ABD'de bir federal yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows ve diğer bazı yardımcılarının, 2020 seçim sonuçlarını geçersiz sayma çabalarına yönelik cezai soruşturma kapsamında jüri önünde ifade vermelerini istedi. İfadeye çağrılanlar arasında Ken Cuccinelli, John Ratcliffe, Robert O’Brien ve John McEntee gibi isimler bulunuyor. Trump'ın hukuk ekibinin bu karara itiraz etmesi bekleniyor.
25 Mart 2023

New York başsavcısı Letitia James, eski ABD başkanı Donald Trump'a emlak sektöründe dolandırıcılık yapmak suçundan 354,9 milyon dolar para cezası verildiğini açıkladı. Trump, cezayı ödemezse New York'taki varlıklarına el konulacağı uyarısında bulunuldu. Trump, suçlamaları reddederek kararı temyize götüreceğini belirtti. Başsavcı James, davanın güçlü kanıtlara dayandığını ifade etti.
21 Şubat 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, 2019 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği ve 'Kabadayılık yapma, aptal olma' ifadelerini içeren mektubu, New York'taki Trump Kuleleri'nde bulunan '45 Wine and Whiskey' adlı barında çerçeveletip asmış. Mekan, Trump'ın kişisel tarzını yansıtan dekorasyonu ve objeleriyle dikkat çekiyor. Erdoğan, Trump'ın bu mektubu nedeniyle 'kırgın' olduğunu belirtmişti.
19 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a, Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahale ettiği iddiasıyla yeni suçlamalar yöneltiliyor. 98 sayfalık iddianamede, Trump'a ve 18 kişiye daha, aralarında 'bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik', 'yalan beyanda bulunmak için komplo kurma' ve 'eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme' gibi iddiaların da yer aldığı 13 suçlama yöneltiliyor. Trump'ın ekibi, Fulton Bölge Savcısı Fani Willis'i hedef alan bir açıklama yayımladı ve Willis'i 'kudurmuş bir partizan' olarak nitelendirdi.
15 Ağustos 2023

Eski ABD başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, 2006 yılında ilişki yaşadığı iddia edilen porno yıldızı Stormy Daniels'a 2016'daki başkanlık kampanyası sırasında 130 bin dolar tutarında 'sus payı' ödediği gerekçesiyle yargılandığı davada suçlu bulundu. Trump, ticari kayıtlarla oynamak başta olmak üzere toplam 34 suçlamayla karşı karşıyaydı ve jüri tarafından bu suçlamaların tamamından suçlu bulundu. Bu durum, Trump'ı ülke tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk eski başkan olarak kayıtlara geçirdi.
31 Mayıs 2024

Donald Trump, 2024 ABD Başkanlık seçimlerinde yeniden aday olacağını duyurduktan sonra, önemli eyaletlerden New Hampshire ve Güney Carolina'da kampanya çalışmalarına başladı. Bu eyaletler, aday belirleme sürecinde kilit rol oynuyor ve seçimler erken başlıyor. Trump, kampanya konuşmalarında mevcut başkan Joe Biden'ın politikalarını eleştirerek, derin devletle mücadele, FBI gibi kurumları yeniden yapılandırma ve 'bataklık' olarak adlandırdığı Washington düzenine karşı çıkma niyetini ifade etti. Ayrıca, partisindeki 'RINO' olarak adlandırılan siyasetçilere karşı mücadele edeceğini belirtti.
29 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, iki buçuk yıl sonra ilk kez Twitter'da bir mesaj paylaştı. Trump'ın Twitter hesabı, 2020 ABD seçimlerinden sonra Kongre binasını basan Trump destekçileri nedeniyle kapatılmıştı. Geçtiğimiz yıl Twitter'ı satın alan Elon Musk, Trump'ın hesabını tekrar açmıştı. Ancak Trump, Twitter'a geri dönmeyeceğini belirtmiş ve paylaşımlarını kendi kurduğu 'Truth Social' adlı sosyal medya hesabında yapmıştı.
25 Ağustos 2023

ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırıda yer alan 'Proud Boys' grubunun lideri Joseph Biggs, 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Biggs, Kongre Binası dışındaki Trump destekçileri tarafından kışkırtıldığını ve kendisinin şiddet yanlısı biri ya da 'terörist' olmadığını savundu. Biggs'e verilen 17 yıllık ceza, Kongre baskınına katılan Oath Keepers grubu kurucusu Stewart Rhodes’a verilen 18 yıl hapis cezasından sonra en büyük mahkumiyet kararı oldu.
31 Ağustos 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 1996 yılında New York'ta bir mağazada magazin dergisi yazarı E. Jean Carroll'a tecavüz etmekle suçlanmıştı. Trump, bu iddiaları reddetmesine rağmen tecavüz ve hakaret davasında 5 milyon dolar ve ek olarak 83,3 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Trump, bu tazminat cezasının ertelenmesini talep etti ancak Federal Yargıç Lewis A. Kaplan tarafından bu talep reddedildi. Ayrıca, Trump dolandırıcılık davasından da 354,9 milyon dolar para cezasına çarptırılmış ve bu cezanın ertelenmesi talebi de reddedilmişti.
8 Mart 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD gezisi sırasında deep fake teknolojisi kullanılarak ses ve görüntülerinin değiştirilerek olumsuz propaganda yapılacağı konusunda bilgi aldığını ve bu bilgiyi doğrulattığını belirtti. Kılıçdaroğlu, bu manipülasyon girişimlerinin uluslararası casus şebekelerinin tuzağına düşen kişiler tarafından yapıldığını ve Bitcoin üzerinden ödeme yapıldığını iddia etti. Ayrıca, seçim gecesi galip gelmeleri durumunda herkesin evinde kalması gerektiğini, sokağa çıkılması halinde taşkınlık yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.
4 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve 18 sanık, Georgia'da 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri iddiasıyla suçlanıyorlar. Fulton Temyiz Mahkemesi Yargıcı Scott McAfee, davanın canlı yayınlanacağını belirtti. Bu, Trump'a yönelik davaların arasında kamuya açık yürütülen ilk yargılama olacak. Trump, 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunduğu suçlamasıyla Atlanta büyük jürisi tarafından suçlanmış ve 24 Ağustos'ta teslim olmuştu.
1 Eylül 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından 11 kişi yakalandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan katılan dört kişi dahil olmak üzere toplamda 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Ukrayna, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia ederken, IŞİD saldırıyı üstlendi ve Rusya, ABD'nin olaya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, X Spaces yayınında World Liberty Financial adlı yeni bir kripto para platformu başlattığını duyurdu. Platformun, insanların borç alabileceği, borç verebileceği ve kriptoya yatırım yapabileceği bir kripto bankacılık platformu olacağı tahmin ediliyor. Trump, daha önce Bitcoin'i eleştirmiş olsa da, son zamanlarda kripto para birimlerine olan tutumunu değiştirdi. Platform, Trump'ın oğulları Eric ve Donald Jr. tarafından yönetilecek ve WLFI adlı dijital bir token çıkaracak.
17 Eylül 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Ocak 2021'deki ABD Kongresi işgali sonrası kendi sosyal medya platformu Truth Social'ı kurdu. Bu platform, büyük sosyal medya şirketlerinin Trump'a kapılarını kapatmasının ardından ortaya çıktı. Washington Post'un haberine göre, Trump geçtiğimiz yaz Elon Musk'a Truth Social'ı satma teklifinde bulundu. Ancak bu görüşme herhangi bir sonuca varmadı. Musk, 2022'nin sonlarında Twitter'ı satın aldıktan sonra Trump'ın platformdaki engelini kaldırmıştı.
13 Mart 2024

Taha Akyol, Donald Trump'ı dengesiz bir megaloman olarak tanımlıyor ve geçmişte Türkiye'ye yönelik tehditlerini hatırlatıyor. Akyol, Trump'ın popülist söylemlerini ve uluslararası arenada yaptığı tartışmalı hamleleri eleştiriyor. Ayrıca, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve Filistin'e yardımı kesmesi gibi kararlarını da değerlendiriyor. Akyol, Trump'ın yeniden iktidara gelme olasılığını ve bu süreçte yaşadığı zorlukları da vurguluyor.
16 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret danışmanı Peter Navarro, Kongre'nin taleplerini yerine getirmediği için 'Kongre'ye itaatsizlikten' suçlu bulundu. Bu suçlama, 6 Ocak Kongre saldırısı sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında gerçekleşti. Savcılar, Navarro'nun mahkeme celbini göz ardı ederek 'yasaların üstünde' hareket ettiğini belirtti. Navarro, iki yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.
8 Eylül 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Rus Devlet Soruşturma Komitesi'ne bağlı müfettişler, saldırganların Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladı. Saldırganların Ukrayna'dan nakit ve kripto para aldıkları ve bir şüphelinin daha gözaltına alındığı belirtildi. ABD'nin saldırıdan önce Rusya'yı yazılı olarak uyarmış olduğu da iddialar arasında.
29 Mart 2024

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde, Batı Philadelphia'nın Parkside bölgesinde düzenlenen Ramazan Bayramı etkinliğine silahlı saldırı gerçekleştirildi. Yaklaşık 1.000 kişinin katıldığı etkinlikte üç kişi yaralandı ve olayla ilgili beş kişi gözaltına alındı. Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, saldırı sonrası sosyal medya hesabından Philadelphia Müslüman toplumuna yönelik üzüntüsünü dile getirdi.
11 Nisan 2024

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de yerel saatle 15:30 civarında büyük bir patlama sesi duyuldu ve bu durum paniğe neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları patlamanın bir askeri tatbikatla ilgili olabileceğini öne sürdü. İçgüvenlik Bakanlığı ve Annapolis Acil Yönetim Ofisi, patlamanın Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri uçuş sonucu ses sınırını aşan bir uçağın neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tennessee'den Long Island'a gitmekte olan ve uçuşa yasak bölgeye giren bir Cessna tipi uçağın düştüğü ve F-16'ların süpersonik hızda acil müdahalede bulunduğu bildirildi.
5 Haziran 2023

23 yaşındaki ABD'li asker Travis King, Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçti. King'in sınırı geçerken koştuğu ve yüksek sesle kahkahalar attığı belirtildi. Bu durum, zaten gergin olan ABD ve Kuzey Kore ilişkilerindeki sorunları tekrar gündeme getirdi. King'in akıbeti hakkında henüz bir bilgi bulunmamaktadır ve ABD yetkilileri, Kuzey Kore'den bilgi talep etmelerine rağmen henüz bir dönüş alamadıklarını belirtiyorlar.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim