Fransa'da erken seçimler yaklaşırken, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisine karşı sol partiler ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi. Paris, Marsilya ve Grenoble başta olmak üzere 150 farklı noktada gerçekleştirilen gösterilere Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Mathilde Panot ve Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure da katıldı. Göstericiler, Halk Cephesi'ne oy kullanma çağrısında bulunarak faşizme karşı mücadele mesajları verdi. Paris'teki gösterilere 250 bin kişinin katıldığı bildirildi.
15 Haziran 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, Fransa merkezli bir fabrikanın işvereninin sendikayla toplu iş sözleşmesi yapmaması üzerine Fransa Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi. İşçiler, 19 Nisan'da fabrikada başlattıkları grevi sürdürerek Taksim Meydanı'nda toplandı ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na kadar yürüdüler. Sendikanın genel başkanı Özkan Atar, işverenin işçilerin direncini kırmak istediğini ancak mücadelelerinin toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar devam edeceğini belirtti.
28 Mayıs 2024

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, bir yargıcın talebi üzerine PKK'ya yönelik bir soruşturma kapsamında sekiz kişiyi tutukladı. Soruşturma, 2020 ile 2024 arasında gerçekleştirilen eylemler ve terör eylemi hazırlığı, finansmanı ve gasp suçlamalarını içeriyor. Tutuklananların, Fransa'daki Kürtlerden ve esnaftan 'devrim vergisi' adı altında haraç topladıkları iddia ediliyor. Ayrıca, bu operasyon Belçika'da iki Kürt televizyon kanalında yapılan aramalarla bağlantılı olarak yürütülmekte.
24 Nisan 2024

Fransa'da Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağcıların zaferinden sonra yapılan erken seçimlerde katılım oranı yüzde 25,9 ile son 43 yılın rekorunu kırdı. Bir önceki seçimlerde katılım yüzde 18,43'tü. 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis'te kendilerini temsil edecek 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gitti. Fransa'nın denizaşırı bölgelerinde ise aşırı sağcı Ulusal Buluşma Partisi (RN) oylarını artırsa da birinci sırayı alamadı.
30 Haziran 2024

Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, 2022 ve 2023 yıllarında ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 84'üne erkek sürücüler neden oldu. Ayrıca, alkollü araç kullanımı sonucu meydana gelen kazaların yüzde 93'ünde de erkek sürücüler yer aldı. Kurbanlar ve Vatandaşlar Derneği, bu veriler ışığında yol güvenliğini artırmak amacıyla 'Kadın Gibi Sür' kampanyasını başlattı. Kampanya, sürücülere daha dikkatli ve sorumlu olmaları çağrısında bulunuyor.
14 Mayıs 2024

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, radikal İslamcılar ve Yahudi düşmanlarını daha hızlı sınırdışı etmeyi kolaylaştıran yeni yasa paketinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Hamburg'da düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı bir gösteri, 'Hilafet çözüm değildir' ve 'Almanya değerler diktatörlüğü' temalı pankartlarla dikkat çekti. Alman güvenlik makamları, 480 kişiyi dini aşırıcılık gerekçesiyle tehlike teşkil eden kişi olarak sınıflandırıyor ve bu kişilerden 152'si Alman vatandaşı, 120'si ise çifte vatandaş. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkedeki İslamcıların üye potansiyelini 27 bin 480 olarak tahmin ediyor.
30 Nisan 2024

Fransız oyuncu Judith Godreche, reşit olmadan iki film yönetmeni tarafından tecavüz ve cinsel istismarla suçlandığını iddia etti. Paris Savcılığı, Godreche'in şikayetinin resmi olarak bu ayın başlarında yapıldığını duyurdu. Godreche'in iddialarının ardından diğer kadın aktrisler de benzer suçlamalarda bulundu. #MeToo hareketi, cinsel taciz ve saldırıya karşı küresel bir ifşa hareketi olarak biliniyor.
23 Şubat 2024

Cannes Film Festivali çalışanları, uzun süredir devam eden taleplerine dikkat çekmek amacıyla grev yapma kararı aldı. Ekranların Arkasındaki Yoksulluk adlı kolektif tarafından temsil edilen yaklaşık 100 işçi, festivalin açılışını riske atmayacak ancak aksamalara neden olabilecek bir grev planlıyor. Çalışanlar, festivalde sözleşmeli ve dönemsel olarak çalışıyorlar ve Fransa'nın kültür sektöründe serbest çalışan sanatçı ve teknisyenler gibi işsizlik sigortasından yararlanamıyorlar. Festival organizatörleri ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
7 Mayıs 2024

Fransız oyuncu Gérard Depardieu, Eylül 2021'de 'Les Volets Verts' filminin çekimleri sırasında iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla ifade verdi. Ayrıca, Ağustos 2018'de oyuncu Charlotte Arnould'a karşı işlediği öne sürülen tecavüz ve cinsel saldırı şüphesi de Paris savcılığı tarafından resmi olarak soruşturulmaktadır. Depardieu, suçlamaları reddetmekte ve 13 kadın tarafından benzer suçlamalarla karşı karşıya bulunmaktadır.
30 Nisan 2024

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu önünde toplanan süt üreticileri, ürünlerine adil fiyat talebiyle protesto düzenledi. Çiftçiler, iklim dönüşümünde önemli bir rol oynadıklarını ve adil bir ücret ödenmeden varlıklarını sürdüremeyeceklerini belirtti. Kent genelinde 250'den fazla traktörle yapılan protesto, otobüs seferlerinin aksamasına neden oldu. Brüksel Taşımacılık Şirketi, vatandaşların mağdur olmaması için metro ve trenlerin kullanılmasını tavsiye etti.
27 Mayıs 2024

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024

İsviçre'de yapılan bir referandumda, seçmenlerin çoğunluğu emeklilere yılda 13'üncü maaş verilmesi yönünde oy kullandı. Aynı referandumda, emeklilik yaşının 65'ten 66'ya yükseltilmesi teklifi ise reddedildi. Bu karar, 'yaşlılıkta iyi bir yaşam için' inisiyatifi tarafından başlatılan bir girişimin sonucu olarak değerlendiriliyor ve 2026'dan itibaren uygulanmaya başlanacak. Emekliler birliği Avivio, bu sonucu tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi.
4 Mart 2024
İşaretlediklerim