Şarkıcı Kalben Sağdıç, evinde uyuşturucu madde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstanbul'daki Cihangir semtindeki evine narkotik şube ekipleri tarafından operasyon düzenlenmişti. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Kalben'e yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakılmasına karar verildi.
9 Mayıs 2024

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında yolu kapatan ve hasta taşıyan araca geçiş izni isteyen Cem Canbulat, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Hakimlik, adli kontrolün yeterli olacağına karar vererek Canbulat'ı serbest bıraktı ve haftada bir gün imza atma şartı getirip yurtdışına çıkışını yasakladı. Canbulat, Metris Cezaevi'nde zor şartlarda kaldığını ve psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.
20 Haziran 2023

İstanbul ve Ankara'da 23 Nisan'da gerçekleştirilen ev baskınlarında gözaltına alınan dokuz gazeteciden üçü tahliye edildi. Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam'dan gazeteciler Enes Sezgin, Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Doğan Kaynak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Erdoğan Alayumat ise örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklanmıştı. MA'nın haberine göre, bu üç gazeteci de tahliye edildi.
22 Mayıs 2024

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın da dahil olmak üzere sekiz kişi ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturma dosyalarına gizlilik kararı uygulandı ve avukatlarıyla görüşmelerine rağmen, henüz suçlamalar hakkında bilgi sahibi değiller.
6 Mayıs 2024

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gizli tanığı hükümet aleyhine ifade vermeye zorladıkları gerekçesiyle gözaltına alınan polis müdürlerinden biri adli kontrolle serbest bırakıldı. Gizli tanık Serdar Sertçelik, polis müdürlerinin kendisinden hükümetten bazı kişilerin adını vermesini istediklerini iddia etmişti. Bu iddiaların ardından Ankara Emniyeti'ndeki üç üst düzey görevli açığa alındı ve evlerinde arama yapıldı. Ankara Organize Şube Müdürü Kerem Öner, ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
16 Mayıs 2024

Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek, müstehcen içerikli görüntüler paylaştığı iddiasıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alındı. İhbar üzerine harekete geçen polisler, Bağdaçiçek hakkında 'müstehcenlik' suçundan işlem yaptıktan sonra onu adliyeye sevk etti.
7 Aralık 2023

Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bir kadını taciz eden iki şüpheli, polis tarafından yakalanıp serbest bırakıldıktan sonra, sosyal medyada oluşan tepkiler üzerine savcılık tarafından yeniden gözaltına alındı. Şüphelilerin daha önce de çeşitli suçlara karıştığı öğrenildi. Olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve Adalet Bakanlığı'nın müdahalesiyle yeniden gözaltı kararı alındı. Bu durum, adalet sisteminin işleyişi ve toplumsal tepkilerin etkisi üzerine tartışmalara yol açtı.
4 Ekim 2024

Gazeteci ve T24 yazarı Tolga Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, yazıya erişim engeli getirdi.
2 Kasım 2023

Demirören Grubu'na ait Milliyet gazetesi, 29 yıllık çalışanı gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasını haberleştirmedi. Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklandı. Milliyet gazetesi ne basılı ne de internet versiyonunda Şardan'ın tutuklanmasına yer verdi. Şardan'ın tutuklanmasından bahsedilen tek yer CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aktarılan açıklamaları oldu.
2 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Hatay'da yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yurt dışına kaçma girişimi sırasında İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Gaziosmanpaşa başsavcılığı, Coşkun hakkında soruşturma başlattı. Coşkun, polis ekiplerince gözaltına alınarak İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü'ne götürüldü ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.
10 Şubat 2023

Modacı Barbaros Şansal, Türkiye'ye giriş yaptığı sırada İstanbul Havalimanı'nda arama kararı olduğu tespit edilerek gözaltına alındı. Şansal hakkında, devlet organlarını aşağılamak suçundan arama kararı bulunuyordu. Kendisine ait olmayan bir Facebook hesabından yapılan paylaşım nedeniyle CİMER'e şikayet edildiğini ve bu yüzden gözaltına alındığını belirtti. İfade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
2 Şubat 2023

Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda toplam dokuz gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam Gazetesi muhabirleri bulunmaktadır. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin açıklamasına göre, gözaltına alınan gazetecilere avukatla görüşme yasağı getirilmiştir. Bu durum, Türkiye'deki basın özgürlüğüne dair endişeleri artırmaktadır.
23 Nisan 2024

Gazeteci Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı bir yazı nedeniyle önce tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştır. İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan ifadelerin 'devletin yargı organlarını aşağılama' suçu kapsamında değerlendirildiği ve bu nedenle bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendiği belirtilmiştir. İddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan bilgilerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ve halkı yanıltıcı bilgi yaydığı savunulmuştur.
16 Şubat 2024

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde Dr. Suna Dilbaz, bir hasta yakını olan hakim tarafından gözaltına alındı. Olay, Dr. Dilbaz'ın hasta yakınını refakatçi yatağından kalkması için uyardığı sırada yaşanan tartışma sonrası gerçekleşti. Dr. Dilbaz, emniyette yaklaşık üç saat bekletildikten sonra ifade verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Nöroşirürji Derneği, yaşananları kınayarak olaya tepki gösterdi ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
7 Temmuz 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, Sultanahmet Cezaevi Camii içerisinde çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşım bazı kullanıcılardan tepki topladı ve Taşpınar fotoğrafı kaldırdı. İstanbul başsavcılığı, Taşpınar hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan TCK 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlattı.
3 Ocak 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını sosyal medyada dile getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sonrası korumalar gözaltına alındı ve 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklandı. Bitlis Valiliği, saldırıya karışan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
18 Haziran 2023

TELE 1 yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, 100 gün önce tutuklanmasının ardından hakim karşısına çıktı. Yanardağ, savunmasında yargılandığı davanın basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma, totaliter rejime sürükleme operasyonunun bir parçası olduğunu belirtti. Yanardağ, savcılığın montaj bir video uydurarak suçlanmasını sağladığını ve bağımsız medyanın sindirilmesi için burada olduğunu ifade etti. Yanardağ, savcılığın AKP'nin fedaisi gibi davrandığını ve sosyal medya trollerinin ağzıyla hareket ettiğini belirtti. Yanardağ, beraat kararı verilmesini ve davanın düşürülmesini talep etti.
4 Ekim 2023
İşaretlediklerim