AFAD, 2020 yılında Kahramanmaraş'ı 'il afet risk azaltma planı projesi'nde pilot şehir olarak belirlemişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla düzenlenen toplantıda, deprem ve taşkın gibi afet türlerine öncelik verildiği ve kentsel dönüşüm projeleri başlatıldığı açıklanmıştı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 2023 hedeflerinin afetlere karşı alınan tedbirler olduğunu ve 200 bin kişinin katılımıyla tatbikatlar yapıldığını belirtmişti. Ancak, kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmadığı, sadece bazı kısımlarında yaşamın başladığı yerel kaynaklarca ifade edilmiştir. Son depremler sonucunda Kahramanmaraş'ta 234 kişinin hayatını kaybettiği, 1700 kişinin yaralandığı ve 310 binanın yıkıldığı bildirilmiştir.
6 Şubat 2023

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG'ın reklamlarında kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, bu reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu, TAG sürücülerinin sık sık darp ve hakaretle karşılaştığını belirterek 'güvenle gidersin' tanıtımlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirdi.
24 Mayıs 2024

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Hatay'ın Melekli Köyü hala yardım bekliyor. Köydeki evlerin tabanı fay hattının geçmesi nedeniyle parçalanmış durumda. AFAD ve CİMER'e durumlarını bildiren köylüler, hiçbir yardım alamadıklarını ve yetkililer tarafından yalnız bırakıldıklarını ifade ediyorlar. Köylüler, yetkililerin en azından durumu yerinde görmelerini istiyor.
23 Şubat 2023

BOTAŞ, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay il merkezi, Kırıkhan, Kahramanmaraş il merkezi, Pazarcık ve Narlı ilçelerine doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu açıkladı. Hasar tespit çalışmalarının başlatıldığı belirtildi ve ham petrol boru hatlarında herhangi bir hasar olmadığı ifade edildi. Deprem sonrasında Kahramanmaraş'ta doğalgaz kaynaklı bir yangın çıktığı bilgisi de verildi.
6 Şubat 2023

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, sıkılaştırılmış doğalgaz (CNG) maliyetlerindeki yüksek artış sebebiyle toplu ulaşıma zam yapılmasının gündemde olduğunu belirtti. Ankara'daki otobüslerin %84'ü CNG ile çalışmakta ve EGO'nun aylık zararı 262 milyon TL'ye ulaşmış durumda. Yavaş, bu durumu hafifletmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vergi muafiyeti veya indirim talebinde bulundu. Talep karşılanmazsa Ankara'da toplu ulaşıma yüksek oranda zam yapılabilir.
6 Ocak 2023

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Kızılay'ın deprem sürecindeki tutumunu eleştirerek, tekel bayilerinde Kızılay ürünlerinin satılmaması kararını duyurdu. Kızılay'ın depremzedelere gönderilmesi gereken çadırları ve gıda malzemelerini satışa çıkardığı iddiaları üzerine bu karar alındı. Aybaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada tüketicilere de Kızılay ürünlerini içmeyerek destek vermeleri çağrısında bulundu.
1 Mart 2023

Türkiye'de küçük çiftçiler ve köylüler, artan girdi maliyetleri, topraklarının gasp edilmesi, borç yükünün artması gibi nedenlerle üretim yapmaya zorlanıyor ve emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Bu sorunlar karşısında ortaya çıkan tepkiler genellikle anlık, cılız ve savunmacı oluyor. Tarım politikaları, küçük çiftçilerin ve köylülerin lehine olmaktan çok, şirketlerin çıkarına hizmet edecek şekilde örgütlenmiş durumda. Bu durum, 1980 darbesiyle başlayan örgütsüzleşme ve örgütlenmenin kriminalize edilmesi sürecinin bir sonucu olarak görülüyor.
13 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın çadır satışı yapması kamuoyunda tartışma yaratmıştır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu duruma üzüldüklerini belirtmiş ve Kızılay'ın bağımsız bir genel kurulu olduğunu, gerekli tedbirlerin orada alınacağını ifade etmiştir. Kızılay'ın çadır satışı yapmasının yanı sıra kan bağışlarında azalma yaşandığı ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düştüğü bildirilmiştir.
17 Nisan 2023

Rize'de etkili olan fırtına sebebiyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Çayeli-Trabzon istikameti, dev dalgaların yola kaya parçaları taşıması sonucu oluşan hasarlar nedeniyle trafiğe kapatıldı. Karayolları ekipleri, yolda biriken enkazı temizlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Güvenlik güçleri, özellikle Kanlıdere mevkisi ile Büyükcaferpaşa arasındaki bölümde sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
27 Kasım 2023

İzmir'deki Agrobay Seracılık'ta sendikalaştıkları için işten çıkarılan 39 işçi, hakları için eylem başlattı. İşçiler, Agrobay önünde oturma eylemi başlatmış ve jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Bugün yine Agrobay önünde basın açıklaması yapmak isteyen işçilerin araçlarının geçişine izin verilmedi ve işçiler yürüyerek Agrobay önüne geldi. Burada işçilere sert bir müdahalede bulunuldu ve gözaltına alındılar. Ayrıca, direnişi takip eden gazeteci Zeynep Kuray ve foto muhabir Berkcan Zengin de gözaltına alındı.
15 Eylül 2023

AFAD, depremzedelere gönderdiği mesajla kira yardımını bu ay sonlandıracağını bildirdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde evsiz kalan kiracılar, bu karara sosyal medyada tepki gösterdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, devletin depremzedeler arasında ayrım yapmaması gerektiğini belirterek kararı eleştirdi. Ağbaba, ev sahiplerinin kira yardımlarının devam edeceğini, ancak kiracıların yardımlarının kesileceğini vurguladı.
10 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Kızılay'ın bölgeye çadır göndermemesi eleştirilirken, depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında 2 bin 500 çadır satması ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, satıştan elde edilen parayı yine çadır üretmek için kullandıklarını iddia etti. Ancak bölgede hala çadır bekleyen depremzedeler varken yapılan bu satış, sosyal medyada ve siyasetçiler arasında büyük tepki topladı. Kullanıcılar, Kızılay'ın bu hareketini 'not ettiklerini' belirterek, kurumun ticarethaneye dönüştürüldüğünü ve afetzedeler yerine ticari çıkar peşinde koştuğunu ifade ettiler.
26 Şubat 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının süresini uzatmayı düşündüklerini açıklamasının ardından, konut sektörü temsilcileri bu sınırın piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ardından bu uygulamanın piyasanın gerçekliğini yansıtmadığını belirtiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, ev sahiplerinin ya konutlarını satmaya başladığını ya da altı aydan kısa süreli kontratlar yaparak veya günlük ve haftalık kiralamalara yönelerek bu sınırlamaya tepki gösterdiğini aktarıyor.
27 Nisan 2023

Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

İzmir'deki metro ve tramvay işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle greve gitti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, işçilerin en düşük 33 bin 813 lira istediklerini, kendilerininse en düşük 22 bin 105 lira teklif ettiklerini belirtti. Soyer, İzmir'in parasını İzmir'e hizmet için kullandıklarını ve ekonomik gerçeklerin bu rakamlar çerçevesinde kalmalarını gerektirdiğini ifade etti. Ayrıca, grevin İzmir halkı için ciddi mağduriyetlere neden olduğunu ve sendika yetkililerini sağduyuya davet ettiğini belirtti.
31 Temmuz 2023

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı'nda, gümrük muhafaza memurları tarafından yaşlı bir çiftin darp edilmesi olayı sosyal medyada yayıldı ve büyük tepki topladı. Şırnak Valiliği, yaşanan olayla ilgili iki gümrük muhafaza memurunun açığa alındığını duyurdu. Ayrıca Şırnak Barosu, yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulunarak, benzer şikayetlerin sıklıkla dile getirildiğini ve insan onuruna aykırı bu davranışların kabul edilemez olduğunu vurguladı.
31 Ocak 2023

İzmir'in Konak ilçesinde, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan Konak yönüne giden bir hafif ticari araç, tramvay hattına girerek bir aydınlatma direğine çarptı ve takla attı. Kazanın ardından ters dönen aracın sürücüsü, kendi imkanlarıyla araçtan çıkarak olay yerinden kaçtı. Polis ekipleri, ihbar üzerine bölgeye sevk edildi ve kaçan sürücüyü yakalamak için çalışma başlattı.
5 Ocak 2023

Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan maliyetlerle tarihi seviyelere ulaşan enflasyon ortamında, hükümet zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tutuyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un etiket fiyatları konusunda uyarıda bulunmasının ardından ŞOK ve Migros gibi bazı zincir marketler belirli ürünlerde sabit fiyat politikasına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, fiyat sabitleyen işletmeleri tebrik etti ve tüm işletmelere benzer uygulamaları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
5 Ocak 2023

E-ticaret platformu Trendyol GO'nun kuryeleri, paket başına ücretlerin artırılmasını talep ederek düşük zammı protesto ediyor. İstanbul Alibeyköy ofisinden başlayan eylemler, şirketin Maslak'taki genel merkezi önüne kadar devam etti. Kuryeler, yakıt giderlerinin karşılanması, mola hakkı ve diğer çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor. 2022'de benzer eylemler sonucunda işçilerin talepleri karşılanmıştı.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim