Kandilli Rasathanesi, Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin Kahramanmaraş'ta ve 7,4 büyüklüğünde gerçekleştiğini açıkladı. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin Gaziantep'te 7,8 büyüklüğünde olduğunu kaydetti. Reuters ise ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin (USGS) sarsıntı haritasını paylaştı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2020 yılında Kandilli Rasathanesi ile hazırladığı ve ilçe bazında tahmini can kaybı, yaralı sayısı, hasarlı bina sayısı ve altyapı hasarı gibi verileri içeren İstanbul deprem raporu yeniden gündeme geldi. Raporda, Bağcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçelerinde en çok can kaybının öngörüldüğü, Arnavutköy ve Şile'de ise can kaybı beklenmediği belirtiliyor. İstanbul genelinde 1 milyon 166 bin 453 bina incelenmiş ve bu binaların bir kısmının depremde çeşitli derecelerde hasar alması bekleniyor. Deprem bilimci Naci Görür, raporu iyimser bulduğunu ve İstanbul'un büyük risk altında olduğunu ifade etmişti.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında, İnşaat Mühendisleri Odası'nın (İMO) binası hasarsız ayakta kalmıştır. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bilim ve mühendisliğin, depreme dayanıklı yapılar inşa etmek için yeterli olduğunu ve bunun halk yararına uygulanması gerektiğini vurgulamıştır.
10 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören Hatay'da yaptığı konuşmada, medyada yer alan haberlerle sahadaki durumun farklı olduğunu belirtti. Devlet kurumlarının ve bürokratların çalışmak istediklerini ancak karşılarına engeller çıkarıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için iş birliği çağrısında bulundu ve zamanı geldiğinde daha fazla konuşacaklarını söyledi.
7 Şubat 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bitlis’in Tatvan ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem sonrası Bitlis-Zagros hattı ve çevresine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4,7, derinliğini 5,4 kilometre olarak duyurdu. Görür, 6 Şubat depremlerinde Arap levhasının kuzeye savrulması sonucu bu bölgenin baskı altında olduğunu ve bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gaziantep'te sabah saatlerinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da eğitime iki hafta, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise bir hafta ara verildiğini açıkladı. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem nedeniyle şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.
6 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyada dolaşan ve kendisine atfedilen 'Marmara depreminin 9 şiddetinde olacağı' iddiasına açıklık getirdi. Görür, büyüklük ile şiddetin farklı kavramlar olduğunu belirterek, İstanbul'da meydana gelebilecek 7 büyüklüğündeki bir depremin Marmara kıyılarında şiddetinin 9 olabileceğini, ancak İstranca dağlarına doğru şiddetin 5 veya 6'ya düşebileceğini ifade etti. Ayrıca, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerin şiddetinin 11'e ulaştığını belirtti.
15 Mart 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ardından Arap Levhası'nın kuzeye doğru itilmiş olabileceğini ve bu durumun Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari illerinde depremlere neden olabileceğini belirtti. Görür, bu tahminlerinin kesin olmadığını, farkındalık yaratmak amacıyla paylaştığını ifade etti. Ayrıca yerel yönetimlere deprem dirençli yerleşim alanları oluşturma çağrısı yaptı.
28 Haziran 2023

AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Doğu Akdeniz'de herhangi bir tsunami tehlikesinin bulunmadığını duyurdu. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise depremin ardından tsunami uyarısında bulunmuştu. Deprem, Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 100'den fazla artçı sarsıntı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 912 can kaybının olduğu açıklandı.
6 Şubat 2023

Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Doğan Kalafat, 6 Şubat'tan bu yana kaydedilen 11 bin 20 artçı sarsıntının bir yıl içinde azalarak biteceğini belirtti. Vatandaşların hasarlı binalardan uzak durmalarının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Marmara'da beklenen büyük depremle ilgili olarak, 2030 yılına kadar %64, 2050 yılına kadar %75 ve 2090 yılına kadar %95 olasılıkla 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini ifade etti.
1 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu ve yapılaşmada bu riskin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Görür, Kütahya'nın geçmişte büyük depremler yaşadığını ve bölgede diri fayların yoğunlaştığını belirtti. Ayrıca, kentin sıvılaşmış riskli bir zemine sahip olduğunu ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılması gerektiğini ifade etti. Görür, Kütahya'daki yapılaşmanın yanlış olduğunu ve yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetilmesi gerektiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da deprem riski taşıyan 93 okulun tahliye edileceği açıklandı. İstanbul'da toplamda 7 bin 900 okul bulunuyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Valiliği'ne, belirlenen 93 okulun kriterlerini ve geri kalan okulların durumunu sorgulayan bir dilekçe vereceklerini duyurdu. Kaftancıoğlu, deprem sonrası alınan tahliye kararının gecikmiş olduğunu ve bu konuda sorumluların durumunu sorgulayacaklarını ifade etti.
21 Şubat 2023

Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde iki aktif fay kolu olan Adalar ve Kumburgaz fay kollarının kırılması durumunda 7,2 ile 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini açıkladı. Adalar fay kolu 45 kilometre uzunluğunda olup tamamen kırıldığında 6'lar mertebesinde, Kumburgaz fay kolu ise 65 kilometre uzunluğunda olup kırıldığında minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilir. İki fayın birlikte kırılması durumunda ise 7,6 büyüklüğüne ulaşabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Elazığ'ın Palu ilçesinde meydana gelen ardışık depremler sonrası yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgede büyük bir deprem beklentisi içinde olmadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Kahramanmaraş'taki büyük depremlerin ardından Malatya, Ovacık, Nazimiye-Karakoçan ve ilişkili fayların yüklendiğini ve bu faylarda küçük çaplı sarsıntıların olabileceğini ifade etti. Görür, daha önce kırılan faylar nedeniyle Elazığ'da büyük depremler beklemediğini ve Elazığ'ın bundan sonra çevre illerdeki depremleri hissedeceğini söyledi.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Türkiye'de artçı sarsıntılar devam ediyor. 12 Şubat 2023 tarihinde Malatya Hekimhan'da 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin bağımsız bir olay olduğunu ve Sürgü fayındaki 7,6 büyüklüğündeki depremin Malatya fayını yüklemesi sonucu oluştuğunu ifade etti.
12 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası bir İstanbul depreminde 600 bin konutun yıkılabileceğini ve bu durumun İstanbul'u bir hapishaneye dönüştürebileceğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'a özel bir yasa için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu yasanın, İstanbul'un kentsel dönüşümü ve depreme hazırlığıyla ilgili olacağını ve aciliyet nedeniyle 1-2 ay içerisinde Meclis'e getirilmesini planladıklarını söyledi.
2 Ağustos 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında, 14 yıl önce güçlendirme çalışması yapılan bir bina ayakta kalırken, aynı yerdeki diğer iki bina ağır hasar gördü veya yıkıldı. TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Özcebe'nin yürüttüğü projede, çelikten daha güçlü karbon lifli polimerler kullanılarak bina güçlendirilmiş. Özcebe, güçlendirme yöntemlerinin yaygınlaşmamasının nedenlerini ve bu konuda atılması gereken adımları anlattı. Ayrıca, bina sakinlerinden aldığı teşekkür mesajının kariyerindeki en duygusal anlardan biri olduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında su şebekelerinin kontrol edilmesi gerektiğini, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması gerektiğini belirtti. Depremlerin su dağıtım sistemlerine zarar verebileceğini ve bulaşıcı hastalık riskini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören borulardan kanalizasyon ve endüstriyel atıkların su sistemine karışma riskine dikkat çekti. Güvenli olmayan suların kaynatılarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim