İçişleri Bakanlığı tarafından tüzel kişilik kazanması engellenen Yeşiller Partisi, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini duyurdu. Parti, tek adam rejimi, ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin kısıtlanması, yoksulların görmezden gelinmesi gibi sebeplerle Türkiye'nin yaşadığı yıkımın durdurulması ve umudun yeşertilmesi için bu kararı aldığını belirtti. Yeşiller Partisi'nin kuruluşu, İçişleri Bakanlığı'nın evrakları onaylamaması nedeniyle engellenmiş ve parti hukuki süreç başlatmıştı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, bakanlığın tutumunu hukuka aykırı bulmuş, ancak İçişleri Bakanlığı kararı istinafa taşımıştı. İstinaf mahkemesi, bakanlığın tutumunu haksız buldu ve Yeşiller Partisi'nin kuruluş engelinin kaldırılmasını bekliyor.
31 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı için yeterli imza toplayamayarak aday olma hakkını kaybeden Ahmet Özal, Türkiye ittifakı adına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. Türkiye ittifakı, Osmanlı Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Teknoloji Kalkınma Partisi gibi çeşitli partilerden oluşmakta ve 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmet Özal'ı aday olarak belirlemişti.
5 Nisan 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şanlıurfa'da bir eşraf buluşmasında yaptığı konuşmada, millet ittifakının seçimleri kazanması durumunda şampanya patlatarak kutlama yapacaklarını iddia etti. 14 Mayıs seçim sonuçlarına dair iki senaryo öngören Bozdağ, ya şampanya patlatanların ya da şükranlarını ifade edenlerin olacağını belirtti. Ayrıca, seçim sonuçlarının Türkiye'nin dış politikasına etkilerine değinerek, seçimlerin yabancı güçler tarafından değil, Türk halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bozdağ, halka, ailelerini emanet edemeyecekleri kişilere ülkeyi emanet etmemeleri konusunda çağrıda bulundu.
27 Nisan 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

Millet İttifakı'nın yarın yapılacak son toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in toplantıya katılımı belirsizken, Kılıçdaroğlu'nun Saadet Partisi Genel Merkezi çıkışında ve CHP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılanacağı planlanıyor. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de partililere cumhurbaşkanı adayı ve yardımcılarının açıklanacağı mesajını göndererek Saadet Partisi Genel Merkezi'ne davet etti.
5 Mart 2023

Cumhur İttifakı, 18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerde Suudi Arabistan'da hacda olacak 70 bin kişinin oy kullanabilmesi için geçmişte yurt dışında çalışan işçiler için uygulanan bir YSK formülünü yeniden kullanmayı düşünüyor. Seçim tarihinin depremler nedeniyle ertelenip ertelenmeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet arasında farklı görüşler bulunuyor. YSK'nın bu konuda henüz bir karar almadığı, ancak muhalefet temsilcilerinin kategorik bir ret içinde olmadıkları belirtiliyor.
24 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Meclis'te yaptığı ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın kurşunlanması olayına değinen konuşmasını Twitter üzerinden paylaştı. Kılıçdaroğlu, Akşener'in 'tarihi' olarak nitelendirdiği konuşmasına selam gönderirken, İmamoğlu ise 'Milletin sesini hiç kimse susturamaz' ifadesini kullandı. Akşener, grup toplantısında yaptığı konuşmada Emniyet ve iktidarın açıklamalarını 'kurgu' olarak nitelendirdi ve partililerden direnme sözü aldı.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile bir araya geldi. Görüşmede bir mutabakat metni üzerinde çalışıldı ve detayların yarın saat 11:00'de yapılacak ortak basın toplantısında açıklanacağı belirtildi. Bu görüşme, Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararının ardından ve Adalet Partisi'nin Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklamasının sonrasında gerçekleşti.
23 Mayıs 2023

DEVA Partisi, Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde yüzde 33,65 oy oranıyla seçimleri önde tamamlarken, Demokrat Parti Antalya'nın Kumluca ve Gümüşhane'nin Şiran ilçelerinde sırasıyla yüzde 42,63 ve yüzde 39,41 oy oranlarıyla birinci oldu. DEVA Partisi'nin en yakın rakibi AKP olurken, Demokrat Parti'nin Kumluca'daki en yakın rakibi de AKP, Şiran'daki ise MHP oldu.
1 Nisan 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlık seçimleri yaklaşırken, mevcut başkan Büyükekşi'nin yerini koruyabilmesi için A Milli Takım'ın yarı final başarısı gerektiği belirtiliyor. Değişim arayışında olanlar arasında eski TFF başkanları, eski bir G.Saray Başkanı ve UEFA İcra Komitesi üyesi gibi isimler öne çıkıyor. Ancak adaylar arasında net bir favori yok ve Türk futbolunun FIFA ile uyumlu bir yönetim anlayışına ihtiyacı olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, siyasetin TFF seçimlerinde etkili olacağına dair beklentiler de dile getiriliyor.
20 Nisan 2024

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, seçilmesi halinde Elon Musk'ı bakan veya danışman olarak atamayı düşündüğünü açıkladı. Elon Musk, geçen hafta X platformunda Trump ile yaptığı canlı yayında, ülkenin iyiliği için Trump'ın kazanması gerektiğini söylemişti. Musk ayrıca, hükümetin etkin çalışmasına ilişkin bir başkanlık komisyonu kurulmasını ve başına kendisinin atanmasını önermişti. Trump ise bu öneriye olumlu yanıt vermişti.
20 Ağustos 2024

Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan sessizce geçti. Teklifin içeriği ve hedefleri detaylı bir şekilde incelenmesi ve tartışılması gerektiği belirtiliyor. Vakfın mütevelli heyetinin başkanı Dışişleri Bakanı olacak ve vakıf, geniş yetkilerle donatılacak. Vakıf, üniversite kurabilecek, taşınmaz alıp satabilecek ve çeşitli ticari faaliyetlerde bulunabilecek.
29 Mayıs 2024

İran'da eski milletvekili Hamide Zerabadi, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunda bulundu. Zerabadi, adaylık başvurusunu İçişleri Bakanlığına yaparak, bir gün halkın bir kadını cumhurbaşkanı olarak seçeceğini umduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde dış politikada gerilimi düşürecek politikalar izleyeceğini ifade eden Zerabadi, reformist bir siyasetçi olarak tanınıyor. Adayların seçime katılabilmesi için Anayasayı Koruyucular Konseyine bağlı Denetleme Heyeti'nin onayından geçmesi gerekiyor.
3 Haziran 2024

Cumhuriyetçi Parti Kurultayında yeterli delege sayısına ulaşan eski başkan Donald Trump’ın 5 Kasım’daki seçimler için adaylığı resmileşti. Trump, başkan yardımcısı olarak Ohio eyalet senatörü J.D. Vance’ı seçti. Kurultay, Milwaukee eyaletinde başladı ve Trump, suikast girişiminden sonra kurultaya yetişerek gerekli delege desteğini aldı. Vance, Trump’la aynı siyasi çizgide olup, kürtaj karşıtı ve İsrail yanlısı politikaları destekliyor.
15 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bakanlar kurulu toplantısının ardından Başbakan Gabriel Attal’ın istifasını kabul etti. Attal, genel seçimlerde sol partilerden oluşan ittifakın birinci çıkmasının ardından istifasını sunmak üzere Macron’la görüşmüştü. Macron, Attal’dan istikrarı sağlamak amacıyla şimdilik başbakanlık görevinde kalmasını istemişti. Ancak, bakanlar kurulu toplantısının ardından Attal’ın istifası kabul edildi ve yeni bir hükümet kurulana kadar görevlerini yürütmeye devam edeceği belirtildi.
16 Temmuz 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Milli Meclisi feshederek genel seçimlerin 1 Eylül'de yapılmasına karar verdi. Bu karar, Kasım ayında yapılması planlanan seçimlerin öne alınması anlamına geliyor. Meclis, ülkenin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle Aliyev'e başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, meclisin feshedilmesi ve seçimlerin öne alınmasının uygun olduğuna karar verdi.
28 Haziran 2024

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, partisinin genel seçimlerde başarısız olmasının ardından istifa edeceğini duyurdu. Resmi olmayan sonuçlara göre, sağ eğilimli milliyetçi Flaman N-Va partisi birinci olurken, aşırı sağcı Vlaams Belang ikinci sırada yer aldı. De Croo'nun partisi ise büyük bir oy kaybı yaşayarak dokuzuncu sıraya geriledi. Ülkede hükümet kurmak için gerekli çoğunluğa hiçbir partinin ulaşamaması nedeniyle zorlu bir koalisyon müzakere süreci bekleniyor.
10 Haziran 2024

Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi (PML-N) Başkanı Şahbaz Şerif'in, 201 oy alarak ikinci kez başbakan seçildiğini duyurdu. Şerif, Pakistan Halk Partisi (PPP) ve farklı siyasi partilerden oluşan bir ittifakın ortak adayı olarak seçimlere katıldı ve rakibi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) adayı Ömer Eyüp Han'ı mağlup etti. Şahbaz Şerif, daha önce 2022-2023 yılları arasında da başbakanlık görevini üstlenmişti.
3 Mart 2024

Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın istifası ve Hindistan'a kaçmasının ardından, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus geçici hükümetin başına getirildi. Ülkede yüksek genç işsizlik oranı ve liyakat eksikliği nedeniyle başlayan öğrenci protestoları, hükümet karşıtı bir harekete dönüştü ve şiddetli çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Yunus, öğrenci liderlerinin ve askeri şeflerin kararıyla geçici hükümeti yönetmeyi kabul etti.
7 Ağustos 2024

Britanya'da İşçi Partisi, ezici bir farkla çoğunluğu elde ederek Keir Starmer'i başbakan olarak görevlendirdi. Starmer, gölge kabinede yer alan isimleri bakanlık görevlerine getirmeye başladı. Angela Rayner Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma, Sosyal Konut ve Topluluklar Bakanlığı'na, David Lammy Dışişleri Bakanlığı'na, Yvette Cooper ise İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Rachel Reeves, Britanya'da Maliye Bakanlığı'na getirilen ilk kadın oldu.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim