Boğaziçi Üniversitesi'nin beş yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi barınma konusunda zor durumda bıraktı. Üniversite yönetimi, bu sorunu çözmek için kulüp odalarını yurt odası olarak kullanma kararı aldı ve odalara üçlü ranza yerleştirdi. Ancak bu çözüm, kaybolan kontenjanı tamamen geri getirmek için yeterli olmayacak. Bu durum, öğrenciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
5 Eylül 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Darbe girişiminden sonra boşaltılan askeri arazilerden biri olan İstanbul Maltepe'deki Nurettin Baransel Kışlası için yeni projeler hazırlanıyor. Arazinin doğusuna dar gelirliler için konut projesi, kuzey kısmına ise sporcuların konaklayabileceği birimler yapılması planlanıyor. Ayrıca, CHP'li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın Cumhurbaşkanı'na onaylattığı Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi M’Expo da buraya inşa edilmek isteniyor. Fenerbahçe'ye tahsis edilen 125 bin metrekarelik alana da spor tesisleri yapılması öngörülüyor.
21 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kurumsal hafıza ve arşivcilik çalışmaları için önemli olan Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi, Eylül 2022'de kapatıldı ve merkezin bulunduğu bina lojmana dönüştürüldü. Lojmanın yeni sakinleri Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Soner Melih Kural ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Kasım Mantarcı oldu. Lojman için gerekli eşyaların üniversite bütçesinden 'doğrudan temin' yöntemiyle karşılandığı belirtiliyor. Ayrıca, Kural ve Mantarcı'nın aile bireylerini üniversitede işe aldırdıkları da geçmişte gündeme gelmiş.
2 Nisan 2023

İstanbul Beyoğlu'nda Sururi Mehmet Efendi Mahallesi'nde bir istinat duvarının çökmesi sonucu, yolun altından kayan toprak ve beton molozları Beyoğlu Mustafa Kandıralı Güzel Sanatlar Lisesi'nin henüz faaliyete geçmemiş bahçesine düştü. Bahçedeki ağaçlar devrildi ve bazıları yanındaki Sururi Ortaokulu'nun bahçesine düştü. Beyoğlu Belediyesi ekipleri, olay yerine gelerek güvenlik önlemleri aldı ve üç binayı tahliye edip mühürledi.
4 Mayıs 2023

2013'te faaliyete geçen İstanbul Beyoğlu'ndaki Park Otel'in imar planları ve inşaat ruhsatı, Danıştay tarafından iptal edildi. Otelin yüksekliği ve zemin katının altında bulunan yedi katın emsal hesabına dahil edilmemesi nedeniyle inşaat ruhsatının şehircilik ilke planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca, otelin bodrum katlarının kullanım kararları ve yapılaşma hakları yoğunluk artışına yol açarak sosyal ve teknik altyapıya yük getirdiği ve kentsel maliyetleri artırdığı ifade edildi.
1 Ağustos 2023

Cengiz İnşaat, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan ve koruma altındaki Cennet Koy'da inşaat çalışmalarına devam ediyor. Bölge halkı ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), CHP'li Bodrum Belediyesi'nin ruhsat vermesine ve ÇED sürecinin tamamlanmadan başlayan inşaat faaliyetlerine tepki gösteriyor. Arazinin özelleştirilmesi Danıştay tarafından iki kez iptal edilmiş, ancak bu kararlar uygulanmamış. Ayrıca bölgede Bizans dönemine ait tarihi kalıntıların da zarar gördüğü belirtiliyor.
2 Ocak 2023

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

İstanbul Modern, 17 Ekim'de başlayacak olan sonbahar dönemi için 'Modernite ve Modern Sanatın Tarihi' adlı yeni bir seminer programı düzenliyor. Program, katılımcılara sanat tarihine dair temel bilgiler sunmayı ve sanatı yorumlamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Hikaye ve Roman Atölyesi, Günümüz Sanatı ve Yapay Zeka semineri ve Türkiye’de Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri de düzenlenecek.
15 Ekim 2023

Darbe girişiminden sonra İstanbul'da boşaltılan askeri arazilerden biri olan Maltepe'deki eski Piyade Atış Okulu arazisinde başlanan sosyal konut projesi hakkında bilirkişi raporu hazırlandı. Rapora göre, araziden geçen derenin işletme bandı üzerine sağlık tesisi planlanmış ve projede özel bir lise barındırılmış. TOKİ'nin proje kapsamında yaptığı sekiz ihaleyle altı şirketin kasasına toplam 6 milyar liradan fazla para girdi. Bilirkişi raporu, imar planlarının imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmadığı için kamu yararı barındırmadığını bildirdi.
22 Temmuz 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, 7-10 yaş arası çocuklar için 10 atölyelik bir yaz sanat okulu programı hazırladı. Program, çocukların sanatı yorumlama ve sanatsal üretim yapma becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Yaz boyunca her gün düzenlenen atölyelere katılan çocuklara, en az beş atölye tamamlandığında katılım belgesi verilecek. Ayrıca İstanbul Modern üyelerine ve Genç Modernlilere yüzde 10 indirim ve 10 Temmuz'a kadar erken kayıt fırsatı sunuluyor.
6 Temmuz 2023

İstanbul'da etkili olan sağanak nedeniyle Esenyurt'ta Haramidere'nin istinat duvarı çöktü. Olay sonucunda Evren Oto Sanayi Sitesi'nin bir kısmı sular altında kaldı. İlçede daha önce yaşanan sel felaketinin ardından İSKİ tarafından başlatılan ıslah çalışması kapsamında yapılan beton bloklar parçalandı ve dere yatağına düştü. Ekipler, tahliye çalışmalarına devam ediyor.
1 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulu, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ve ilgili diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini onayladı. Yeni düzenlemelerle, yargı süreçleri hızlandırılıyor, yürütmenin durdurulması taleplerine itiraz edilemeyecek ve keşif ile bilirkişi raporları için süreler kısaltılıyor. İstanbul'da 'yarısı bizden' kampanyası ile dönüşümü hızlandırmak amacıyla mali yardım sağlanacak ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı riskli yapıların yıkımında yetkili olacak. Ayrıca, yapıların tahliyesi engellenirse kolluk kuvvetleri tarafından tahliye işlemi gerçekleştirilecek.
8 Kasım 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, deprem bölgesindeki 11 şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 130 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu açıkladı. Bu binalar toplamda 430 bin bağımsız birimi kapsıyor. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Ağır hasarlı binaların hemen yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gerektiği ve az hasarlı binaların ise taşıyıcı sistemi hasar görmediği için geri dönülebileceği belirtiliyor.
20 Şubat 2023

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde Sinpaş GYO'nun inşaatında denize foseptik atık için boru hattı döşendiği iddia edildi. Çevre aktivistleri, kanalizasyonun denize deşarj edileceğini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediyesi daha önce Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na 'Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir' şeklinde bir rapor sunmuştu. Ancak bakanlık, bu raporu görmezden gelerek Sinpaş'a 'ÇED olumlu' kararı vermişti. Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Limanı'nın atık çukuruna döneceği belirtilerek karardan dönülmesini istedi.
26 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılma kararını geri çekerek, Fen Edebiyat Fakültesi'ni 'Fen Fakültesi' ve 'İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi' olarak ikiye bölmeyi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi'ni kapatıp İİBF'ye dahil etmeyi planlıyor. Bu plan, üniversite senatosu tarafından oy çokluğuyla kabul edildi ve şimdi cumhurbaşkanının onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Üniversite öğrencileri ve akademisyenleri, rektörlük binası önünde toplanarak bu plana tepki gösterdi.
20 Aralık 2023

Ankara'da bulunan Yıldırım Beyazıt Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılacak. Ancak, Ankara Tabip Odası, hastanenin deprem raporunun paylaşılmadığını ve böyle bir raporun olmadığını iddia ediyor. Bakanlık, hastanenin yıkılacağını ve yerine 600 yataklı yeni bir hastane yapılacağını duyurdu. Bu durum, hastanede çalışan sağlık çalışanları arasında maddi ve manevi mağduriyetlere yol açtı.
28 Temmuz 2023

İstanbul Sarıyer'de bulunan Açı Okulları, olası bir Marmara depremi kaygısı nedeniyle Sarıyer kampüsünü Eylül 2023'e kadar kapattığını duyurdu. Yapılan deprem denetim raporlarına göre, okulun 35 yıl önce inşa edilen binalarının zemin etütleri ve beton ölçüm seviyelerinin emniyetsiz olduğu belirlendi. Okul yönetimi, Sarıyer kampüsündeki öğrencilerin eğitimlerine çevrim içi ve diğer binalarda çözüm bulunarak devam edeceğini, ayrıca güçlendirme projeleri ve inşaat çalışmalarıyla Eylül'de kampüsü yeniden açmayı planladığını açıkladı. Lise düzeyindeki eğitim ise aynı yerleşkede devam edecek.
21 Şubat 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde yapılacak inşaatlar için verilen desteklerin yeterli olmadığını ve kaliteli binaların inşa edilemeyeceğini belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise bu inşaatların denetleneceğini ve aksaklık görüldüğünde TOKİ'nin devreye gireceğini ifade etti. Görür, vatandaşların maddi yardım ve kredilerle alelacele ucuz binalar yapacağını, bölgenin özellikli binalara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Özhaseki, afet dönüşüm sürecinin her safhasının denetleneceğini ve gerekirse TOKİ'nin inşaatları tamamlayacağını belirtti.
9 Temmuz 2023

Rize'nin İkizdere ilçesinde, iktidara yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat'ın yapımını üstlendiği lojistik liman projesi için İşkencedere Vadisi'nde acele kamulaştırma kararı alındı ve taş ocağı faaliyetleri başladı. Yöre halkı, iş makinelerinin faaliyete geçmesi üzerine eylemlere başladı ancak jandarma engeliyle karşılaştı. Cengiz İnşaat, taş ocağı konusunda topu bakanlığa atarak sorumluluğu üzerinden attı. Bölge halkı, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun ziyaretini protesto etti ve direnişlerini sürdürme kararlılığını gösterdi.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim