Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyon düşene kadar asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini ifade etti. İzmir'de düzenlenen yarım gün iş bırakma eylemi ve kitlesel yürüyüşte, vergide adalet ve insanca yaşanabilir bir ücret talepleri dile getirildi. Çerkezoğlu, Meclis'e sunulan beş maddelik adil vergi sistemi kanun teklifine destek çağrısında bulundu ve yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin rakamlarının yetersiz kaldığını belirtti.
15 Aralık 2023

Acun Ilıcalı'nın kurucusu olduğu Acun Medya, BBC Studios imzalı zeka oyunu formatı 'The 1% Club'ın haklarını satın aldı. Yerli versiyonu TV8'de yayınlanacak olan oyun, halkın zekasını bilimsel bir araştırmayla test ediyor. Yarışmacıların büyük ödül olan 100 bin avroyu kazanabilmek için ülkenin yalnızca yüzde 1'inin cevaplayabileceği bir soruya yanıt vermeleri gerekiyor. Yapımına 2023'te başlanacak olan programın 2024'te yayınlanması planlanıyor.
18 Ekim 2023

İş insanı Dilek Sabancı, bir radyo programında yaptığı açıklamada, insanların rahat yaşayabilmesi için milyar dolarlara gerek olmadığını, 1-2 milyon doların yeterli olabileceğini ifade etti. Sabancı, 50-100 milyon dolar arasında bir servetin insanları rahat ettireceğini, ancak daha düşük miktarlarla da mutlu olunabileceğini söyledi. Bu açıklamalar sosyal medyada gündem oldu ve çeşitli tepkiler alındı.
7 Ocak 2023

Müzik veri akışı ve podcast servisi olan Spotify, Türkiye'deki abonelik paketlerinin fiyatlarında artışa gitti. 'Premium Bireysel' paketin aylık ücreti 39,99 liradan 59,99 liraya, 'Premium Duo' paketi 54,99 liradan 79,99 liraya, 'Premium Aile' paketi ise 64,99 liradan 99,99 liraya yükseltildi. Öğrenci paketinin fiyatı da 21,99 liradan 32,99 liraya çıkarıldı.
2 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını ve AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretin büyümenin üzerinde arttırıldığını savundu. Bu açıklamaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 'Haddinizi bilin' diyerek tepki gösterdi ve CHP iktidarında halkın alım gücünün 10 kat artırılacağı sözünü verdi. Özel, asgari ücrete enflasyon zammı yapılmasını, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesini ve çiftçilerin desteklemelerinin artırılmasını talep etti.
1 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili ara zammın gündemde olmadığını belirtti. Işıkhan, enflasyon verilerinin olumlu geldiğini ve Aralık ayındaki düşüncelerinin aynı şekilde devam ettiğini ifade etti. Emeklilere temmuz ayında ekstra refah payı verilmesi beklentisiyle ilgili olarak ise temmuz ayını beklemek gerektiğini söyledi. Bu açıklamalar, TÜRK-İŞ ve Birleşik Kamu-İş'in asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dair verileriyle çelişiyor.
15 Mayıs 2024

Hayri Kozanoğlu, 1 Ocak 2024'ten beri 17.002 TL olan asgari ücretin yetersizliğini ve bu ücretle temel insani gereksinimlerin karşılanamayacağını vurguluyor. Ekonomi yetkililerinin 2025 başına kadar asgari ücrete zam yapılmayacağını tekrarladığını belirten Kozanoğlu, bu durumu meşrulaştırmaya çalışan zayıf mazeretlere dikkat çekiyor. Enflasyon oranlarının asgari ücretin satın alma gücünü ciddi şekilde düşürdüğünü ve bu durumun çalışanların yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini ifade ediyor.
25 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, asgari ücrete ara zam yapılması konusunda hükümetten bir teklif gelmesi durumunda destekleyeceklerini belirtti ve bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise daha önce asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamıştı. Mevcut asgari ücret 17 bin 2 lira olup, enflasyonist ortamda geçim sıkıntısı çeken asgari ücretlilerin zam beklentisi devam ediyor.
25 Mayıs 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Türkiye'de asgari ücretin en az 25 bin lira olması gerektiğini belirtti. Yücel, Türkiye'nin Avrupa'da asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasında yer aldığını ve çalışan nüfusun yarısının asgari ücretle geçinmeye çalıştığını vurguladı. Ayrıca, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini ve emeklilere refah payı verilmesi gerektiğini ifade etti. Yücel, Sinan Ateş davasının titizlikle takip edildiğini ve bu davanın hukukun siyaset tarafından esir alındığını belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın Suriye politikalarını eleştirerek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Temmuz ayında Şam'a bir ziyaret planladığını duyurdu.
8 Temmuz 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Temmuz ayında asgari ücret artışı yapılmayacağını belirtti. Dağ, Covid-19 sonrası süreçte asgari ücretin yılda iki kez gözden geçirildiğini ancak bu yıl Temmuz ayında böyle bir sürecin olmayacağını söyledi. Ayrıca, vergi reformuna ihtiyaç olduğunu ve doğrudan vergilerin artırılıp dolaylı vergilerin azaltılması gerektiğini vurguladı.
25 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefetin emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılması talebine yanıt verdi. Erdoğan, ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde adımlar atacaklarını ve bu konuyu yeni yasama döneminde gündeme alacaklarını belirtti. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifinin Meclis’e sunulduğunu duyurmuştu.
21 Temmuz 2024

Aziz Çelik, Temmuz 2024'te asgari ücretin artmaması durumunda alım gücünün düşeceğini ve yoksulluğun artacağını ifade etti. Asgari ücretin sadece küçük bir grubun değil, yaklaşık 10 milyon insanın ortalama ücreti olduğunu belirtti. Asgari ücretin artmaması durumunda diğer ücretlerin de artmayacağını ve bu durumun SGK prim gelirlerini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Çelik, asgari ücretin artırılmamasının 'dezenflasyon' bahanesiyle yapıldığını ve bu durumun yoksulluğu artıracağını savundu.
10 Haziran 2024

AKP, 1,8 milyon emeklinin en düşük maaşının 10 bin lira olması için başlattığı çalışmayı tamamladı ve bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin yarın TBMM’ye sunulacağını belirtti. Güler, emeklilik sistemine getireceği yük ve bütçe imkanlarının analiz edildiğini, birkaç alternatifin değerlendirildiğini söyledi. Seyyanen zam beklenmezken, en düşük emekli maaşında artış bekleniyor.
15 Temmuz 2024

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Bu düzenleme, 1,8 milyon emekliyi ilgilendiriyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını belirtmişti. Kanun teklifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduktan sonra netleşecek.
16 Temmuz 2024

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, mevcut asgari ücretin yetersizliğini vurgulayarak, hükümetten bu konuyu derhal gündemine almasını talep etti. Son zamanlarda asgari ücrete ve emeklilere ara zam yapılacağına dair iddialar olmasına rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan böyle bir zammın gündemde olmadığını açıkladı. Yücel, emeklilerin, çalışanların ve gençlerin mağdur olduğunu belirterek, ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak asgari ücrete bir güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, Temmuz 2024 raporuna göre açlık sınırını 20 bin 776 lira, yoksulluk sınırını ise 62 bin 302 lira olarak belirledi. Türkiye'de şu anki asgari ücret 17 bin 2 lira olup, açlık sınırının altında kalıyor. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme ile diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamalar dikkate alındı. Hükümetin 12 bin 500 liraya yükselttiği en düşük emekli maaşı ise açlık sınırının yüzde 60'ını karşılayabiliyor.
28 Temmuz 2024

2003 yılında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve gelmesiyle, en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,46 katıydı. Ancak AK Parti'nin yaptığı bir yasal düzenleme sonucu, 2016 yılından itibaren emekli maaşları asgari ücretin altına düşmeye başladı. Şu an itibariyle asgari ücret, en düşük emekli maaşının 1,7 katı seviyesinde. Eğer 2003'teki düzenleme hâlâ geçerli olsaydı, en düşük emekli maaşı bugün yaklaşık 25 bin TL olacaktı. Ayrıca, dul ve yetim aylığı alanlar ile malulen emekli olanların durumunun daha da zor olduğu belirtiliyor.
9 Mart 2024

AKP, kamu tasarruf tedbirleri kapsamında hazırladığı 32 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifte, kamuda çift maaş sınırının 92 bin lira olarak belirlenmesi öngörülüyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla yapılan bu düzenlemelerin detaylarını açıkladı. Buna göre, özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşlarda görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenebilecek.
6 Temmuz 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun mart dönemi verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 98 lira, yoksulluk sınırı ise 57 bin 280 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırındaki artış, Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın geçim sıkıntısını daha da artırıyor. Son bir yılda açlık sınırı 9 bin 207 lira, yoksulluk sınırı ise 27 bin 731 lira artış gösterdi.
25 Mart 2024
İşaretlediklerim