Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 7 Kasım'da Marmara Denizi'nde meydana gelen ve AFAD tarafından 4,1, Kandilli Rasathanesi tarafından ise 4,5 büyüklüğünde ölçülen depremin, beklenen Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) kuzey kolunda olmadığını açıkladı. Görür, depremin Erdek kuzeyinden geçen ve normal atım bileşeni olan güney kolunda gerçekleştiğini ve bu depremin bir öncü deprem olduğunu söylemenin spekülasyon olacağını Twitter hesabından duyurdu.
8 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege bölgelerinde çöl tozları nedeniyle olumsuz koşulların beklendiğini ve tedbirli olunması gerektiğini duyurdu. Çöl tozları, hava kirliliğini artırarak solunum ve dolaşım sistemi sorunlarını şiddetlendirebiliyor. Sahra Çölü başta olmak üzere dünyanın çeşitli çöllerinden yıllık yaklaşık 2 milyar ton toz atmosfere karışıyor. Türkiye, Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, toz taşınımının özellikle sahil bölgelerinde yaşayanlar için solunum sorunlarını artırabileceğini belirtti.
1 Nisan 2024

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da bir yıl içinde 7'den büyük iki deprem meydana gelebileceğini ifade etti. Ersoy, Marmara Denizi'nde iki gerilimin olduğu alanın birleşeceğini ve büyük bir deprem oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olabileceğini, çünkü İstanbul'un kıtalar arası bir köprü olduğunu söyledi. Ersoy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın genel olarak Türkiye'nin en sağlam yeri olduğunu, ancak bu durumun yapıların durumuna bağlı olabileceğini belirtti.
24 Eylül 2023

Marmara Denizi'nde 7 Mart 2023 tarihinde saat 11:36'da 3,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 3,8 olarak açıklarken, AFAD 3,6 olarak bildirdi. Depremin derinliği yaklaşık 8,4 kilometre olarak ölçüldü. 2019 yılında Silivri açıklarında meydana gelen ve büyüklüğü Kandilli'ye göre 5,7, AFAD'a göre 5,8 olan depreme de atıfta bulunuldu.
7 Mart 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 23,35'e geriledi. Bu oran, son 9 yılın aynı dönemine göre kent ortalamasında en düşük seviye ve son bir yıldaki en düşük ay sonu oranı. Doluluk oranı son iki haftadır aralıksız düşüyor.
25 Eylül 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgeleri için deprem riskine dikkat çekerek, yeterli hazırlık yapılmaması durumunda yaşanacak ekonomik ve can kayıplarının maliyetinin çok daha yüksek olacağını belirtti. Görür, deprem riski taşıyan bölgeler olarak Marmara, Erzincan, Bingöl-Karlıova, Ege Bölgesi, İzmir-Antalya arası kıyı bölgeleri ve İstanbul'un Avrupa yakasını sıraladı. Ayrıca, sanayi yerleşimlerinin deprem riskine karşı Marmara dışına taşınması gerektiğini ve TÜSİAD ile ticaret odalarının depreme hazırlık konusunda yetersiz olduğunu ifade etti.
28 Mart 2023

Türkiye, kişi başına düşen su miktarıyla 'su sıkıntısı çeken' bir ülke konumunda ve 2030 yılında bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Türkiye'nin su fakiri olma yolunda ilerlediğini ve bu durumun göçlere neden olabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli politikalara sahip olmadığı, uluslararası sözleşmeleri geç onayladığı ve çevre sorunlarının politikacılar tarafından yeterince ciddiye alınmadığı ifade ediliyor. Uyduranoğlu, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının gelişmeyi destekleyeceğini ve Türkiye'nin yeşil dönüşümü benimsemesi gerektiğini vurguluyor.
26 Mart 2023

Marmara Denizi'nde, Gemlik Körfezi-Mudanya (Bursa) hattında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'a göre deprem, 10:42'de ve 8,98 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,9, derinliğini 5,4 kilometre olarak açıkladı. Deprem, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hissedildi.
4 Aralık 2023

Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün küresel bazda en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Rapora göre, geçen ay sıcaklık, en sıcak ayın yaşandığı Temmuz 2019'u 1,5 santigrat derece aştı. Kuzey yarımkürenin birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları yaşandı ve Antarktika'nın büyük bölümünde ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar ölçüldü. Ayrıca, Antarktika deniz buzu da temmuz ayları içindeki en düşük seviyesinde ölçüldü ve ortalamanın yüzde 15 altında aylık değerle rekor kırdı.
8 Ağustos 2023

İstanbul'da barajların doluluk oranları kritik seviyelere düşerken, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, iklim değişikliğinin etkilerine ve su kaynaklarının azalmasına dikkat çekti. Gökçe, Türkiye'nin 'su stresi' yaşayan bir ülke konumuna geldiğini ve 'su fakiri' olma yolunda ilerlediğini belirtti. İstanbul'da betonlaşma ve yoğun yapılaşmanın ekolojik kaynakları tehdit ettiğini, Kanal İstanbul projesinin de su kaynaklarının yüzde 29'unu tahrip edeceğini ifade etti. İBB'nin 'İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı' kapsamında 2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşmayı ve çeşitli sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini açıkladı.
24 Ocak 2023

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, kurumun 12 aylık BIST-100 endeksi tahmininin 8400 puan olduğunu belirtti. Demirtaş, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesi, Merkez Bankası'na yapılan atamalar ve para politikasındaki değişimlerin borsadaki yükselişi sürdürdüğünü ve yabancı ilginin yeniden canlandığını ifade etti. Kısa vadede 7500 seviyelerinin üzerine oturmanın güven ortamının sağlamlaşacağının sinyalini vereceğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Çin, Ay'da bir araştırma üssü inşa etmeyi test etmek amacıyla simüle edilmiş Ay toprağından yapılmış tuğlaları uzaya gönderecek. Bu tuğlaların aşırı koşullara dayanıklılıkları incelenecek. Wuhan'daki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Ding Lieyun, tuğlaların önümüzdeki ay Tianzhou-8 kargo uzay aracıyla Tiangong istasyonundan uzaya gönderileceğini belirtti. Çin, 2035'e kadar Ay'ın güney kutbu yakınlarında Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu kurmayı hedefliyor.
9 Eylül 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin batı kesimlerinde bu hafta yağış beklendiğini ve sıcaklıkların 2-6 derece arasında artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacağını duyurdu. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'da hava durumu değişiklikleri gözlemlenecek. Ayrıca, Ege ve İç Anadolu bölgeleri ile Batı Akdeniz için toz taşınımı uyarısı yapıldı, bu durumun hava kalitesini düşürebileceği ve görüş mesafesini azaltabileceği belirtildi.
22 Nisan 2024

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023

Bolu'da 4,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti ve bu depremin İstanbul'da beklenen büyük Marmara depremini tetikleme ihtimali üzerine endişeler oluştu. Ancak Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin İstanbul'u etkilemeyeceğini ve daha büyük bir depremi işaret etmediğini ifade etti. Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt de depremin Marmara ve Sakarya'daki fay hatlarına gerilme transfer etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
16 Mart 2023

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının 6-10 derece artacağı ve mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bildirildi. Şanlıurfa, Mardin ve Adana'da sıcaklıkların 40 dereceyi aşması bekleniyor. Marmara ve Ege bölgeleri için toz taşınımı uyarısı yapıldı. Uzmanlar, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek sıcaklıklara karşı tedbirli olunması gerektiğini vurguladı.
3 Haziran 2024

Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının Türkiye'de yarın ve cumartesi günü pik yapacağını ve sıcaklıkların İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de ise 45 derecelere çıkacağını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, sera gazları ve fosil atıkların kullanımının gelecekte sıcaklıkların artmasına yol açacağını ifade ediyor. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının orman yangınları riskini artırdığı ve aşırı sıcakların 10 gün süreceği vurgulanıyor.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim