Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi, seçim sonrası haftanın ilk iki gününde yüzde 10'u aşan bir yükselişin ardından dengeli bir seyir izleyerek günün ilk yarısında yüzde 0,12 değer kazandı. Sanayi endeksi yüzde 0,69, hizmetler endeksi yüzde 0,65 ve mali endeks yüzde 0,07 artış gösterirken, teknoloji endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti. Günün en çok işlem gören hisse senetleri arasında Türk Hava Yolları, Yapı Kredi, Akbank, Garanti BBVA ve Şişecam yer aldı.
31 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne düşüşle başlamasının ardından toparlanarak artıya geçti. Önceki gün 5.311 puana kadar yükselen endeks, günü yüzde 1,17 artışla 5.008 puandan tamamladı. Bugün ise yüzde 1,42 azalışla 4.937,65 puandan açılan endeks, saat 11:56 itibariyle 5.029 puanla yüzde 0,42 artış gösterdi. Analistler, verilere duyarlılığın artması ve Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili haber akışının piyasaları etkilemeye devam edeceğini belirtiyor.
17 Şubat 2023

Eski ekonomi yönetiminin düşük faiz politikası sonrasında yatırımcıların borsaya yönelmesiyle artan yatırımcı sayısı, son dönemde mevduat faizlerinin yükselmesi ve piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle azalmıştır. Bloomberg HT'nin Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, ekim ayında 8,6 milyon olan yatırımcı sayısı aralıkta 7 milyon 643 bin 867'ye düşmüştür. 2021 ve 2022'de yatırımcı sayısında büyük artışlar yaşanırken, 2023'te halka arzlarla rekor seviyelere ulaşılmıştı.
2 Ocak 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,75 değer kaybederek günü 8.242,26 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,45 ve holding endeksi yüzde 1,18 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,86’yla kimya, petrol, plastik, en çok gerileyense yüzde 3,85’le iletişim oldu. Analistlere göre küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası yetkililerinin 'şahin' ifadeleri ve ABD hükümetinin kapanabileceği endişesiyle negatif bir seyir izlendi.
26 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı, sekiz ay sonra ilk kez düşüş göstererek bir ayda yaklaşık 100 bin kişi azaldı ve 3,89 milyona geriledi. Geçen yıl enflasyon karşısında korunma aracı olarak görülen borsa, yılbaşından bu yana oynaklık ve manipülasyon iddiaları ile gündemdeydi. 6 Şubat'taki depremler sonrası borsanın açık tutulması tartışma yaratmış ve bölgedeki yatırımcıları zarara uğratmıştı. Hükümetin aldığı önlemlerle geçici bir yükseliş yaşansa da yatırımcı sayısındaki düşüş devam etti.
20 Şubat 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'deki bankacılık sektörü 2023 yılının ilk 10 ayında 486 milyar TL net kar elde etti, bu da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45'lik bir artışa işaret ediyor. Sektörün takipteki alacaklarının oranı düşüş gösterirken, çekirdek sermaye yeterlilik rasyosu sabit kaldı ve toplam aktifler ile kredilerde büyük bir artış görüldü.
29 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,35 değer kaybederek günü 8.213,76 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,78 ve holding endeksi yüzde 0,29 değer kazandı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk ekonomisi için bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3,5'e yükseltti. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun yarın toplanacağı ve buradan gelecek haber akışının piyasaların odak noktasında olacağı belirtildi.
27 Eylül 2023

Vadeli işlem piyasaları uzmanı Dr. Tolga Uysal, Türkiye'de yapılacak seçimlerin ardından döviz kurlarında önemli bir yükseliş beklediğini ifade etti. Uysal'a göre, seçim sonrası politika değişikliği kaçınılmaz olacak ve bu durum döviz kurunda 25 TL'ye doğru bir sıçramaya neden olabilir. Ayrıca, seçime kadar dolar/TL'nin 19,50 seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyor. Bu öngörüler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın dönemindeki politikalar ve azalan rezervler nedeniyle döviz kurlarında yaşanan baskılar bağlamında değerlendiriliyor.
29 Mart 2023

Reuters tarafından düzenlenen ankete göre Türkiye'de aylık enflasyonun bu ay %3,8 olması ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle %53,50'ye düşmesi bekleniyor. Ekonomistler yıl sonunda yıllık enflasyonun %41'e gerileyeceğini öngörüyorlar, bu Merkez Bankası'nın tahmininin neredeyse iki katıdır. İktidarın uzun süredir enflasyona karşı önlem almadığı ve baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor. Uzmanlar, seçimlere yaklaşırken enflasyondaki bu düşüşün iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterileceğini düşünüyor.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir sonraki seçimleri kazanmaları durumunda Türkiye'nin mevcut ekonomi politikalarını sürdüreceklerini açıkladı. Bu durum, yabancı bankaların analizlerine göre döviz ve enflasyonun yeni rekorlar kırmasına yol açabilir. Erdoğan, ekonomi politikalarının dünya tarafından takdir edildiğini ve 14 Mayıs'tan sonra da 'Türkiye Ekonomi Modeli'nden dönüş olmayacağını savundu. Standard Chartered ve Morgan Stanley gibi bankalar, AKP'nin seçimleri kazanması ve politikalarını sürdürmesi halinde dolar/TL kuru için sırasıyla 36 ve 27 seviyelerini öngörüyor.
19 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da, yüksek enflasyondan korunmak isteyen tasarruf sahiplerinin ilgisini çeken ve geçtiğimiz yıl rekor kıran yatırımcı sayısı, 20 Ocak tarihi itibarıyla ilk defa haftalık bazda düşüş gösterdi. 11 hafta süren artışın ardından 83 bin kişinin borsadan çıkmasıyla yatırımcı sayısı 3 milyon 892 bin 902'ye geriledi.
22 Ocak 2023

Döviz işlemcileri, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısında değer kaybedeceğini öngörüyor. TL, geçen yıl dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra yüzde 160 oranında değer kaybı yaşadı. Merkez Bankası, kuru sabit tutmak için 2022'de 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Bloomberg analizine göre, seçim sonrası dolar/TL kuru yıl sonunda 25'e kadar yükselebilir. Muhalefetin ekonomi yönetimini yeniden yapılandırma planlarına rağmen, Türkiye'nin yapısal sorunları nedeniyle TL'nin zayıf kalması bekleniyor.
2 Şubat 2023

Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, borsadaki günlük hareketlerin ekonomik bir açıklamasının olmadığını ve seçimlere kadar mevcut durumun korunacağını ifade etti. 2022'de rekorlar kıran borsa, 2023'te dalgalı bir seyir izliyor ve depremler sonrası alınan önlemlerle destekleniyor. Yatırımcıların kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılmasıyla borsadan çekilebileceği endişesi var. Buna rağmen halka arzlara olan ilgi devam ediyor. Erkan, seçim belirsizliği ve diğer finansal enstrümanlardaki hareketlerin borsaya alternatif yarattığını, faizlerin yükseldiğini ve borsanın belirgin bir yön bulamadığını belirtti.
11 Nisan 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, Türk bankacılık sektörü 2022 yılında bir önceki yıla göre karını yüzde 366 oranında artırarak 433,46 milyar TL kar elde etti. Bu rekor artışın, yıl içinde yüzde 85 seviyelerine ulaşan enflasyon endeksli tahviller sayesinde gerçekleştiği belirtiliyor.
30 Ocak 2023

BloombergHT'nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'de tüketici kredilerindeki büyüme oranı yüzde 77,8'e geriledi. Bir önceki hafta bu oran yüzde 100,47 idi. Ticari kredilerde de benzer bir düşüş gözlemlenerek büyüme oranı yüzde 37,6'ya düştü. Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi artarken, toplam mevduat miktarı azaldı.
1 Haziran 2023

Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İİBF Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kaderli, mevcut ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda Borsa İstanbul endeksinin 4 bin puanın altına düşebileceğini belirtti. Kaderli, borsanın yıl sonunu negatif kapatabileceğini ve bu durumun 1986'dan beri ilk kez iki yıl üst üste negatif kapanış olabileceğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerin ilk turda sonuçlanmasının beklendiğini ancak ikinci tur ve belirsizliğin piyasalarda düşüşe neden olduğunu açıkladı.
28 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,79 değer kaybederek günü 8.013,89 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,26 ve holding endeksi yüzde 1,30 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,36 ile sigorta, en çok kaybettirense yüzde 3,74 ile metal, ana sanayi oldu. Analistler, enflasyon verilerinin yatırımcıların Fed’in gelecek haftaki toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağına ilişkin beklentilerini değiştirmediğini ifade etti.
13 Eylül 2023

Bankaların Türkiye'deki olası seçim sonuçlarına göre dolar/TL kuru tahminleri farklılık gösteriyor. Mevcut hükümetin seçimleri kazanması durumunda TL'nin değer kaybedeceği öngörülürken, muhalefetin kazanması durumunda ise TL'nin değer kaybının sınırlı olabileceği veya TL'nin güçlenebileceği tahmin ediliyor. HSBC, Morgan Stanley, Wells Fargo ve Standard Chartered gibi büyük bankaların raporlarına göre, seçim sonuçlarına bağlı olarak dolar/TL kuru için farklı senaryolar öne sürülüyor.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim