Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Bu gelişme, daha önce Moody’s ve S&P tarafından yapılan olumlu değerlendirmelerin ardından geldi. Türkiye'nin ekonomi yönetimi konusunda Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar, ülkenin son 12 yılda, özellikle son beş yılda, ekonomik politikalarının nasıl yönetildiğine dair eleştirileri gündeme getirdi. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası normlara uygun, kural bazlı ve öngörülebilir politikalar izlemesinin not artışında etkili olduğunu belirtti.
12 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B' seviyesinden 'B+' seviyesine yükseltti. Aynı zamanda, Türkiye'nin not görünümünü 'durağan' durumdan 'pozitif' duruma çıkardı. Bu değişiklik, Türkiye ekonomisine ilişkin uluslararası piyasalardaki algının iyileştiğine işaret ediyor.
9 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdiğini duyurdu. S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi için net rezervlerin yakından izleneceğini belirtti. Gill, Türkiye'nin kısa vadeli dış borçlarının düşük olduğunu ve ekonominin yeniden dengelenmeye başladığını ifade etti. Ancak, 2024 yılında lira üzerinde yeni bir baskı dalgası beklendiğini ve bu nedenle parasal genişleme için fazla alan olmadığını öngördüklerini söyledi.
1 Aralık 2023

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak B1 seviyesine yükseltti ve görünümü pozitif olarak korudu. Bu artış, uygulanan ekonomik programın bir sonucu olarak değerlendiriliyor ve piyasalarda olumlu yansımaları bekleniyor. Ancak, Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Gelecek değerlendirmelerde Fitch ve S&P'nin not artırımları da bekleniyor.
21 Temmuz 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e çıkarırken, gelecek yıl için yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşürdü. Çin'in emlak piyasasındaki çöküşün küresel büyüme beklentilerine gölge düşürdüğü belirtildi. Türkiye ekonomisi için ise bu yılın büyüme tahmini yüzde 2,5'ten yüzde 4,3'e yükseltildi.
13 Eylül 2023

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Merkez Bankası, bankaların ticari kredi maliyetlerini artırıcı uygulamalar yaptığını tespit etti ve bu uygulamalara son verilmesini talep etti. Bazı bankaların kredileri kısa sürelerle yenileyerek ek ücretler tahsil ettiği belirlendi. Bankacılar, kredi ve mevduat faizleri arasındaki makasın genişlemesi nedeniyle maliyetlerin arttığını ifade ediyor. Merkez Bankası, uygulamaların devam etmesi halinde ilave düzenlemeler yapılacağı konusunda uyarıda bulundu.
18 Ocak 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek, Türk lirası mevduat payını artırmak ve Kur Korumalı Mevduat'tan Türk lirası mevduata geçişi desteklemek amacıyla, belirli koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz uygulama kararı aldı. Ayrıca, katılım bankalarının Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında indirim yapılacak.
5 Şubat 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdi. S&P, Türkiye'nin politika düzenlemeleri ve ekonominin soğutulması, Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerini yeniden inşa etmesi, faiz artışları ve ikiz açıkların azalması gibi faktörler nedeniyle bu kararı aldı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2023 ve 2024'te sırasıyla yüzde 3,7 ve yüzde 2,4 büyümesi bekleniyor.
1 Aralık 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeden çıkarılmasının olumlu etkilerine dikkat çekti. Moody’s Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud, bu gelişmenin Türkiye’nin uluslararası itibarını artıracağını ve yabancı yatırımları güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, bu adımın Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede kaydettiği ilerlemenin bir göstergesi olduğu vurgulandı.
28 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 'B3'ten 'B1'e yükselttikten sonra, daha fazla not artışının gelebileceğine dikkat çekti. Moody’s ekonomistleri, Türkiye ekonomisindeki dezenflasyon başarısının en büyük katalizör olacağını vurguladı. Türkiye’nin kredi notunun hala yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında olduğuna dikkat çeken ekonomistler, enflasyonun kalıcı ve önemli ölçüde düşürülmesinin TL’ye yönelik kalıcı güvenin gerçek belirleyicisi olacağını belirtti.
22 Temmuz 2024

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltti ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korudu. Bu karar, yerel seçimler sonrası ekonomik politikalar arasındaki koordinasyonun iyileşeceği beklentisi ve cari açığın daralması gibi faktörlerle desteklendi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceği ve tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8, gelecek yıl ise yüzde 27,3 olacağı tahmin ediliyor.
4 Mayıs 2024

Merkez Bankası, sıkı para politikası çerçevesinde 'Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de değişiklik yaparak, belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılıkların bir yıl süreyle bloke edilmesine karar verdi. Bu adım, kredi büyümesini kontrol altında tutmayı amaçlıyor. Ayrıca, ticari ve ihtiyaç kredilerindeki aylık büyüme sınırları da düşürüldü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda para politikasını daha da sıkılaştıracağını belirtti.
7 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), düzenlediği 'Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü' başlıklı toplantıda Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecine ilişkin pozitif sinyaller aldıklarını ifade etti. S&P'nin Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin ekonomik istikrarı artırmak için attığı adımların olumlu etkilerini ve ortodoks para politikasının yeniden uygulanmasının ekonomiye katkılarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünün bu gelişmeler ışığında yükseltildiğini hatırlattı.
5 Aralık 2023

Merkez Bankası, ticari, ihtiyaç ve taşıt kredilerinin aylık büyüme sınırlarında değişiklik yaparak sıkılaştırma politikasını güçlendirdi. Haziran 2023'te göreve gelen yönetim, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş ve şubatta faiz artışını durdurmuştu. Yeni adımlarla, ticari ve ihtiyaç kredilerinin aylık büyüme sınırları düşürüldü, taşıt kredilerinde ise mevcut sınır korundu. Ayrıca, ihracat, yatırım, tarım, esnaf kredileri ve deprem bölgesine yönelik krediler bu sınırlamanın dışında tutulacak.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim