Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'nın Derne kentinde sel felaketinden etkilenen 9 bin kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu. DSÖ, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 29 ton tıbbi malzeme gönderdiğini belirtti. Libya'yı vuran Daniel kasırgasının yol açtığı seller ve Derne'de iki barajın yıkılması nedeniyle şimdiye kadar en az 3 bin 930 kişi yaşamını yitirdi. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar var ve ülkedeki uzmanlar bölgede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyuyorlar.
16 Eylül 2023

Sudan Sağlık Bakanlığı, ülkede kolera salgını nedeniyle ölenlerin sayısının 348'e çıktığını ve toplam vaka sayısının 11 bin 79'a ulaştığını açıkladı. Salgın, ülkenin dokuz eyaletine yayılmış durumda. Ayrıca, beş eyalette dang humması şüphesiyle iki kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Haziran ayından bu yana etkili olan yağışlar ve seller, koleranın yayılmasına neden oldu. Sudan'da devam eden savaş ve etkin çalışmayan sağlık sistemi, salgın hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor.
20 Eylül 2024

Polonya'nın Rzeszow kentinde lejyonella bakterisi sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi. Rzeszow Sağlık Müfettişliği Başkanı Jaromir Slaczka, ölen 16 kişinin tamamının zaten başka tıbbi rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti. Salgından bu yana ülke genelinde en az 155 kişi enfekte oldu ve hastaneye kaldırıldı. Lejyoner hastalığı, tedavi edilmediğinde solunum ve çoklu organ yetmezliğine yol açabilir.
30 Ağustos 2023

Libya'nın doğusundaki hükümetin sağlık bakanı Osman Abdulcelil, ülkenin doğusunda meydana gelen sel felaketinde ölenlerin sayısının 3 bini geçtiğini belirtti. Ayrıca binlerce kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde hayatını kaybedenler için üç günlük yas ilan etti ve sel felaketinden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.
12 Eylül 2023

Hollanda'nın Lahey şehri yakınlarında bir yolcu treninin raydan çıkması sonucunda en az bir kişi hayatını kaybetti ve 30 kişi yaralandı. Sabah saatlerinde meydana gelen kazada, 19 kişi hastaneye kaldırıldı, diğer yaralılar olay yerinde tedavi edildi. Trenin ön vagonu tarlaya yöneldi, ikinci vagon yan yattı ve arka vagonda yangın çıktı ancak söndürüldü. Kazanın nedeni ve yük treninin kazaya karışıp karışmadığı konusunda henüz net bilgi yok.
4 Nisan 2023

Nijerya parlamentosunun alt kanadı, devlet başkanı Bola Tinubu'nun 6 milyon dolarlık lüks yat alma planını reddetti. Milletvekilleri, bu paranın öğrencilere kredi olarak verilmesine karar verdi. Ekonomik kriz yaşayan ve enflasyonun yüzde 26'ya çıktığı Nijerya'da, Tinubu'nun lüks yat talebi eleştirilmişti.
4 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Eylül'de Libya'nın doğusunda yaşanan selde ölü sayısının 4 bin 333'e yükseldiğini bildirdi. DSÖ'nün Libya bölge ofisinde acil durumlar sağlık ekibinden sorumlu Hale Hudari, cansız bedenlere ulaşma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 'Daniel Fırtınası' adı verilen sel felaketi, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan raporda, selden 250 bin kişinin etkilendiği, 40 bin kişinin yerinden olduğu ve 4 bin 255 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Ruanda Sağlık Bakanlığı, Marburg virüsü nedeniyle altı kişinin öldüğünü açıkladı. Ölenlerin çoğunluğunun sağlık çalışanları olduğu belirtildi. Bakan Sabin Nsanzimana, salgının yayılmasını engellemek için fiziksel temastan kaçınılması çağrısında bulundu. Marburg virüsü, yarasalardan insanlara bulaşan ve ölüm oranı yüzde 88’e kadar çıkabilen ciddi bir kanamalı ateş hastalığıdır.
30 Eylül 2024

Kenya'nın güneyinde, haftalardır süren şiddetli yağışlar ve sel baskınları sonucunda Old Kijabe Barajı çöktü. Bu olay sonucunda 42 kişi yaşamını yitirdi. Hükümet Sözcüsü Isaac Maigua Mwaura, çökmenin evlere ve yollara zarar verdiğini belirtti. Ayrıca, ülkede mart ayından bu yana devam eden yağışlar nedeniyle toplamda 103 kişinin öldüğü ve 200 binden fazla kişinin sellerden etkilendiği açıklandı.
29 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya'nın Derne kentinde yaşanan sel felaketinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Libya'nın doğusunu vuran selin en çok etkilediği kent olan Derne'deki durumun 'içler acısı' olduğu belirtildi. Libya Kızılayı yetkilisi, ölü sayısının 10 bini aştığını ve arama kurtarmalar devam ettikçe bu sayının artacağını öngördü.
17 Eylül 2023

Libya Ulusal Birlik Hükümeti, ülkede yaşanan sel nedeniyle 64 kişinin daha cesedine ulaşıldığını duyurdu. Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran 'Daniel Fırtınası' Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'da sel nedeniyle dört binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 8 bin 500'den fazla kişinin halen kayıp olduğunu açıklamıştı.
30 Eylül 2023

Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki tarihi Kaleiçi'ndeki bir butik otelde çıkan yangında Lübnanlı turistler Dory Mhomma ve Viviane Saad hayatını kaybetti. Yangında ayrıca Norveç, Danimarka ve Hollandalı turistlerle gurbetçilerden oluşan 10 kişi yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırıldı. İtfaiye ekipleri, yangının kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmalarını sürdürüyor.
22 Temmuz 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede yaklaşık 95 kız öğrenci, teşhis edilemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi Bonface Okoth, hastalık nedeniyle öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu ve çoğunun yürüyemez hale geldiğini belirtti. Olayın ardından okul süresiz olarak kapatıldı ve öğrencilerden hastalığın belirlenebilmesi için kan örnekleri alındı.
5 Ekim 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede 95 kız öğrenci, nedeni henüz belirlenemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi, öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu belirtti. Okul, hastalığın nedeninin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için süresiz olarak kapatıldı. Öğrencilerden alınan kan örnekleri, hastalığın belirlenmesi için Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi.
4 Ekim 2023

Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Çangfıng Hastanesi'nin yataklı bölümünde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Yangın nedeniyle hastanenin doğu kanadı kapatıldı ve ayakta tedavi hizmetleri durduruldu. Hastanenin bağlı olduğu şirketin borsadaki hisse işlemleri de durduruldu. Yangın sırasında 71 hasta kurtarılarak tahliye edildi ve yangının çıkış sebebi henüz belirlenememiş olup soruşturma sürmektedir.
19 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de bu yılın başından 15 Eylül'e kadar 5 bin 674 kolera vakası kaydedildiğini ve bu hastalıktan yedi kişinin öldüğünü açıkladı. Yaklaşık dokuz yıldır süren iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz, ülkenin 30 milyon nüfusunun 22 milyonunun yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu bir duruma getirdi. Temiz suya erişim sıkıntısı, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği gibi nedenler kolera başta olmak üzere salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.
6 Ekim 2023

Peru'da etkili olan Yaku Kasırgası nedeniyle başkent Lima ve çeşitli kentlerde meydana gelen seller sonucunda 65 kişi yaşamını yitirdi, beş kişi kayboldu. Sivil Savunma raporuna göre, 66 bin 853 kişi etkilendi, 9 bin 677 ev zarar gördü ve 1541 ev kullanılamaz hale geldi. Ayrıca eğitim ve sağlık yapıları, köprüler ve yollar hasar gördü, tarım arazileri ve hayvancılık büyük zararlar yaşadı. Hükümet, felaketten en çok etkilenen bölgelerde altı aylığına olağanüstü hal ilan etti.
21 Mart 2023

Libya'nın doğusundaki Derne şehrinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısının 5 bin 300'e çıktığı, binlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi. 10 Eylül'de 'Daniel' fırtınası sonucu oluşan sel, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle üç günlük yas ilan etti ve Libya Başkanlık Konseyi, zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.
12 Eylül 2023

The Lancet dergisinde yayınlanan bir makale, İsrail'in Gazze saldırılarında doğrudan ve dolaylı olarak hayatını kaybedenlerin sayısının 186 binden fazla olabileceğini belirtti. Makalede, Gazze'de 19 Haziran'dan itibaren ölenlerin sayısının 37 bin 396 olduğu ve veri toplamanın zorlukları vurgulandı. Ayrıca, dolaylı ölümlerin doğrudan ölümlere göre üç ile 15 kat arasında artabileceği öngörülüyor. Araştırma, Gazze'de acil ateşkese ve temel ihtiyaçların karşılanmasına duyulan ihtiyacı vurguladı.
8 Temmuz 2024

Mardin Tabip Odası, Diyarbakır-Mardin arasında çıkan yangınla ilgili hazırladığı ön raporda yangının elektrik tellerinden çıktığını ve rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığını belirtti. Yangında 15 kişi hayatını kaybetti. Raporda, yangına havadan müdahale edilmemesinin kayıpları artırdığı ve bölgede yanık tedavi ünitesi bulunmaması nedeniyle hastaların civar illere sevk edilmek zorunda kaldığı vurgulandı. Ayrıca, yangının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi ve bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiği ifade edildi.
23 Haziran 2024
İşaretlediklerim