Rekabet Kurulu, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamak için anlaşmalar yaparak 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ihlal edildiğini tespit etti. Bu anlaşmaların, işverenlerin emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerine yol açtığı belirlendi. Bu durum, çalışanların dağılımında etkinsizlik yaratıyor ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapıyı zarar verebiliyor. Soruşturma sonucunda, 16 şirkete toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verildi.
3 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son yedi ayda tüketicileri aldatan ve haksız ticari uygulamalar içeren 1109 dosyayı inceleyerek bu dosyalara durdurma cezası ve toplamda 43,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. 11 Temmuz tarihli toplantıda 94 dosyadan 80'i mevzuata aykırı bulunarak, bu dosyalara 6 milyon 70 bin 113 lira ceza kesildi ve altı dosya için erişim engeli getirildi. Reklamlardaki 'ana vaat-istisna' uyumsuzlukları bu ayki toplantının ana gündemini oluşturdu.
13 Temmuz 2023

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, İspanya'da 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanmıştı. İspanyol savcılığı, Shakira'nın gelirlerini ve varlıklarını vergi dairesinden gizleyerek off-shore şirketler aracılığıyla kaçırdığını iddia etmiş ve sanatçı hakkında sekiz yıl iki ay hapis ile 23 milyon avro para cezası talep etmişti. Shakira, bugün Barselona il mahkemesinde 2,9 milyon avro cezayı ödemeyi kabul ederek anlaşma yoluna gitti ve böylece davanın 12 duruşma sürmesi beklenen süreci kısaltmış oldu.
20 Kasım 2023

Rekabet Kurumu, e-ticaret platformu Trendyol'un algoritmayı manipüle ederek üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanıp haksız avantaj sağladığı ve ilgili kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle 61 milyon 342 bin 847,73 lira para cezası verdi. Kurum ayrıca, Trendyol'un özel markalı ürünlerine algoritma ve kodlama müdahalelerinden kaçınması ve pazaryeri faaliyetinden elde edilen verilerin özel markalı ürünler için kullanımından kaçınması gerektiğini belirtti.
27 Temmuz 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve 17 eyalet başsavcısı, Amazon'a tekel gücünü yasa dışı şekilde kullanarak rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle dava açtı. FTC'nin açıklamasına göre, Amazon'un eylemleri fiyatların düşmesini durdurdu, satıcılardan aşırı yüksek ücret alınmasına, kalitenin düşmesine, inovasyonun bastırılmasına ve rakiplerin Amazon'a karşı adil bir şekilde rekabet etmesinin engellenmesine neden oldu. Amazon'un bu eylemleri, mevcut ve potansiyel rakiplerin büyümesini engelledi ve şirketin piyasadaki hakimiyetini korudu.
26 Eylül 2023

Antalya'daki Limak Lara Hotel, Britanya üzerinden yapılan bir rezervasyon sonrası müşterinin Türk olduğunu anlayınca 120 avro 'milliyet farkı' adı altında ek ücret talep etti. Bu durum sosyal medyada büyük tepki topladı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel hakkında inceleme başlatıldı. Bakanlık, otelden resmi savunma talep etti ve mevzuat gereği cezai işlem uygulanacağını belirtti.
28 Nisan 2024

Rekabet Kurumu, elektronik ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren dört şirkete toplamda 628 milyon 395 bin 515 lira 31 kuruş idari para cezası verdi. Bu şirketler, Arçelik Pazarlama AŞ, Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi, SVS Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi ve LG Electronics Ticaret AŞ'dir. Şirketlere ceza, yeniden satış fiyatı tespitinde bulundukları gerekçesiyle verildi.
9 Ağustos 2023

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

Rekabet Kurulu, Meta'ya iki ayrı soruşturma sonucunda toplam 1 milyar 234 milyon lira tutarında ceza verdi. İlk soruşturma, WhatsApp kullanıcılarının kişisel verilerinin Meta'nın diğer şirketleriyle paylaşılması ve bu verilerin rekabeti engelleyecek şekilde kullanılması nedeniyle başlatıldı ve 346 milyon lira ceza uygulandı. İkinci soruşturma ise 'Threads' uygulamasının rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı ve bu kapsamda 335 milyon lira ceza verildi. Ayrıca, Meta'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle ek cezalar da uygulandı.
8 Mayıs 2024

Limak Lara Hotel, Britanya'daki bir rezervasyon sitesi üzerinden yaptığı rezervasyon sonucunda bir Türk müşteriden 'milliyet farkı' adı altında 120 avro ek ücret talep etti. Bu durum sosyal medyada tepki çekince Kültür ve Turizm Bakanlığı otel hakkında inceleme başlattı. Otel yetkilileri bu durumu 'dikkatsizlik' olarak açıklasa da, geçmişte de benzer şikayetlerin olduğu ve bu uygulamanın bir şirket politikası olabileceği iddia ediliyor.
28 Nisan 2024

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

AB Genel Mahkemesi, bilgisayar oyun platformu Steam'in oyun etkinleştirme anahtarını coğrafi olarak engellemesinin Birlik Rekabet Yasasını ihlal ettiğine karar verdi. ABD merkezli Valve şirketi, Avrupa Komisyonu'nun coğrafi engelleme nedeniyle kestiği para cezasına karşı dava açmıştı. Mahkeme, Steam ve coğrafi engellemeyi kabul eden beş oyun firmasının, bazı bilgisayar oyunlarının sınır ötesi satışlarını yasa dışı olarak kısıtladığına hükmetti.
27 Eylül 2023

İspanya 1'inci Futbol Ligi'nde (La Liga) Barcelona'nın Sevilla'yı 1-0 mağlup ettiği maçta, iki kulüp arasında yaşanan polemik ön plana çıktı. Barcelona'nın bir şirketle anlaşarak hakemler hakkında bilgi almaya çalıştığı iddialarını soruşturan hakimin, Barcelona'yı ve bazı eski kulüp başkanlarını 'çıkar sağlamak amaçlı rüşvet vermek'le suçlamasının ardından Sevilla Kulübü, Barcelona'ya karşı tavır aldı. Sevilla, Barcelona hakkındaki suçlamalardan dolayı protokol ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Barcelona da buna tepki göstererek Sevilla ile kurumsal ilişkilerini kestiğini açıkladı.
30 Eylül 2023

Avrupa Birliği, ABD merkezli çip üreticisi Intel'e piyasa hakimiyetini kötüye kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 376 milyon avro para cezası verdi. Cezanın, Intel'in 2002 ile 2006 yılları arasında bilgisayar üreticileri Hewlett Packard, Acer ve Lenovo'ya rakip firmaların merkezi işlemcilerini piyasaya sürmelerini geciktirmek ve satış kanallarını sınırlandırmak için yaptığı ödemeler nedeniyle alındığı belirtildi. Intel, daha önce de 2009'da benzer bir suçlamayla 1,06 milyar avro ceza almıştı.
22 Eylül 2023

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024

Rusya'da bir mahkeme, arkadaşlık uygulaması Tinder'ı işleten Match Group'a 10 milyon ruble (2,8 milyon TL) ve yayın hizmeti sunan Twitch'e 13 milyon ruble (3,6 milyon TL) para cezası verdi. Cezanın gerekçesi, bu şirketlerin Rus yasalarına uymaması olarak belirtildi. Rusya daha önce de Google, Twitter, Facebook, Telegram ve Wikipedia gibi platformlara çeşitli nedenlerle para cezası vermişti.
4 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

İspanya savcılığı, Kolombiyalı şarkıcı Shakira'yı 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçladı. Bu, Shakira'nın 2018'de İspanya maliyesinden 5,3 milyon avro vergi kaçırdığına dair ilk suçlamadan sonra gelen ikinci suçlama. Savcılık, Shakira'ya Miami'den video konferans yöntemiyle ifade verme olanağı tanıdı. 2012-2014 yıllarını kapsayan soruşturma kapsamında 8 yıl 2 aya kadar hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
26 Eylül 2023

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim