Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'ı ziyaret edip etmeyeceği konusunda spekülasyonlar yapılırken, Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Biden ile birlikte New York'a seyahat ederken uçakta bu konuya dair soruları yanıtladı. Kirby, Erdoğan'ın ziyaretine dair herhangi bir programın olmadığını belirtti. Daha önce bazı kaynaklar, Türkiye'nin İsrail politikası nedeniyle bu ziyaretin iptal edildiğini iddia etmişti.
25 Nisan 2024

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ülkelerine yapacağı ziyaret sırasında ABD'nin New York ve Los Angeles şehirlerinde yapacağı 'transit ziyaretler' Washington ile Pekin arasında gerilime neden oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bu ziyaretlerin ABD'nin tek Çin politikasıyla uyumlu olduğunu ve Çin'in aşırı tepki göstermesine gerek olmadığını ifade etti. Çin ise Tayvan liderinin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile muhtemel görüşmesini 'tek Çin' ilkesine aykırı bir provokasyon olarak değerlendirerek karşı tedbirler alacağını duyurdu.
30 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Vilnius'ta gerçekleşen NATO zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü tutmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Biden, NATO'nun demokratik değerleri koruma konusundaki önemini vurgulayarak, NATO'nun genişlemesinin bu değerlerin korunmasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmeyi hedeflediğini ancak başarısız olduğunu ifade etti.
12 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Nobel Barış Ödülü'ne aday olmak istediğini belirtti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşındaki arabuluculuk rolü nedeniyle 11 ülkeden aday gösterilmesi için başvuru yapıldığını ifade etti. Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó da Erdoğan'ın adaylığını desteklediklerini söyledi. Erdoğan, İsveç'in Nobel Barış Ödülü'ne nasıl yaklaşacağını bilmediğini, ancak kendi yönetim tecrübesinin ve barışa katkılarının ödül için uygun olduğunu düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, Nobel Barış Ödülü'nün Norveç'te verildiği, ancak Erdoğan'ın bunu İsveç ile karıştırdığı belirtildi.
2 Şubat 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO'ya finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen üyelere Rus saldırıları karşısında yardım etmeme tehdidinde bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Trump'ın bu ifadelerini 'sorumsuzca ve tehlikeli' olarak değerlendirdi ve NATO'nun karşılıklı yardım garantisinin kayıtsız şartsız geçerli olduğunu vurguladı. Trump'ın bu açıklamaları, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olma yarışında önde olduğu bir dönemde geldi.
12 Şubat 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev'de düzenlenen Ukrayna-Avrupa Birliği Zirvesi'nde Ukrayna'nın AB ile entegrasyon sürecinin devam ettiğini ve AB'nin Ukrayna'nın hazırladığı 10 maddelik barış formülünü resmen desteklediğini açıkladı. Zelenski, Ukrayna'nın özgürlük ve değerlerini koruyarak Avrupa hedeflerine ulaşacaklarını belirtti. Ayrıca, ABD'nin Ukrayna'ya ek askeri yardım yapma kararına değinerek, ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkürlerini iletti.
4 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bir daha görüşmeyeceğini belirttiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya geldi. Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında önce Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşmüş, ardından Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Erdoğan, geçmişte Miçotakis'i Türkiye'ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamış ve Yunanistan'ın Ege'deki adaları silahlandırmasına yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Miçotakis ise iki liderin kaçınılmaz olarak bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etmişti.
7 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

ABD'de gerçekleşen Süper Salı sonuçları, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın politik arenaya geri dönüş yapma ihtimalini güçlendirdi. Bu durum, küresel siyasette önemli etkilere sahip olabilir. Özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu gibi dünya liderleri, Trump'ın olası dönüşünü kendi politik stratejileri açısından değerlendiriyor. Trump'ın geri dönüşü, ABD'nin iç ve dış politikasında önemli değişikliklere yol açabilir.
9 Mart 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Ermenistan Başbakanlığı, iki ülke arasında barışa ulaşmak için tarihi bir fırsatın oluştuğu konusunda ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, güvenin güçlendirilmesi için önemli adımların atılması konusunda anlaşmaya varıldığı ve her iki devletin de egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygı temelinde ilişkileri düzenleme ve bir barış anlaşması imzalama niyetini teyit ettiği belirtildi. Ayrıca, Azerbaycan 32 Ermeni askerini, Ermenistan ise iki Azerbaycan askerini serbest bırakma kararı aldı.
7 Aralık 2023

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ankara'da gerçekleşen dördüncü görüşmelerinde Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladılar. İki lider, geçmişte yaşanan gerilimlere rağmen diyalog kanallarını açık tutma konusunda hemfikir oldular. Erdoğan, her görüşmede umutlarının arttığını belirtti ve böyle bir adımın bölgenin istikrar ve huzurunu güçlendireceğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden tarafından davet edildiği ve sonrasında bu davetin iptal edildiği iddia ediliyor. İddialar, Erdoğan'ın Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşmesinin ardından ortaya çıktı. Gazeteci Cansu Çamlıbel, diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere dayanarak gezinin yapılacağını teyit ettiğini belirtiyor. Ancak, Beyaz Saray'ın açıklamalarına rağmen, davetin gerçekten iptal edilip edilmediği konusunda net bir bilgi yok.
27 Nisan 2024

Fehim Taştekin, Erdoğan ile Esad arasındaki olası görüşmenin tartışıldığını ve bu görüşmenin gerçekleşmesi için güvenin sağlanması gerektiğini belirtiyor. İki liderin de normalleşme ihtiyacı olduğu, ancak pozisyonlarının ve sorunlara yaklaşımlarının birbirine çok uzak olduğu vurgulanıyor. Taştekin, bu görüşmenin gerçekleşmesi için her iki tarafın da bazı adımlar atması gerektiğini ifade ediyor.
11 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, 2019 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği ve 'Kabadayılık yapma, aptal olma' ifadelerini içeren mektubu, New York'taki Trump Kuleleri'nde bulunan '45 Wine and Whiskey' adlı barında çerçeveletip asmış. Mekan, Trump'ın kişisel tarzını yansıtan dekorasyonu ve objeleriyle dikkat çekiyor. Erdoğan, Trump'ın bu mektubu nedeniyle 'kırgın' olduğunu belirtmişti.
19 Mayıs 2023

Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkiler, liderler arasındaki etkileşimlerle şekillenmekte ve zaman zaman gerginlikler yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deneyimi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile olan ilişkilerde belirgin bir rol oynamakta. İki ülke arasında son dönemde sert söylemler azalmış ve daha sakin bir dönem yaşanıyor, ancak henüz karşılıklı ziyaretler başlamamış. Fransızlar, genellikle ilişkilerde diyalog başlatan taraf olduklarını belirtiyor ve Türkiye ile sadece ikili ilişkilerde değil, diğer uluslararası konularda da işbirliğinin sürdürülmesini önemsiyorlar.
4 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'deki seçimlerin yüksek katılımla gerçekleştiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ayrıca, AB'nin Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki sürdürme stratejik çıkarına vurgu yapıldı ve insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temel taahhütler üzerinden ilerleme niyeti ifade edildi.
29 Mayıs 2023
İşaretlediklerim