı ve bireysel satışlar da denetim altına alındı.
21 Haziran 2023

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 15 oranında düştüğünü ifade etti. Bakan Bolat, otomotiv sektöründeki çalkantılı sürecin büyük ölçüde sona erdiğini, stokların ortadan kalktığını ve araç teslimlerinin hızlandığını belirtti. Ayrıca, sıfır araçlarda yüzde 10-15 civarında kampanyaların başladığını da ekledi.
5 Ekim 2023

Ünlü şarkıcı Tarkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi. Tarkan, masum sivillerin ve çocukların öldürülmesini 'insanlık adına üzücü ve utanç verici' olarak nitelendirdi. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Çatışmalarda 25 gazeteci de yaşamını yitirdi.
28 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde ihracatçılarla bir araya gelerek yeni bir destek paketini açıklayacak. Geçen yıl uygulamaya konulan düzenlemelerle ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ının Merkez Bankası'na satılması zorunlu hale gelmişti. Bu durum, Merkez Bankası'nın yıllık 100 milyar dolarlık rezerv kazanmasını sağlıyor. Ayrıca, 2023 seçimlerine kısa bir süre kala iktidarın çeşitli ekonomik teşvikler ve kampanyalarla 'bonkörlüğünü' artırdığı belirtiliyor.
19 Ocak 2023
İşaretlediklerim