Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'ndan Dr. Aslı Davas, deprem bölgesindeki kötü koşullar ve travmalar nedeniyle erken doğumlar, düşükler ve anne-bebek ölümlerinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hatay, Adıyaman ve Malatya'da 35 binin üzerinde gebe olduğu ve bu gebelerin sağlık hizmetlerine acil ihtiyaç duyduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı'ndan sahadaki doğumlar için gerekli ekipmanların dağıtılması ve günlük olarak doğum yapılacak merkezlerin bilgilerinin paylaşılması talep edildi. Ayrıca afetlerde zarar görebilecek gruplar için güvenlik ve cinsel şiddetin önlenmesi konusunda önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
11 Şubat 2023

Antakya'da depremin üçüncü gününde ambulans sesleri umut kaynağı olurken, kurtarma çalışmaları gece yavaşlıyor ve gündüz hızlanıyor. İnşaat işçileri farklı şehirlerden yardıma koşuyor. AFAD ekiplerinin sayısı artmış olsa da her enkazda ekip bulunmuyor. Yardım TIR'ları bürokrasi nedeniyle kente giremeyince yardımlar dağıtılamıyor ve çöp haline geliyor. Çadırlar kurulmaya başlanırken, vatandaşlar eşyalarını taşıyacak araç arıyor. İlhan Ateş gibi bazı depremzedeler, yıkımdan yerel yönetimleri sorumlu tutuyor. Kentte tuvalet sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için çevreyi kullanıyor. Kurtarma çalışmalarında ise yerel ve yabancı ekipler arasında gerginlikler yaşanıyor.
16 Şubat 2023

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı'nda 51 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, tutuklu sanık kalmaması ailelerin adalet endişesini artırıyor. Bilirkişi raporları, binanın yıkılmasının kolon kesilmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Aileler, 19 Temmuz'daki karar duruşması öncesinde adaletin yerini bulması için kamuoyunun desteğini istiyor. Müteahhitlerin avukatı Ersan Şen'in mahkemede tutuklanmama garantisi talep etmesi tepki çekti.
10 Temmuz 2024

Habibi Neccar Tepesi'nden Hatay'a bakıldığında, deprem sonrası binlerce enkazın kaldırıldığı ve mahallelerin çorak arazilere dönüştüğü görülüyor. Elektrik Mahallesi, depremden önce yaklaşık 900 bina içerirken, şimdi yedi bina kalmış ve bunların da yıkılması planlanıyor. Mahalledeki altı bine yakın nüfustan 1068'i hayatını kaybetmiş, geriye yalnızca üç kişi kalmış. Mahalle sakinlerinin büyük bir kısmı Hatay'ı terk etmiş veya konteynırlarda, köylerde ve çadırlarda yaşamaya başlamış.
7 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Malatya'da yıkılan Sevgi Apartmanı'nın enkazında arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 5 yaşındaki Furkan Özbay ve 11 yaşındaki ağabeyi Doğukan Özbay 82 saat sonra enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Kurtarılan çocuklar hemen hastaneye kaldırılırken, onlarla birlikte kurtarılan kedileri 'Asit' ise enkazdan kaçtı.
9 Şubat 2023

6 Şubat depremlerinin ardından Antakya'nın Defne ilçesine giden TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Afet Koordinasyon Merkezi'nden günlük yaşamı ve yardım çalışmalarını yansıtan görüntüler paylaştı. Kadıgil, depremin dokuzuncu gününde üç yaşında bir çocuğun sağ olarak kurtarıldığını ve merkezdeki gönüllü çocuk doktorlarından yardım aldığını belirtti. Ayrıca, AGAFED gönüllülerinin günde 2 bin sıcak yemek sağladığını, revirde tedavilerin yapıldığını ve HAYTAP'ın depremzede hayvanlarla ilgilendiğini aktardı. Kampın çoğunlukla yazlık çadırlarla dolu olduğunu ve kışlık çadırlara büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın eleştirilerin odağında olmasının ardından, Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent, Kızılay'ın deposundan depremin üçüncü günü 46 milyon liraya çadır satın aldıklarını ve KDV ödediklerini belirtti. Levent, çadırları hızlıca almak zorunda olduklarını ve aynı şartlar altında yine alacaklarını ifade etti. Ayrıca, Kızılay'ın çadırları parayla satmasını ahlaki bulmadığını ve konserve de satın aldıklarını söyledi.
27 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 bin 642 can kaybına yol açan depremler sonrası Malatya'ya giden A Haber ekibi, çadır kentte yaşayan depremzedelerin durumunu olumlu bir şekilde yansıttı. Muhabir Kerim Ulak, çadırın büyüklüğü ve sıcaklığına övgülerde bulundu. Mikrofon uzatılan bir depremzede ise devletin yardımlarından memnuniyetini dile getirdi.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın çadır satışı yapması kamuoyunda tartışma yaratmıştır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu duruma üzüldüklerini belirtmiş ve Kızılay'ın bağımsız bir genel kurulu olduğunu, gerekli tedbirlerin orada alınacağını ifade etmiştir. Kızılay'ın çadır satışı yapmasının yanı sıra kan bağışlarında azalma yaşandığı ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düştüğü bildirilmiştir.
17 Nisan 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Çanakkale yanı sıra Balıkesir ve İstanbul'da da hissedildi. Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yaşayan bir vatandaş, deprem korkusuyla ikinci kattan atlayarak ağır yaralandı ve kaldırıldığı Çekirge Devlet Hastanesi'nde kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu trajik olayı sosyal medya hesabından duyurdu.
4 Mart 2024

23 gün önce meydana gelen depremin ardından Kahramanmaraş'ta temiz suya erişimde sıkıntılar devam ediyor. Bir depremzede, yardım istediği sırada bir AFAD yetkilisinin kendisine yardımların sona erdiğini ve ihtiyaçlarını karşılamak için yüzüğünü satmasını önerdiğini belirtti. Gazeteci Ruşen Takva'nın paylaştığı videoda vatandaşın bu durumu anlattığı ve çadırını da kendi imkanlarıyla kurduğunu ifade ettiği görülüyor. Ayrıca, bir yetkilinin olayı kaydeden gazeteciye çekim yapmamasını söylediği duyuluyor.
1 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası birçok kişi yardım amacıyla bölgeye gitmek istiyor. Ancak Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent, bölgeye gönüllü olarak daha fazla kişinin gelmemesi gerektiğini belirtti. Levent, bölgede zaten çok sayıda kişinin bulunduğunu ve fazla gönüllünün yarardan çok zarar getirebileceğini ifade etti. Profesyonel ekiplerin, araç ve gereçlerin gelmesinin uygun olduğunu, ancak gönüllüler için şu anın doğru zaman olmadığını vurguladı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığı iddiaları doğrulandı. Ahbap Derneği, deprem bölgesindeki çadır ihtiyacını karşılamak amacıyla Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile 2 bin 50 adet çadır için anlaşma yaptığını ve çadırların deprem bölgesine ertesi sabah gönderildiğini açıkladı. Kızılay yetkilileri ise bu alışverişin afetzedelerin barınma ihtiyacını çözmek ve çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti.
26 Şubat 2023

Hatay'ın Samandağ ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında 10 günlük Yağız Ulaş ve annesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler tarafından 90 saat sonra enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu umut verici haberi sosyal medya hesabından paylaşarak duyurdu.
10 Şubat 2023

Habertürk programcısı Fatih Altaylı, depremzedeler için konteyner evler yapmak amacıyla düzenlemeyi planladıkları yardım ve destek programının Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından engellendiğini duyurdu. Altaylı, programda sporcular, sanatçılar, bilim insanları ve iş dünyasından isimlerin yer alacağını ve birkaç bin konteyner ev sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Ancak RTÜK'ün son dakika talimatıyla programın yapılmasının engellendiğini ifade etti.
8 Şubat 2023

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen şiddetli depremler sonrasında birçok kentte binlerce bina yıkıldı ve yardım malzemelerine erişimde zorluklar yaşanıyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yardım çalışmalarında yaşanan plansızlığı ve profesyonel ekiplerin bekletilmesini eleştirdi. Kaftancıoğlu, milletvekillerinin bölgeye ulaşan yardımları hızlıca dağıtmasını ve koordinasyon eksikliğinin giderilmesini talep etti.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Hatay'da yıkılan bir apartmanın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam etti. Arama kurtarma ekipleri ve askeri personel, 48 saat sonra Mona Gazel (52) ve Necla Melek (74) isimli iki kadını enkazdan sağ olarak çıkardı. Kurtarılan kadınlar sağlık kontrollerinin ardından hastaneye kaldırıldı ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerin ardından, depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla çadır kurulumlarına başlandı. Garnizon Komutanlığı ve jandarma tarafından farklı bölgelere toplamda yaklaşık 5 bin çadır kurulacak. Malatya'da da depremden etkilenen vatandaşlar için Merkez Spor Salonu barınma merkezi olarak kullanılıyor ve AFAD yemek dağıtımı yapıyor.
6 Şubat 2023

Samsun’un Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde bir buçuk ayda 45 göçmen kuş tedavi edilerek doğaya geri bırakıldı. Tedavi edilen kuşlar arasında leylekler, peçeli baykuşlar, martılar ve posta güvercinleri bulunuyor. Kızılırmak Deltası, Türkiye’de yaban hayatının korunduğu önemli noktalardan biri olup, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi’nin koruması altında. Delta, göçmen kuşlar için büyük önem taşıyor ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip.
30 Temmuz 2024
İşaretlediklerim