Eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi nedeniyle eleştirilerin odağında olan Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti. Trump, 13 Temmuz’da Pennsylvania eyaletindeki bir mitingde kulağından vurulmuş ve saldırıda bir kişi ölmüş, iki kişi ağır yaralanmıştı. Suikast girişimini engelleyemediği gerekçesiyle ABD Gizli Servisi yoğun eleştiri altında. FBI, suikast girişimiyle ilgili soruşturmasını sürdürüyor.
23 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'ı ziyaret edip etmeyeceği konusunda spekülasyonlar yapılırken, Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Biden ile birlikte New York'a seyahat ederken uçakta bu konuya dair soruları yanıtladı. Kirby, Erdoğan'ın ziyaretine dair herhangi bir programın olmadığını belirtti. Daha önce bazı kaynaklar, Türkiye'nin İsrail politikası nedeniyle bu ziyaretin iptal edildiğini iddia etmişti.
25 Nisan 2024

ABD istihbaratı ve İsrailli bir yetkiliye göre, İran 6 Şubat'taki Türkiye depremleri sonrasında yardım taşıma bahanesiyle Suriye'ye askeri malzeme taşıdı. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, İran yardım kamyonlarına 30 İHA ve askeri malzemeler yerleştirdi. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu konu hakkında yorum yapmazken, Iraklı yetkililer ABD belgesindeki bulguları 'sahte' olarak nitelendirdi. Pentagon, İran'a ait bir İHA'nın Suriye'de bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırıda bir kişinin öldüğünü, altı kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Mayıs 2023

İsrail, İran'ın Isfahan eyaletinde bulunan 8'inci Ana Jet Üssü'ne bir hava saldırısı gerçekleştirdi. İran medyası, saldırıda nükleer tesislerin zarar görmediğini açıkladı. Saldırının ardından İran, bazı bölgelerdeki tüm uçuşları durdurdu ve üç insansız hava aracını imha ettiğini duyurdu. ABD'li bir yetkili, İsrail'in bu saldırıyı gerçekleştireceğini önceden haber vermiş ancak ABD'nin saldırıyı desteklemediğini belirtmişti.
19 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürmesini hafızaya kaydettiklerini ve gereğinin zamanı geldiğinde yapılacağını belirtti. ABD, 5 Ekim'de Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir SİHA'yı 'tehdit' gerekçesiyle düşürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, terör örgütleriyle yakın ilişkide olan güçlerden, harekatlarında zarar görmemeleri için bölgedeki unsurlarını teröristlerden uzak tutmalarını istedi.
9 Ekim 2023

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi, bu saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan yedi kişi hayatını kaybetti. İran, misilleme yapacağını ve ABD'yi de olaydan sorumlu tuttuğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'dan gelebilecek tehditlerin ciddiye alındığını ve İsrail'in savunması için gerekli desteğin sağlanacağını belirtti. Wall Street Journal, İran'ın iki gün içinde İsrail'e saldırı düzenleyebileceğini öne sürdü.
12 Nisan 2024

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, rakibi Kamala Harris'in seçimi kazanması halinde İsrail'in yok olacağını iddia etti. Trump, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'nun Nevada'daki toplantısına canlı bağlantıyla katılarak bu iddiayı dile getirdi ve Yahudi seçmenlerden oy istedi. Harris'in kampanya ekibi ise Trump'ın Yahudi Amerikalıları aşağıladığını ve kişisel çıkarlarına uygun olması durumunda İsrail'e sırtını dönebileceğini belirtti. Seçimlerin kaderini kritik eyaletlerdeki sonuçlar belirleyecek.
6 Eylül 2024

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkesin giderek zorlaştığını ancak bu hedeften vazgeçmediğini belirtti. Biden, İran'ın İsrail'e yönelik olası bir karşı saldırısını takip ettiklerini ve bir ateşkes anlaşması durumunda İran'ın saldırmaktan vazgeçmesini umduğunu ifade etti. Ayrıca, Biden tutuklu takası için Türkiye'ye teşekkür etti ve İsrail Başbakanı Netanyahu'ya ateşkes anlaşmasının hemen tamamlanması gerektiğini söyledi.
13 Ağustos 2024

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, seçilmesi halinde Elon Musk'ı bakan veya danışman olarak atamayı düşündüğünü açıkladı. Elon Musk, geçen hafta X platformunda Trump ile yaptığı canlı yayında, ülkenin iyiliği için Trump'ın kazanması gerektiğini söylemişti. Musk ayrıca, hükümetin etkin çalışmasına ilişkin bir başkanlık komisyonu kurulmasını ve başına kendisinin atanmasını önermişti. Trump ise bu öneriye olumlu yanıt vermişti.
20 Ağustos 2024

Çin merkezli e-ticaret platformları, ABD başkan adayı Donald Trump'ın suikast girişimine uğradıktan sonra çekilen ikonik fotoğrafın basıldığı tişörtleri satıştan kaldırdı. Trump, Pennsylvania'daki mitinginde suikast girişimine uğrayarak kulağından yaralanmış, arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Çin'de internet sıkı denetlendiği için hassas görülen içerikler engelleniyor. Benzer tişörtler ABD'de de satılmaya başlandı.
16 Temmuz 2024

ABD'li bir yetkili, İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırının amacının gerilimi artırmak değil, İsrail'in askeri kapasitesini Tahran'a göstermek olduğunu ifade etti. İsrail savaş uçakları, İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'ni koruyan İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasına üç füze fırlattı. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü saldırıya Tahran'ın geçen hafta 300'den fazla mühimmat yüklü drone ve füzelerle karşılık vermesinin ardından gerçekleşti.
19 Nisan 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan davalarda suçlu bulunsa bile başkan adaylığından vazgeçmeyeceğini ifade etti. ABD Anayasası'na göre Trump hapse girse bile adaylığını sürdürebilir ve hatta başkan seçilirse ülkeyi hapisten yönetebilir. Trump hakkında devlete ait gizli belgeleri saklamak, seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için baskı yapmak ve ticari kayıtlarda sahtecilik yapmak gibi ciddi suçlamalar bulunuyor.
30 Temmuz 2023

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmek istediğinden endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış, özellikle Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun eylemlerinin İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığını rapor etmiştir. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporuna dayanarak ABD'nin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını öne sürmüştür.
13 Mart 2024

Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferinden dolayı arayarak tebrik etti. İki liderin telefon görüşmesinde, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebi de ele alındı. Biden, Türkiye'nin F-16 taleplerinin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularıyla ilgili sorunların çözülmesinden sonra ele alınabileceğini belirtti.
30 Mayıs 2023

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida'daki konutunun yakınlarında gerçekleşen ve AK-47 silahının kullanıldığı bir suikast girişiminden sağ kurtuldu. Trump, olay sırasında golf oynadığını ve silah sesleri duyduktan sonra bölgeden ayrıldığını belirtti. Şüpheli Ryan Wesley Routh, olay yerinde yakalandı ve iki federal silah suçlamasıyla karşı karşıya. Routh'un daha önce Trump'a yönelik suikast çağrısında bulunduğu bir kitabı olduğu ortaya çıktı.
17 Eylül 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un bir oyun platformuna paylaştığı mesaj ortaya çıktı. Crooks, Trump’ın Pennsylvania eyaletindeki mitinginde kulağından vurulmuş, arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. FBI, Crooks’un bu eylemi nasıl ve niye gerçekleştirdiğine ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Crooks’un saldırıdan bir saat önce şüpheli diye takip edildiği öğrenildi.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim