Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay milletvekili seçilen ancak tutukluluğu devam eden Can Atalay'ın tahliyesini istedi. Gezi davasında hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili mazbatasını alan Atalay için Yargıtay'a başvuruldu, ancak hala cezaevinde. Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Atalay'ın durumunun Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ve sürecin siyasi olduğunu belirtti. Ayrıca, Atalay'ın madenci ve Gezi olaylarının mağdurlarının avukatı olduğunu vurguladı.
2 Haziran 2023

Diyarbakır Lice'de Nevruz kutlamalarında 14 yaşındaki bir çocuğa işkence yapıldığı iddiasıyla gözaltına alınan polisler, çocuğun yaralanmasının göstericilerin attığı taşla olduğunu savundu. Diyarbakır Barosu, çocuğun polisler tarafından dövüldüğünü ve bataklığa atıldığını açıkladı. Gözaltına alınan beş polisten üçü tutuklandı. Polislerin ifadelerinde çelişkiler bulunuyor; bazıları çocuğun yalvardığını, bazıları ise direndiğini belirtiyor.
27 Mart 2023

Ankara'da 30 Aralık'ta silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında, aralarında iki özel harekat polisinin de bulunduğu dört kişi daha tutuklandı. Tutuklanan polislerin, cinayetin tetikçisini İstanbul'dan Ankara'ya taşıyan aracın sahibi Mustafa Uzunlar'ın ifadesi doğrultusunda suçlandıkları belirtildi. Bu tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 10'a yükseldi, ancak tetikçi henüz yakalanamadı.
5 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından planlı bir şekilde öldürüldüğünü iddia etti. Tunç, Eygi'nin mezuniyet töreninde Filistin bayrağı açmasından itibaren takip edildiğini ve barışçıl bir gösteri sırasında hedef alınarak vurulduğunu belirtti. Eygi'nin otopsi raporları ve delillerin Uluslararası Adalet Divanı'na ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'na sunulacağını açıkladı. Eygi'nin cenazesi Türkiye'ye getirilmiş ve olayla ilgili soruşturmalar devam etmektedir.
18 Eylül 2024

2011 yılında Artvin'in Hopa ilçesinde polisin biber gazı kullanımı sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin davada, 13 polisin beraatine karar verildi. Dava, Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü ve savcı, delil yetersizliği nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, polisin biber gazı kullanımı ile Lokumcu'nun ölümü arasında illiyet bağı bulunmadığını belirterek beraat kararı verdi. Karar, çeşitli sloganlarla protesto edildi.
6 Eylül 2024

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş cinayeti soruşturması kapsamında beş yeni şüpheli gözaltına alındı. İki polis memurunun da aralarında bulunduğu şüpheliler, ifade vermek üzere Ankara Adliyesi'ne getirildi. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022'de Ankara'nın Çankaya ilçesinde silahlı saldırıya uğramış ve hastanede hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili soruşturma MHP'li isimlere uzanmış ve 21 kişi tutuklanmıştı.
19 Ekim 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 17 kişi gözaltına alındı ve üç kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu öne sürülen Eray Özyağcı ve planlamada rol aldığı iddia edilen Doğukan Çep halen yakalanamadı. Özyağcı'nın Suriye'ye kaçmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor ve bu nedenle bölgedeki güvenlik güçleri uyarıldı.
4 Ocak 2023

İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen Büyükada davasında, insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın beraatine hükmetti. Savcı, bu dört sanık hakkında aleyhte kesin delil olmadığını belirterek beraatlerini talep etmişti. Taner Kılıç'a yönelik 'örgüte üye olmak' suçundan ceza talep edilmiş, ancak mahkeme beraat kararı verdi ve Kılıç'ın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. 2017'de Büyükada'da düzenlenen bir toplantıya katıldıkları için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlamalarıyla yargılanan 11 insan hakları savunucusundan dörtü bu kararla beraat etmiş oldu.
6 Haziran 2023

Diyarbakır Barosu, Sur ilçesinde baro üyesi bir avukata 'kolluk kuvvetleri' tarafından saldırı yapıldığını ve avukatın kolunun kırıldığını duyurdu. Baro, işkence ve kötü muamelenin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, saldırıyı ve işkenceyi kınadı. Ayrıca, faillerin hızla tespit edilip açığa alınmalarını ve delillerin korunmasını talep ettiğini belirtti ve hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre kentlerde işlenen 19 cinayetle ilgili açılan JİTEM davasının yedinci duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de bulunduğu 19 sanık hakkında beraat kararı verdi. Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki beyanların çelişkili olması ve yeni delil elde edilemeyecek kadar zaman geçmesi nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, katılan avukatlarının süre talebini reddederek tüm sanıkların beraatine hükmetti.
26 Mayıs 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında 'istek parça' tartışması sonucu müzisyen Onur Şener'in öldürülmesi olayında beş sanık yargılanıyor. İki kamu personeli ve bir mühendis olan üç saldırgan tutuklanmış, iki kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcı, iki sanığın müebbet hapisle cezalandırılmasını, diğer üç sanığın ise beraatini talep etti. Mahkeme, sanıkların savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi.
31 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi'nin kötü muamele yasağını ihlal ettiklerine hükmettiği altı polisle ilgili yeniden açılan soruşturma kapsamında Adli Tıp Kurumu, Aydın Aydoğan'ın kötü muameleye maruz kaldığı iddialarını araştıracak. Aydoğan, 2013'teki Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı gaz kapsülüyle yaralanmış ve 2017'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Aydoğan'ın suç duyurusundan iki hafta sonra sivil polisler tarafından durdurulduğu ve kötü muamele gördüğü iddia ediliyor. Aydoğan'ın kötü muamele iddiaları üzerine Anayasa Mahkemesi, polisler hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.
16 Eylül 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

Diyarbakır'da 25 Nisan'da yapılan operasyonlarda gözaltına alınan gazeteciler Abdurrahman Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç ve Remzi Akkaya, savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı. Operasyon, Diyarbakır başsavcılığının 216 kişi hakkında çıkardığı gözaltı kararı çerçevesinde gerçekleşti ve operasyonlarda 3 bine yakın polis görev aldı. Daha önce Ankara ve Diyarbakır merkezli operasyonlarda toplam 23 gazeteci tutuklanmıştı.
27 Nisan 2023

2010 yılında gözaltına alınan ve işkence gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi ve dava 7 Nisan'a ertelendi. Can ailesi avukatlarının 'işkenceye suç duyurusu' talebi reddedildi. Dört polis ve bir bilirkişi, resmi belgede sahtecilik ve belgeleri bozma, yok etme veya gizleme suçlarından yargılanıyor. Can'ın ölümünden sonra ailesinden sadece kız kardeşi hayatta kalmıştır.
3 Şubat 2023

İzmir'in Gaziemir ilçesinde fahri trafik müfettişinin bir sürücüye kestiği 6 bin 439 liralık trafik cezası, delil yetersizliği nedeniyle mahkeme tarafından iptal edildi. Sürücü Ali Eyce, cezanın iptali için yaptığı itirazda, ihlali yapmadığını ve bunu kanıtlayacak somut delillerin bulunmadığını belirtti. İzmir 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, ihlal iddiasını destekleyecek fotoğraf veya video gibi delillerin olmaması nedeniyle cezayı iptal etti.
20 Eylül 2024

Eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayet soruşturması kapsamında gözaltına alınan Vedat B., Hakan S. ve Zekeriya A., emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilip adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, nöbetçi sulh ceza hakimliğince ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan tutuklandı. Cinayet soruşturmasının Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) uzandığı iddiaları da gündemde.
3 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan ölüm, yaralanma ve yıkımlarla ilgili olarak ihmalkarlık ve hukuksuzluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Türk Kızılay Derneği ve AFAD yetkilileri dahil olmak üzere sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Resmi verilere göre depremlerde 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti. TİP, bu suç duyurusunu 'asrın davasının iddianamesine bir ek niteliğinde' olarak kamuoyuna sunduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, VOA Türkçe muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu'na öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş hakkında soru sorulduğunda sert bir tepki göstererek 'İşine bak' demiş ve bu durum tartışma yaratmıştır. Aynı gazeteciyle 2015 seçimleri öncesinde yapılan bir röportajda Bahçeli'nin, şimdiki ittifak ortağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert bir dille eleştirdiği ortaya çıkmıştır. Bahçeli'nin gazeteciyi azarladığı olay sonrasında, TBMM Özel Kalem Müdürü Fikret Hayali'nin gazeteciyi tartakladığı iddia edilmiştir.
25 Ocak 2023
İşaretlediklerim