Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin çeşitli konularda gösterdiği tepkisizliği eleştirerek, bu durumun kendisinin ve diğer tutukluların içeride tutulmasına neden olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve muhalefetin bu konuda daha etkili olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'nun olası haksız kararlarına karşı milyonların demokratik tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.
31 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında verdiği kararı 'darbe girişimi' olarak nitelendirerek, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanmaması üzerine TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlayacaklarını duyurdu. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının ardından geldi. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
9 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki krizi 'darbe' olarak nitelendirmesine yanıt vererek, herhangi bir darbe söz konusu olmadığını belirtti. Tunç, yargıdaki krizi bir 'görüş farklılığı' olarak değerlendirdi ve bu tür anlaşmazlıkların TBMM'de çözülebileceğini ifade etti. Özel, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını darbe olarak yorumlamıştı. Bu durum, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili AYM'nin verdiği kararın ardından ortaya çıkmıştı.
13 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi'ne atanan İrfan Fidan, mahkemenin başkanlığı için aday oldu. Fidan'ın adaylığı, mahkeme içinde ve iktidar yanlısı üyeler arasında rahatsızlık yarattı. Adalet Bakanlığı'nın bazı AYM üyelerini Fidan lehine ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. AYM başkanlık seçimi, önemli dava süreçlerini, özellikle HDP'nin kapatılma davasını etkileyebilir.
31 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partilerine yönelik kapatma davasının seçim sürecini etkilememesi için kararın seçim sonrasına bırakılması talebiyle yeniden başvuracaklarını duyurdu. Sancar, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'den henüz randevu talep etmediğini ve bir randevu olması durumunda somut yol haritası üzerinde konuşacaklarını ifade etti. Ayrıca, HDP'ye yönelik bakanlık beklentileri olmadığını ve bu tür tartışmaları geçersiz manevra olarak gördüklerini belirtti.
10 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına itiraz edeceklerini belirtti. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu ve yüksek yargı organları arasında üstünlük sıralaması olmadığını ifade ederek, Yargıtay'ın bu kararıyla yargıda kriz yarattığını ve Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiğini savundu. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararını uygulayacak bir mahkeme aradıklarını ve yargı krizinin çözümünün yargı organlarına ait olduğunu vurguladı.
14 Kasım 2023

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşme talebini, partilerine yönelik kapatma davası, hesaplarına konan bloke ve iktidarın antidemokratik uygulamaları nedeniyle reddettiklerini açıkladı. AKP'nin başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı düzenlemeler için diğer partilerle görüşme arayışında olduğu, ancak HDP'nin bu görüşmeleri seçim manevrası olarak gördüğü ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde değişiklik yapılmasını önerdiği, ancak bu önerilere cevap alamadığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası bulunan HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında giriyor. Partinin seçim beyannamesi, demokratik cumhuriyet vurgusu yaparak, Kürt sorunu, çevre, ekoloji, demokrasi, kadın, işsizlik ve emek gibi konulara çözüm önerileri sunuyor. Beyanname, depremler, Kürt sorunu, parlamenter sistem, kayyumlar ve ekonomi gibi ana başlıkları içeriyor ve demokratikleşme, yerel yönetimler, emek ve barışçıl dış politika gibi konularda değişiklikler öneriyor.
30 Mart 2023

Yargıtay Başsavcılığı, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası ve diğer beş sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasını talep etti. Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulması istendi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması gerektiği yönündeki düşünceye katılmadı. Tebliğnamede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimi 'darbe girişimi' olarak tanımlandı ve Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlar ve etkinlikler ele alındı. Ayrıca, Kavala ile ilgili tanıklıklar ve delillerin yeniden değerlendirilmesi vurgulandı.
8 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili sözlerine soruşturma açıldığını hatırlattı. Tunç, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti.
11 Eylül 2023

Nöbetçi hakim olarak görev yapan ve suç örgütü liderleri Alaattin İlyas Saral ve Sedat Şahin'i tahliye eden Hakan Türkön, Yargıtay üyeliğine atandı. Türkön, İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yaparken, yaz tatili ve yıllık izin döneminde nöbetçi hakim olarak görev aldı ve bu süreçte Saral ve Şahin'i tahliye etti. Türkön, bir hafta önce atandığı bölge adliye mahkemesinde bir gün bile çalışmadan HSK'nın 25 Temmuz tarihli kararnamesiyle Yargıtay’a atandı.
27 Temmuz 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tahliye talebinde bulunmadığını ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sadece mahkeme kararlarını uygulayacağını ifade ettiğini açıkladı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mahkeme kararlarını yok saydığını ve kendisine yönelik dört farklı tahliye kararının uygulanmadığını Twitter üzerinden paylaştı. Ayrıca, Erdoğan'ı mahkemelere ve hakimlere talimat vermekle suçladı ve kendisine yönelik 'terörist başı' ifadesini kullananlara tepki gösterdi.
26 Nisan 2023

Edirne cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanma şansının olmadığını ve halkın Erdoğan'a olan güvenini yitirdiğini belirtti. Ayrıca, HDP hakkındaki kapatma davasının siyasi baskıyla ilgili olduğunu ve yargıçların HDP'yi kapatmayacağını düşündüğünü ifade etti. Demirtaş, muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi gerektiğini ve HDP'nin bu yönde çaba gösterdiğini de vurguladı.
17 Ocak 2023

Kobani davasında, eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında savcılık mütalaası okundu. Savcılık, 36 kişinin 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mütalaanın özeti sekiz saat sürdü ve HDP'liler ile avukatlar savunmaların tamamlanmadığı gerekçesiyle tepki göstererek salonu terk etti. Savcılık, Demirtaş için en fazla ceza talep ederek, çeşitli suçlamalardan dolayı 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 323 yıla kadar hapis cezası istedi.
14 Nisan 2023

HDP, parti hakkında devam eden kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti (YSP) listelerinden katılma kararı aldı. Anayasa Mahkemesi'nin 11 Nisan'daki toplantısında HDP hakkındaki kapatma davasını raportöre göndermesinin ardından, HDP yönetimi bu kararı alarak Yüksek Seçim Kurulu'na listelerini teslim etti. Kanunen, bir partinin üyeleri ve yöneticileri, başka bir parti listesinden seçime katılmak için kendi partilerinden istifa etmek zorunda değil. Bu durum, HDP'nin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın YSP'nin adayı olarak seçimlere katılabileceklerini gösteriyor.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023
İşaretlediklerim