Türkiye'de seçimlere beş gün kala yaşanan belirsizlik, yatırımcıların finansal varlık dağılımını etkiliyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre, Nisan ayında TL mevduat hesapları yüzde 36 ile en yüksek paya sahipken, döviz tevdiat hesapları yüzde 22,8 ve hisse senetleri yüzde 9,9 seviyesinde. Yıl sonuna göre TL mevduat hesaplarındaki artış, döviz ve hisse senedi yatırımlarındaki azalışı geçmiş durumda. Uzmanlar, bireysel yatırımcıların belirsizlik ve endişeler nedeniyle döviz ve altına yönelerek 'yastık altı' tasarruf yöntemini tercih ettiğini belirtiyor.
9 Mayıs 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlere ara verilen Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Bireysel emeklilik sistemi (BES) portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alımı gibi faktörlerle borsada yükseliş görüldü. BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 7,29 değer kazanarak 5 bin puanın üzerine çıktı ancak sonrasında bazı kazançlarını geri verdi. Gün içinde dalgalanma devam etti.
16 Şubat 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından piyasaların odak noktası yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına kaydı. Borsa analisti Tuncay Turşucu, çimento, otomotiv, havacılık ve perakende sektörlerinin hisselerinin öne çıkacağını belirtiyor. BIST-100 endeksi tarihi bir zirveye yaklaşırken, Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Yatırım Finansman'dan Vahap Taştan da piyasaların yükseliş trendini sürdüreceği yönünde görüş bildiriyor.
7 Haziran 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk işlem günlerinde büyük şirketlerin hisselerinde yaşanan sert düşüşlerle dikkat çekti. BİST100 endeksi TL bazında yaklaşık yüzde 16,5 değer kaybetti. Özellikle banka ve sanayi hisseleri düşüş yaşarken, yeni halka arz edilen şirketlerin hisseleri yükseliş gösterdi. Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul yönetimi, piyasa bozucu eylemlere karşı denetim ve cezai yaptırımların uygulanacağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Türkiye'de henüz kesinleşmemiş cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre, seçimin ikinci tura kalması bekleniyor. Bu gelişme sonrasında Dolar/TL kuru seçim sonrası ilk işlem gününde yüzde 0,33 oranında bir yükseliş gösterdi. Aynı zamanda Avro/TL kurunda ise yüzde 1,33'lük bir düşüş yaşandı.
15 Mayıs 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından piyasalardaki belirsizlik azalmış ve dikkatler yeni ekonomi yönetimi ile izlenecek politikalara çevrilmiştir. Uzmanlar, ilgili haber akışına göre piyasada hareketliliğin artabileceğini belirtiyorlar. Dolar/TL kuru, piyasaların açılışında 20,23 seviyesindeyken, saat 10:27 itibarıyla 20,33 seviyesine ulaşarak rekor kırmıştır.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Dolar, Haziran ayına 20,82 seviyesiyle başlayarak yeni bir rekor kırdı.
1 Haziran 2023

Merkez Bankası, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye giderek, 15 bin lira üzerindeki kısımların menkul kıymet tesisi sınırlamasına tabi olacağını duyurdu. Ancak seçim öncesi tepkiler üzerine, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı açıklandı. Ekonomistler ve siyasi figürler, seçim sonrası bu düzenlemelerin yeniden uygulanabileceğini ve iktidarın bu konudaki adımlarını eleştiriyorlar.
19 Mayıs 2023

2022 yılında rekorlar kıran Borsa İstanbul, 2023'te dalgalı bir seyir izlemekte ve depremler sonrası alınan önlemlerle desteklenmeye çalışılmaktadır. Yatırımcıların kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılması ve seçim belirsizliği nedeniyle borsadan çekilmesi bekleniyor. Mart ayının son haftasından itibaren, özellikle 15:00-18:00 saatleri arasında borsada sert dalgalanmalar gözlemleniyor. Bu dalgalanmaların, seansın son saatlerine odaklanan hızlı robo-traderlar tarafından tetiklenmiş olabileceği düşünülüyor.
10 Nisan 2023

Britanya merkezli çok uluslu banka HSBC, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimleri sonrasında yükselmesini beklediği hisse senetleri arasında perakende sektöründen BİM, Şok ve Anadolu Efes'i sıraladı. Ayrıca, HSBC Koç Holding ve Yapı Kredi Bankası hisselerini de olumlu bulduğunu belirtti. Yabancı banka ve finans kuruluşları, Türk piyasalarına ilişkin olumlu raporlar yayımlamaya devam ediyor ve ekonomide normalleşme ile yabancı girişi senaryosu çerçevesinde borsaya dair uzun vadeli pozitif beklentilerini dile getiriyorlar.
5 Mayıs 2023

Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen, Borsa İstanbul'da düşüş eğiliminin devam edeceğini öngörüyor. 2022'de rekorlar kıran borsa, depremler ve seçim belirsizliği gibi faktörlerle dalgalı bir seyir izliyor. Türkiye Varlık Fonu'nun desteklemeye çalıştığı 5000 seviyesi geçtiğimiz hafta aşılamadı ve düşüş bu hafta da sürdü. Sevgen, endeksin 4700-4800 seviyelerine kadar gerileyebileceğini ve yatırımcıların bilançolar, döviz hareketleri ve faiz oranlarını takip etmesi gerektiğini belirtiyor.
26 Nisan 2023

Türkiye'de seçimlerden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılayıcı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemeler sona erdi. Seçim öncesi 20'nin altında olan dolar/TL kuru, seçimden bir hafta sonra 23'ü geçti ve Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında 26'yı aştı. Avro/TL kuru da benzer bir yükseliş göstererek 28'i geçti. Bloomberg'e konuşan işlemciler, kamu bankalarının döviz satışını durdurduğunu ve böylece kurların serbest bırakıldığını ifade etti.
18 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına sert kayıplarla başladı ve yılın ilk işlem gününde rekor kırdıktan sonra TL bazında yaklaşık yüzde 16,5 değer kaybetti. Yeni işlem gününde BIST 100 endeksi sabah saatlerinde yüzde 4'ü aşan bir yükseliş gösterdi, ancak sonrasında gelen sert satışlarla kazançlarını geri verdi ve yüzde 1,2 düşüş yaşadı. Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), piyasa bozucu eylemlere karşı önlemler aldı ve cezai yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Türkiye borsası, 2022'deki rekorların ardından yeni yılda dalgalı bir seyir izlemekte ve depremler sonrası alınan önlemlerle desteklenmeye çalışılmaktadır. Kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılması ve seçim belirsizliği nedeniyle yatırımcıların borsadan çekilmesi beklenirken, hacim düşüş göstermiştir. Buna rağmen halka arzlara olan ilgi devam etmektedir. İnvestaz Araştırma Direktörü Tuğberk Çitilci, bilanço döneminde otomotiv ve gıda sektörlerinin endeksten pozitif ayrışacağını öngörmektedir.
19 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,18 değer kaybıyla 7.602,24 puandan günü tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 artarken, holding endeksi yüzde 1,42 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,97'le turizm, en çok kaybettiren yüzde 5,49 ile ulaştırma oldu. Yarın Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısında açıklayacağı faiz kararına odaklanılacak.
23 Ağustos 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,89 azalışla 7.446,35 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,21 ve holding endeksi yüzde 0,82 azalış kaydetti. Hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası tebliğleriyle Türk lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı azaltacak düzenlemeye gidildi. Analistler, bu kararların orta-uzun vadede yeni ekonomi politikalarını desteklemesinin beklendiğini belirtti.
21 Ağustos 2023

Borsa İstanbul, sekiz haftadır süren yükselişini sürdürüyor ve endeks 8000 puan seviyesine yaklaşıyor. Seçim belirsizliğinin geride kalmasıyla BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 40, seçimin sonuçlandığı zamandan bu yana ise yüzde 68 artış gösterdi. Piyasa profesyonelleri, borsada bir düzeltme hareketinin yaşanabileceğine dikkat çekiyor ve bu durumun daha sağlıklı bir görünüme işaret edebileceğini belirtiyor.
15 Ağustos 2023
İşaretlediklerim