Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye fon akışında ciddi bir artış olduğunu ve ekonomik programa güvenin pekiştiğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin risk primindeki düşüş ve cari açıktaki azalma gibi göstergelerin ekonomik programın başarısını kanıtladığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notunun yükseldiğini ve enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu vurguladı. Şimşek, bütçe disiplini ve yapısal reformlarla ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), yeni ekonomi yönetiminin gelmesi ve politikalarının etkisiyle iki yılın en düşük seviyesine indi. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren bir değerdir ve piyasalar tarafından yakından takip edilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla olumlu görüşmeler yapması ve Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırması sonucunda Türkiye'nin CDS'i 367,52 baz puana düştü.
3 Kasım 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ten ‘B1’e yükseltti. Kredi notu görünümünü ise ‘pozitif’ olarak korudu. Bu gelişme, Türkiye ekonomisinin uluslararası alanda daha güvenilir bir konuma geldiğini gösteriyor. Ayrıntılar henüz açıklanmadı.
19 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kredi risk priminin (CDS) son dört yılın en düşük seviyesine indiğini duyurdu. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son bir yılda Türkiye'nin risk primindeki iyileşmenin gelişmekte olan ülkeler ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirtti. Uygulanan doğru politikalar sayesinde düşen risk priminin, hem kamunun hem de özel sektörün dış borçlanma maliyetlerini azalttığını ve dış finansmana erişimi kolaylaştırdığını vurguladı.
28 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İsrail’in kredi notunu 'A+'dan 'A'ya indirdi ve görünümünü negatif olarak belirtti. Gazze’deki savaşın devam etmesi, artan jeopolitik riskler ve birden fazla cephede askeri operasyon yapılmasının ülkenin mali durumunu olumsuz etkilediği belirtildi. İsrail’in bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 7,8’i oranında bütçe açığı vereceği ve borcun GSYH’nin yüzde 70’inin üzerinde kalacağı öngörülüyor. Fitch, çatışmanın 2025’e kadar sürebileceğini ve diğer cephelere yayılabileceğini tahmin ediyor.
13 Ağustos 2024

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor’s EMEA Direktörü Frank Gill, Türkiye için 2023 yılı enflasyon tahmininin ortalama yüzde 45 olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonomideki dengesizlikler nedeniyle büyüme hızının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Gill, yatırımcıları caydıran finansal baskılar ve döviz rezervlerinin zayıflığı gibi konulara da değindi. Türkiye'nin cari açığının ve dış finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda belirsizlikler olduğunu vurguladı.
1 Haziran 2023

Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirerek, yüksek enflasyon oranlarının yatırım ortamını olumsuz etkilediğini ve döviz rezervlerindeki yetersizlikler nedeniyle dış borç ve ithalat finansmanında zorluklar yaşanabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin cari açık ve dış borç ödemeleri konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, bu durumun stagflasyona yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ve Standart and Poor’s'un 2024 yılı için enflasyon tahminleri arasında önemli farklar olduğunu vurguluyor.
12 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için bu yıl ve gelecek yılki büyüme tahminlerini yükseltti. Yeni rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Mayıs ayında yayımlanan tahminlerde ise bu yıl için yüzde 2,6 ve gelecek yıl için yüzde 2 büyüme öngörülmüştü. Ayrıca, Türkiye'de yıl sonu enflasyonun bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olması bekleniyor.
31 Ağustos 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Haziran'daki toplantısında ciddi bir faiz artışı yapılacağını öne sürdü. İktidarın düşük faiz politikasına devam etmesi sonucunda ekonomide yaşanan kriz nedeniyle, piyasanın güven duyduğu isimlerin ekonomi yönetimine getirildiği belirtildi. Selvi, faiz artışının piyasalarda şok etkisi yaratmayacak şekilde 'önden yüklemeli' olabileceğini yazdı.
19 Haziran 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki iç borçlanma senetlerine yatırım yaparken faiz oranları ve kur artışını yakından takip ettiğini belirtiyor. IMF'nin bu yıl için doların yüzde 26 artacağını tahmin etmesi, yüzde 50 civarında faiz oranları olduğu bir dönemde yabancı yatırımcılar için cazip bir fırsat sunuyor. Aktaş, bu tahminin gerçekleşmesi halinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmaya daha cesaretli olacağını ifade ediyor.
19 Nisan 2024

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmelerine göre her gün değişir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerden olumlu sinyaller aldıklarını belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Türkiye'nin CDS'i 398,5 baz puana düştü.
1 Kasım 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de Kongre tarafından geçirilen Mali Sorumluluk Yasası'nın yeterli harcama kesintileri içermemesi nedeniyle ülkenin mali açığının genişlemeye devam edeceğini öngördü. ABD'nin genel devlet borcunun GSYH'ye oranının 2025'te %118'i aşacağı tahmin ediliyor. Yüksek faiz oranları nedeniyle devlet faiz harcamalarının artacağı ve vergi indirimleri ile harcama limitlerinin geleceği konusunda belirsizlikler olduğu belirtiliyor. Fitch, vergilerin artırılması veya harcamaların kısılması konusundaki isteksizliğin borç oranının istikrarını zorlaştırdığını vurguluyor.
11 Temmuz 2023

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), 268 baz puana geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düşüşün geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalma anlamına geldiğini ve Şubat 2020'den sonraki en düşük seviye olduğunu belirtti. Şimşek, bu gelişmeyi 'Programımız çalışıyor, finansal göstergelerimiz iyileşiyor' sözleriyle değerlendirdi. CDS, ülkelerin ekonomik ve politik risklerine göre değişen ve piyasalar tarafından izlenen dinamik bir gösterge olarak kabul ediliyor.
16 Mayıs 2024

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin aksine yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentileriyle uyumlu olup, ulusal kurumların sabit faiz beklentilerini aşmıştır. Karar metninde, enflasyon görünümündeki bozulma ve aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve döviz ihtiyacı gibi konulara da değinilmiş, bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yürüttüğü politikalar ve uluslararası yatırımcılarla yapılan toplantılar anlatılmıştır.
21 Mart 2024

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

Türkiye'nin 2023 yılı sonu itibarıyla 500 milyar dolarlık dış borcu bulunmaktadır ve bu borçlarını zamanında ve faizleriyle ödemektedir. Ülkenin finansal sisteminde kullanılabilir 164 milyar dolar döviz ve altın bulunuyor. Türkiye'nin cari açığı azalmakta ve bütçe açığı düşük seviyelerde seyretmekte, bu da ekonomik istikrarın göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Yazar, Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmadığını ve IMF'nin müdahalesinin gereksiz olacağını savunmaktadır.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim