İstanbul Valiliği'nin İstanbul'da park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağına karşı İstanbul Barosu, genelgenin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı. Baro, genelgenin özel yaşamın gizliliğine müdahale ettiğini belirtti. Ayrıca, Anayasa'nın 20. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesiyle güvence altına alınan özel yaşamın gizliliğine müdahale edildiği ifade edildi.
31 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği ve birçok uzmanlık derneği, Covid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlatarak, yeni mRNA aşılarının (XBB.1.5 suşunu içeren) temin edilip yüksek riskli gruplara uygulanmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün aşılama önerilerini güncellediği ve yüksek riskli grupların belirlendiği belirtildi. Ayrıca, birçok ülkenin eski aşıları bırakıp güncellenmiş Covid-19 aşılarına geçtiği, ancak Türkiye'nin bu konuda bir adım atıp atmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
26 Eylül 2023

Manisa'da, fabrikalara yemek dağıtımı yapan bir firmanın yemeklerinden zehirlendiğini belirten yaklaşık 350 kişi hastanelere başvurdu. Saruhanlı, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerindeki fabrikalarda yemekten zehirlendiğini belirten işçiler, bulantı, kusma, yüksek ateş, üşüme ve halsizlik gibi şikayetlerle hastanelere başvurdu. Valilikten yapılan açıklamada, hastaların hayati tehlikesinin bulunmadığı ve konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtildi.
21 Ekim 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, siyanür sızdırma şikayetiyle daha önce de gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 16,4 milyon lira ceza almıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siyanür tehlikesi ve ihmal ile ilgili soruları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönlendirirken, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun siyanürle ilgili bilgisinin olmadığını belirtti.
13 Şubat 2024

Çinli araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, haftada 2 litre veya daha fazla yapay tatlandırıcılı içecek tüketmenin atriyal fibrilasyon riskini yüzde 20 artırdığını gösterdi. Atriyal fibrilasyon, inme riskini artıran ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum. Çalışma, şekerli içeceklerin riski yüzde 10, saf meyve sularının ise yüzde 8 oranında azalttığını buldu. Araştırma, sağlıklı alternatifler olarak şekersiz ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
9 Mart 2024

Sayıştay'ın geçmiş yıllardaki raporlarında, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait bazı yurtlardaki asansörlerin gerekli şartları sağlamadığı belirtildi. Bu durum, Aydın'da bir KYK yurdunda asansörün düşmesi ve bir öğrencinin hayatını kaybetmesi olayının ardından gündeme geldi. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu uzun süredir yurt yetkililerine bildirdiklerini ancak asansörün tamir edilmediğini dile getirdiler. Sayıştay'ın raporlarında, yurt olarak kullanılan binaların asgari şartları sağlamadığı ve bazı sözleşmelerin süresinin uzatıldığı belirtildi.
26 Ekim 2023

Avustralya'nın batısında, geçen ay kaybolan ve yoğunluk ölçme cihazının bir parçası olan radyoaktif kapsül bulundu. Kapsül, 12 Ocak'ta Perth'e gönderilmiş, ancak 25 Ocak'ta paketin açılmasıyla kayıp olduğu anlaşılmıştı. Yetkililer, kapsülün insan sağlığı için tehlikeler içerdiği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Rio Tinto şirketi, kapsülün kaybolmasından dolayı özür diledi ve arama masraflarını karşılayabileceğini belirtti.
1 Şubat 2023

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren ulusal güvenliği korumak amacıyla galyum ve germanyum gibi kimyasal bileşiklerin ihracatını sıkı denetimlere tabi tutacak. Bu metaller, çip ve iletişim ekipmanları üretimi ile savunma sanayisinde önemli rol oynuyor. Çin bu metallerin dünya arzının büyük bir kısmını sağlıyor ve bu hamle diğer ülkelerin üretim kapasitelerini artırmalarını gerektirebilir. Şu anda Rusya, Ukrayna, Güney Kore, Japonya, ABD ve Belçika bu metalleri üretmekte ve Kongo'nun da üretime başlaması bekleniyor.
4 Temmuz 2023

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, 2018-2022 yılları arasında 84 ülkede yapılan plastik kirliliği denetimleri ve verilerini analiz etti. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, incelenen atıkların neredeyse yarısı hangi şirket tarafından üretildiği belirlenememişken, kaynağı belirlenen atıkların %11'i Coca Cola ve %5'i PepsiCo tarafından üretilmiş. Nestle, Danone ve Altria gibi diğer büyük şirketler de plastik kirliliğine katkıda bulunuyor.
1 Mayıs 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul genelinde su kesintisi olacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. İSKİ Kurumsal İletişim Şube Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, kent genelinde bir su kesintisi planlanmadığı bildirildi. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz'ın açıklamaları üzerinden yanlış bir algı oluştuğu ve evsel kullanım dışındaki alanlarda su kısıtlaması ile ilgili şu an için herhangi bir karar alınmadığı ifade edildi.
21 Mart 2023

Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, Rus paralı asker şirketi Wagner'in ABD Hazine Bakanlığı tarafından 'ciddi bir uluslararası suç örgütü' olarak tanınacağını açıkladı. Bu kararın, Wagner'in uluslararası faaliyetlerinin kısıtlanmasına ve diğer ülkelerin de benzer adımlar atmasına yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, Kirby Kuzey Kore'nin Wagner grubuna Ukrayna'da kullanılmak üzere silah sevkiyatı yaptığını ve bu durumun BMGK kararlarını ihlal ettiğini ifade etti.
21 Ocak 2023

Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk, böbrek sağlığını koruma ve şeker, tuz, obezite gibi sağlık sorunlarına dikkat çekmek için projeler geliştiriyor. Türkiye'de her 6-7 kişiden biri erken evre böbrek hastası ve yaklaşık 70 bin kişi diyalizle yaşamını sürdürüyor. Erk, özellikle çocuklarda şeker tüketiminin azaltılması gerektiğini vurguluyor. TBV, gıda ambalajlarında tuz ve şeker miktarlarını gösteren 'Trafik Işıkları' projesini geliştirdi ancak uygulamaya geçirilmesi çeşitli engellerle karşılaştı. Erk, projenin hayata geçirilmemesi durumunda Beştepe'de açlık grevine gireceğini belirtiyor.
15 Temmuz 2023

Bir hafta önce borsada işlem görmeye başlayan Borlease Otomotiv (BORLS) dahil beş hisseye tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 5 Ekim tarihli kararıyla Borlease Otomotiv’in halka arzını onaylamıştı. BORLS, DYOBY, INGRM ve KGYO hisseleri 24 Kasım’a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilmeyecek. Ayrıca, MRSHL hisseleri de aynı dönemde emir paketiyle işlem görecek.
26 Ekim 2023

İtalya hükümeti, hayvan hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilen gıda ve yemlerin üretimini, satışını, kullanımını ve ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, yasal düzenlemenin ülkenin kültür ve geleneğini koruma amacı taşıdığını ve laboratuvar üretimi gıdaların işsizlik ve biyo-çeşitliliğe zarar verme riski taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sentetik gıdaların etkileri hakkında yeterli bilimsel araştırma olmadığını vurguladı. Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, yasağı ihlal edenlere 10 bin ile 60 bin avro arası para cezaları uygulanacak.
29 Mart 2023

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu kararıyla Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Borusan Mannesmann hisselerine açığa satış ve kredili işlem yasağı getirdi. Bu yasak 25 Nisan 2023 tarihli işlemlerden başlayarak 24 Mayıs 2023 tarihli işlemlere kadar sürecek. Ayrıca, SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararıyla Borsa İstanbul Pay Piyasasında tüm paylarda açığa satış işlemleri ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar yasaklandı.
25 Nisan 2023

Türkiye, tütün kullanımında Avrupa'daki 27 ülke arasında artış gösteren tek ülke olarak dikkat çekiyor. 2012'den sonra tütün kullanım sıklığı ve yasal sigara tüketimi önemli ölçüde arttı. Çocuklar arasında da tütün kullanımı alarm verici düzeylere ulaştı. Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların raporları, tütünle mücadelenin yetersiz kaldığını gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği gibi kuruluşlar bu duruma dikkat çekerek, mevcut yasaların kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurguluyor.
2 Nisan 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarına yönelik 'Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil' şeklindeki açıklaması tepkilere neden oldu. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği gibi kuruluşlar, aşıların önemini vurgulayarak, Bakan Koca'nın açıklamalarını eleştirdi. Ayrıca, Birlik ve Dayanışma Sendikası da Koca'nın ifadelerine katılmadığını belirtti.
28 Eylül 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularının reddedilme oranı yüzde 15,7 olarak belirlendi. Estonya, Finlandiya, Fransa ve İsviçre dışişleri bakanlıkları, ret kararlarının siyasi olmadığını ve başvuruların reddedilmesinin genellikle belgelerin güvenilirliği ve yürürlükteki düzenlemelerin kriterlerinin karşılanmaması gibi nedenlere dayandığını ifade etti. İsviçre, ret nedenlerini istatistiksel olarak kaydetmediğini belirtirken, diğer ülkeler spesifik gerekçeler sundu.
4 Temmuz 2023

ABD Adalet Bakanlığı'nın ulusal güvenlik bölümü, kripto para borsası Binance'ın Rusların ABD yaptırımlarını aşmasına yardımcı olup olmadığını araştırıyor. ABD'deki birçok kurum ve kişi, kripto borsalarının daha sıkı denetlenmesini talep ediyor. Binance veya şirket yetkilileri henüz herhangi bir suçlamayla karşı karşıya değil, ancak araştırma sonucunda yaptırım ihlalleri tespit edilirse Binance soruşturma ile karşılaşabilir.
6 Mayıs 2023

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Erbak Uludağ Pazarlama Satış ve Dağıtım AŞ'nin ve Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu. Ancak, soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin kanunu ihlal ettiği ve yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği belirtildi.
21 Ağustos 2023
İşaretlediklerim