Gürcistan parlamentosu, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasını onayladı. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda ilerlemesi ile Rusya'ya yönelmesi arasında bir sınav olarak değerlendiriyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili'nin veto ettiği yasa, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından yeniden sunularak kabul edildi. ABD ve Avrupa Birliği, yasanın Gürcistan'ın AB'ye katılma hedefine zarar vereceği gerekçesiyle Gürcistan hükümetini defalarca uyarmıştı.
3 Haziran 2024

Avrupa Birliği, 74 yıl önce İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Robert Schuman'ın önerisiyle kurulan bir birlik olarak, zaman içinde ekonomik ve politik entegrasyonu sağlamıştır. AB, genişlemeler ve anlaşmalarla yapısını güçlendirmiş, son dönemde ise Ukrayna'ya destek, İsrail ve Gazze konusunda ortak tutum belirleme gibi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca, AB'nin iç politikasında sağcı partilerin yükselişi ve ekonomik zorluklar önemli gündem maddeleri arasında yer almaktadır.
9 Mayıs 2024

Türkiye, 1 Eylül'den itibaren 15 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük Irak vatandaşlarına vize serbestisi uygulayacak. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 18’inci maddesine dayandırıldı. Anlaşma, 15 Ağustos'ta Türkiye ve Irak dışişleri bakanlarının ortak basın toplantısında duyurulmuştu.
29 Ağustos 2024

Avrupa Birliği, 2023 yılında İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimlerini artırdığını belirtti. AB'nin raporuna göre, 2023'te Doğu Kudüs'te 18 bin 333, Batı Şeria'da ise 12 bin 349 konut inşa edildi. Bu, 2012'den beri en yüksek yerleşim sayısına ulaşıldığını gösteriyor. AB, İsrail'in bu yerleşim politikalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve iki devletli çözüm olasılığını zayıflattığını vurguladı.
2 Ağustos 2024

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'den askerliği reddedenler için zorunlu askerlik hizmetine alternatif seçenekler sunulmasını talep etti. Komite, Sünni İslam dışında dini veya felsefi inanışa sahip ebeveynlerin çocukları için uygun seçeneklere ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı. Ayrıca, her devletin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyma yükümlülüğünün altını çizdi.
14 Haziran 2024

Ozan Gündoğdu'nun yazısında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun uluslararası alanda itibar kaybettiği ve vize almanın zorlaştığı belirtiliyor. Bu durum, özellikle Avrupa'dan vize almanın neredeyse imkansız hale gelmesiyle daha da belirginleşiyor. Yeşil pasaport talepleri artarken, kamu personeli sayısındaki artış ve yeşil pasaportun kapsamının genişlemesi de dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeşil pasaport isteyen çevrelerin sayısı giderek artıyor.
17 Mayıs 2024

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) öncülüğündeki hükümet, sığınma ve göç politikalarını önemli ölçüde sıkılaştırmak için 'acil durum' ilan edecek. Yeni hükümet programına göre süresiz sığınma izni sona erecek ve suçlu yabancıların sınırdışı edilmesi kolaylaştırılacak. Ayrıca, aile birleşimi büyük ölçüde sınırlandırılacak ve sığınmacıların geldikleri bölgelerdeki durumun normale dönmesinin ardından geri gönderilmesi öngörülüyor. Bu kararname ile Hollanda Parlamentosu ve Avrupa Birliği devre dışı bırakılacak.
13 Eylül 2024

Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan anlaşma sonucu, Türk vatandaşları artık 10 Yunan adasını bir haftalık kapıda vize ile ziyaret edebilecek. Bu uygulama için 60 avro ödeme yapılacak ve girişte pasaport kontrolü ile parmak izi kaydı alınacak. Uygulamanın geçerli olduğu adalar arasında Rodos, Midilli ve Sakız gibi popüler destinasyonlar bulunuyor. Bu adımla, iki ülke arasındaki ilişkilerde bir yumuşama olduğu ve turizm alanında kolaylık sağlandığı belirtiliyor.
1 Nisan 2024

Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Gerapetritis, Türk turistler için kapıda vize uygulamasının 30 Mart'ta başlayacağını açıkladı. Bu karar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Aralık ayında gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından alındı. Uygulama, başlangıçta altyapısı uygun olan beş adada başlayacak ve daha sonra diğer adalara genişletilecek. Bu adımla, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve turizmin geliştirilmesi hedefleniyor.
12 Mart 2024

Ernst & Young tarafından yapılan 'Yönetim Kurulu Öncelikleri 2024' araştırmasına göre, Avrupa Birliği'nde şirketlerin yüzde 75'i donanımlı çalışan bulmakta zorlanıyor. Çalışanların yüzde 34'ü ise 12 ay içinde iş değiştirmeye istekli. Şirketler, yetenek eksikliklerini gidermek için eğitime yatırım yapıyor ve yetenek yönetimi konusunda proaktif adımlar atıyor. Jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler de işletmeler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.
5 Haziran 2024

Avrupa'ya kamyonla nakliye yapan Türk taşımacılar, Schengen vizesi alamama sorunu ve ekonomik zorluklar nedeniyle filolarının yaklaşık yüzde 40'ını aktif olarak kullanamıyor. Nakliye sektörü, yüksek akaryakıt fiyatları ve artan maliyetlerle mücadele ederken, birçok firma araçlarını satışa çıkarmak zorunda kalıyor. Türkiye'de yaklaşık 8 bin lojistik firması bulunmakta ve bu firmaların 550 bin kamyonundan 60 bini yurt dışı operasyonlarında kullanılıyor. Pandemi sonrası e-ticaretin artması ve yatırım amaçlı kamyon alımlarının yükselmesi, arzın artmasına neden olmuş.
26 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD-Meksika sınırını geçici olarak göçmen girişlerine kapatma kararı aldı. Bu karar, günlük yasa dışı göçmen girişi sayısının 2 bin 500'ü geçmesi nedeniyle alındı ve sayı 1500'ün altına inene kadar sınır kapalı kalacak. Bu adım, Biden yönetiminin bugüne kadarki en sert sınır tedbiri olarak kabul ediliyor ve 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi muhalefete karşı bir hamle olarak değerlendiriliyor.
3 Haziran 2024

ABD'nin Moskova'daki vatandaşlarına kalabalık alanlardan uzak durma çağrısının ardından, Britanya, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkeler de benzer uyarılarda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemelerini şiddetle tavsiye ederken, İsveç güvenlik durumunun kötüleştiğini belirtti. Çekya ve Kanada da vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. ABD'nin uyarısı, aşırılık yanlılarının Moskova'daki kalabalık alanları hedef alma planlarına dayanıyordu.
9 Mart 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

İspanya'ya giden düzensiz göçmen sayısı son bir yılda yüzde 66,2 artış gösterdi. Bu artışa karşılık olarak, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Batı Afrika ülkelerini ziyaret ederek diplomatik girişimlerde bulunma kararı aldı. Sanchez, Avrupa Birliği'nin düzensiz göçle mücadele için sağladığı yardımları görüşmek üzere Moritanya, Senegal ve Gambiya'yı ziyaret edecek. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yıl 15 Ağustos'a kadar ülkeye 31 bin 155 düzensiz göçmen girdi.
21 Ağustos 2024

İsveç'te sağcı hükümet, ülkelerine gönüllü dönmeyi kabul eden göçmenlere 30 bin avro ödeme yapmayı teklif etti. Bu plan, 2026'dan itibaren uygulanacak ve göçmenlerin ülkelerine geri dönmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi, bu düzenlemeye destek veriyor ve daha fazla kişinin bu teklifi kabul edeceğini öngörüyor. Ancak uzmanlar, planın etkili olmayacağını düşünüyor.
13 Eylül 2024

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısını veto etti. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda bir engel olarak görürken, Zourabiçvili yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendirdi. ABD ve Avrupa Birliği, Gürcistan hükümetini bu yasadan vazgeçmesi için defalarca uyarmıştı. Parlamento, cumhurbaşkanının vetosunu geçersiz kılmak için yeniden oylama yapabilir.
19 Mayıs 2024

İtalya'nın tarihi kenti Venedik, turist sayısının kent sakinleri sayısını aşması üzerine, günübirlik turistlerden şehir merkezine giriş için 5 avro ücret almaya başladı. Bu uygulama, yılın belirli günlerinde ve belirli saatlerde geçerli olacak. Giriş ücreti ödemeyenler için 50-300 avro arasında para cezaları uygulanacak. Venedik yönetimi, aşırı turizmin etkilerini azaltmak için daha önce de büyük yolcu gemilerinin şehre girişini yasaklamış ve tur gruplarına sınırlamalar getirmişti.
26 Nisan 2024

10 Yunan adasını kapsaması planlanan kapıda vize uygulaması, şimdilik İstanköy, Midilli, Rodos, Sisam ve Sakız adaları için başladı. Vize ücreti her ada için 60 Euro olarak belirlendi. Türk ziyaretçilerin ekspres vizeden faydalanabilmeleri için gerekli evrakları Yunan yetkili birimlerine ulaştırmaları gerekiyor. Diğer 5 ada için uygulamanın yakın zamanda başlatılması beklenirken, Türkiye'deki otel ve restoran fiyatlarının artması nedeniyle Yunan adalarına olan ilginin artması bekleniyor.
7 Nisan 2024

Romanya vatandaşları, Türkiye'ye yapacakları 90 günü aşmayan turistik seyahatlerinde vize muafiyetinden yararlanabilecek. Bu karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 18'inci maddesi uyarınca alındı ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Ancak, umuma mahsus pasaportu olan Türk vatandaşları Romanya'ya seyahat etmek için vize almak zorunda. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaportu olan Türk vatandaşları ise 90 güne kadar vizeden muaf olacak.
21 Mayıs 2024
İşaretlediklerim