İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Britanyalı rock müzik grubu Placebo'nun solisti Brian Molko'ya hakaret davası açtı. Meloni, kendisine 'ırkçı ve faşist' diyen Molko'ya dava açtı. Olay, Molko'nun 11 Temmuz'da bir müzik festivalinde sahneden Meloni'ye 'faşist ve ırkçı' demesi sonrası gerçekleşti. Molko'nun suçlu bulunması durumunda 1000 ila 5 bin avro para cezası alabileceği belirtiliyor.
3 Ağustos 2023

ABD'nin Colorado eyaletinde Spencer Greiner isimli bir adam, balık tutarken ve çöp toplarken çamurun içinde eski bir dijital fotoğraf makinesi buldu. Makinenin hafıza kartı çalışıyor durumdaydı ve içindeki fotoğraflar sağlamdı. Greiner, Facebook üzerinden fotoğrafları paylaşarak sahibini aradı ve mesajı bir gün içinde Arizona'da yaşayan Coral Amayi'ye ulaştı. Amayi, 2010 yılında rafting yaparken makinesini Animas nehrine düşürmüştü.
30 Mart 2023

Brezilya'da, Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in talimatıyla, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun ekibine, 30 Ekim 2022'deki seçim sonuçlarını kabul etmeyerek Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine darbe girişiminde bulunmak ve organize suç örgütü kurmak suçlamalarıyla operasyon düzenlendi. Operasyonda, eski bakanlar ve üst düzey askerler de dahil olmak üzere birkaç kişi gözaltına alındı. Bolsonaro'nun pasaportunu teslim etmesi istendi ve kendisi daha önce 8 Ocak'taki kongre baskınında kışkırtıcılık suçlamasını reddetmişti.
9 Şubat 2024

Brezilya kıyılarındaki köpek balıklarına yapılan kokain testleri pozitif çıktı. Rio de Janeiro açıklarında 13 köpek balığı üzerinde yapılan testlerde, hayvanların kaslarında ve ciğerlerinde yüksek seviyede kokain bulundu. Araştırmacılar, kokainin suya yasadışı laboratuvarlardan veya uyuşturucu kullanıcılarının dışkısından karıştığını düşünüyor. Bu bulguların köpek balıklarının davranışlarını nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor.
23 Temmuz 2024

İtalya'da eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini, 2019 yılında bir göçmen kurtarma gemisini denizin ortasında bırakmakla suçlanıyor ve altı yıl hapis cezası isteniyor. Salvini, insani yardım örgütü Open Arms'ın işlettiği gemiyi 19 gün boyunca denizde mahsur bırakarak gemidekileri özgürlüğünden yoksun bırakmakla itham ediliyor. İtalyan Senatosu, 2020'de Salvini'nin dokunulmazlığını kaldırmıştı. Başbakan Giorgia Meloni ve bazı bakanlar Salvini'ye destek verirken, Elon Musk da sosyal medya üzerinden Salvini'ye destek verdi.
16 Eylül 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın İsrail'in Gazze'deki işgalini Adolf Hitler'in yaptıklarına benzetmesi üzerine Lula'yı 'istenmeyen kişi' olarak ilan ettiğini açıkladı. Bu açıklama, Lula'nın sözlerinin 'ciddi bir Yahudi karşıtı saldırı' olarak değerlendirilmesinin ardından geldi. Katz, Brezilya'nın İsrail Büyükelçisinin Yahudi Soykırım Anıt Müzesi Yad Vashem'e çağrıldığını duyurdu ve Lula'nın özür dileyip sözlerini geri alana kadar bu statüde kalacağını belirtti.
19 Şubat 2024

Rus ordusu tarafından casus olarak eğitildiği düşünülen Hvaldimir isimli balina, Norveç'te silahla vurularak öldürüldü. Balina, 2019'da Norveç'in Finnmark kıyılarında özel bir koşum takımıyla görülmüştü. Hayvan hakları örgütleri, polisin olayı soruşturmasını talep ediyor. Otopsi raporunun üç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.
5 Eylül 2024

Arjantin'de Parana Nehri'nde demirleyen bir yük gemisi, bir mürettebatta M çiçeği (Mpox) virüsü bulunduğu iddiası üzerine karantinaya alındı. Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta M çiçeği virüsünü küresel acil durum ilan etmişti. Arjantin Sağlık Bakanlığı, virüs şüphesi taşıyan mürettebatın izole edildiğini ve gemiye yalnızca tıbbi personelin girmesine izin verileceğini açıkladı. Geminin Brezilya'dan yola çıktığı ve Arjantin'e soya yükü almak için geldiği belirtildi.
21 Ağustos 2024

İspanya'nın Madrid kentinden Uruguay'ın Montevideo kentine giden Air Europa'ya ait Boeing 787 model uçak, şiddetli türbülans nedeniyle Brezilya'daki Natal Uluslararası Havalimanı'na acil iniş yaptı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bir yolcunun türbülans nedeniyle baş üstü bagajına girdiği görüldü. Havayolu şirketi, inişin normal şekilde gerçekleştiğini ve bazı yolcuların hafif yaralandığını açıkladı. Yaralı yolcular, kentteki bir hastaneye götürüldü.
2 Temmuz 2024

Norveç'te Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünülen ve 'casus balina' olarak bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinasının öldüğü bildirildi. Marine Mind'ın kurucusu Sebastian Strand, Hvaldimir'in cansız bedenine Norveç açıklarında rastladığını açıkladı. Balinanın ölüm nedeni henüz belirlenememiş olup, vücudunda kuş veya diğer deniz canlıları tarafından yapıldığı düşünülen yara izleri bulundu. Hvaldimir, 2019'da Norveç'te üzerine kamera yerleştirilmiş özel bir mekanizmayla yüzerken yakalanmış ve dünya genelinde 'casus balina' olarak ünlenmişti.
1 Eylül 2024

Hawaii Deniz Biyolojisi Enstitüsü ve Alaska Balina Vakfı araştırmacıları, Alaska'da kambur balinaların kril avlamak için suyu karmaşık baloncuk ağlarına dönüştürdüğünü keşfetti. Bu baloncuk ağlarının boyutunu, derinliğini ve aralarındaki mesafeyi aktif olarak kontrol eden balinalar, bu teknikle fazla enerji harcamadan daha fazla av yakalayabiliyor. Araştırmanın sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı.
21 Ağustos 2024

Eski Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, kendisini taşıyan helikopterin Şili'nin Los Rios bölgesinde Ranco Gölü'ne düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kazada Pinera dışında üç kişi daha yaralandı ve kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Pinera, 2010-2014 ve 2018-2022 yılları arasında iki dönem Şili'nin devlet başkanlığını yapmıştı ve Pandora Belgeleri'nde adı geçen yolsuzluk dosyalarıyla gündeme gelmişti.
7 Şubat 2024

Brezilya Jeoloji Servisi, Amazon havzasındaki birçok nehirde su seviyelerinin devam eden kuraklık nedeniyle tarihin en düşük seviyesine indiğini bildirdi. Madeira Nehri'nin su seviyesi 3.32 metreden 48 cm’ye kadar geriledi. Kuraklığın nedenleri arasında küresel ısınma, El Nino hava olayı ve ormansızlaşma gösteriliyor. Bu durum, bölge sakinlerinin yaşamını ciddi şekilde etkiliyor ve Brezilya Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı tamamen durdurma sözü verdi.
19 Eylül 2024

Ekvador polisi, Aralık 2022'den bu yana Meksika'nın Kito Büyükelçiliğinde sığınma hakkı bekleyen eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için büyükelçiliğe baskın düzenledi. Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, Ekvador polisinin büyükelçiliğe zorla girdiğini ve personele saldırdığını açıkladı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bu eylemin uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin ihlali olduğunu belirterek Ekvador ile diplomatik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.
6 Nisan 2024

Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024

Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nde piranalarla yakın akraba olan yeni bir pacu türü balık keşfedildi ve bu türe 'Myloplus Sauron' adı verildi. Balığın üzerinde dikey siyah bir çizgiyle turuncu renklerin hakim olduğu ve bu renklerin J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi serisindeki Sauron karakterinin gözüne benzerlik gösterdiği belirtildi. Brezilyalı araştırmacı Victoria Pereira, balığın görünümünün Sauron'un gözüne benzemesi nedeniyle bu ismi verdiklerini açıkladı.
14 Haziran 2024

Yeni Zelanda'da bir sahilde ölü bulunan balina, nadir bir tür olan kürek dişli balina olarak tanımlandı. Bu tür, daha önce canlı olarak hiç gözlemlenmemiş ve hakkında çok az bilgi bulunuyor. Bilim insanları, bu keşfin tür hakkında önemli yeni bilgiler sağlayacağını belirtiyor. Balina, 4 Temmuz'da Otago eyaletindeki Taiari Nehri'nin ağzında bulundu.
16 Temmuz 2024

Filipinler'de çocuklara cinsel istismar ve insan kaçakçılığıyla suçlanan, FBI tarafından aranan İsa Mesih Krallığı Kilisesi lideri papaz Apollo Carreon Quiboloy yakalandı. Quiboloy, ABD Federal Savcılığı tarafından çeşitli suçlamalarla iddianame hazırlanmıştı. Filipinler İçişleri Bakanı Benhur Abolos, Quiboloy'un Davao şehrinde yakalandığını teyit etti. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, Quiboloy'un yerel mahkemelerde yargılanacağını belirtti.
9 Eylül 2024

İtalya Serie A'da mücadele eden Napoli takımı, Brezilyalı takım arkadaşları Juan Jesus'a yapılan ırkçılık sebebiyle bir protesto gerçekleştirdi. Takım, Atalanta maçı öncesinde diz çökerek Juan Jesus'a destek verdi. Bu eylem, ABD'de ırkçılık karşıtlığını sembolize eden bir hareket olarak biliniyor. Juan Jesus, daha önce Inter-Napoli maçında Interli Francesco Acerbi tarafından ırkçı hakaretlere maruz kaldığını iddia etmiş, ancak Acerbi bu iddialar nedeniyle herhangi bir ceza almamıştı.
30 Mart 2024

Madonna, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrindeki Copacabana plajında ücretsiz bir konser düzenledi ve bu etkinliğe 1 milyon 600 bin kişi katıldı. Konser, Madonna'nın 'Celebration' turnesinin son ayağını oluşturuyor ve sanatçı sahnede iki saatten fazla kaldı. Konser için Rio'nun eyalet ve şehir yönetimleri 3,9 milyon dolar harcadı, ek masraflar ise özel sponsorlar tarafından karşılandı. Güvenlik için etkinlik alanı çevresinde 3 binden fazla polis görevlendirildi.
5 Mayıs 2024
İşaretlediklerim