6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonucunda Hatay'da yıkılan binalardan birinin enkazında büyük bir deniz kabuğu bulundu. AFAD gönüllüsü bir arama-kurtarma çalışanının ifadesine göre, binada deniz kumu kullanıldığı için enkazın kurtarma çalışmaları zorlaştığı ve 'un gibi' olduğu belirtildi. Uzmanlar, beton üretiminde deniz kumunun kullanılabileceğini ancak deniz kabuğu bulunmasının betonun iyi sıkılaştırılmamasına neden olabileceğini ifade ediyor.
12 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin başkanlığını yaptığı BUVAKIF, üniversitenin Uçaksavar Kampüsü yanına cami ve yurt yapmak için çalışmalara başladı. Çevre sakinleri, alanın yeşil alan olarak korunmasını ve deprem toplanma alanı olarak kullanılmasını talep ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), arsanın mülkiyetinin kendilerinde olduğunu ve onaylanmış bir imar planının olmadığını belirtti. İBB, 2017'de cami inşaatı için ihaleyi 9 milyon 585 bin TL'ye bir şirkete vermiş ve şirket sermayesini artırmıştı. Çevre sakinleri, inşaatın durdurulması için dava açtılar.
21 Mart 2023

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi sakinleri, yargı süreci devam ederken başlanan çimento fabrikası yapımına karşı çıkarak yolu kapattı ve iş makinesinin geçişini engelledi. Yöre halkı, sahur ve iftarlarını yol kenarında yaparak direnişlerini sürdürdüğünü belirtti. Menteşe Belediyesi'nin zeytinlik alana çimento fabrikası yapılması için verdiği ruhsat ve ÇED raporu çevreci dernekler ve mimarlar odası tarafından şaibeli bulundu. Hukuki süreç devam ederken fabrika için malzeme taşıyan kamyonlar, köylüler tarafından engellendi.
4 Nisan 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

Galler'deki Bangor Üniversitesi'nden bilim insanları, Ay'da yaşamı mümkün kılacak bir enerji kaynağı geliştirdi. Bu enerji kaynağı, haşhaş tohumu kadar küçük nükleer hücrelerden oluşuyor ve bir araba boyutunda bir nükleer enerji santralinde kullanılacak. Bu teknoloji, Ay'ın öteki gezegenlere ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu teknoloji elektriği kesilen afet bölgelerinde de kullanılabilir.
4 Eylül 2023

Gümüşhane'nin Oltanbey Mahallesi'nde 2014 yılında inşasına başlanan Mescid-i Aksa Camisi, arazi şartlarının elverişsiz olması nedeniyle beş katlı bir binanın üzerine inşa edildi. Binanın diğer katlarında market, kafeterya ve Kuran kursu bulunuyor. Camiye giriş, merdivenlerin yanı sıra kot farkından dolayı caminin cephesinin bulunduğu yoldan sağlanıyor. Caminin inşaat çalışmalarının son aşamaya geldiği belirtildi.
12 Eylül 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yeni bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Bu başkanlık, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek. Ayrıca, afet riski altındaki yapıların ve alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuatı hazırlayacak.
16 Ekim 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin deprem riski altında olduğunu ve İstanbul'da 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile 750 bin konutun kısa sürede dönüştürüleceğini belirtti. Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde 207 bin konutun inşasına başlandığını ve köy evlerinin çelikten yapılacağını ifade etti. İstanbul'da daha önce 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünün gerçekleştirildiğini, 170 bin 941'inin ise devam ettiğini söyledi. Kampanyaya 1 milyondan fazla vatandaşın başvurduğunu ve öncelikle yüzde yüz anlaşma sağlanan binalardan başlanacağını açıkladı.
19 Aralık 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve bu binaların 4 milyon 511 bin bağımsız birimden oluştuğunu belirtti. Yıkık ve yıkılacak bina sayısının 202 bin olduğu, bu binalarda 582 bin bağımsız birimin bulunduğu açıklandı. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
28 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Bu düzenleme, Covid-19 nedeniyle ofis kullanımının azalması ve konut ihtiyacının artması dikkate alınarak yapıldı. 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydıyla parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.
12 Ağustos 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ataköy sahilindeki yeşil alana konut inşa etmeyi planlıyor. Bu plana karşı açılan davada, beklenen Marmara depremi göz önünde bulundurularak, nüfus yoğunlaştırmanın kamuya yarar sağlamayacağı belirtilen bir bilirkişi raporu hazırlandı. Daha önce afet toplanma alanı olarak belirlenen bu bölge, Bakırköy Belediyesi'nin kararıyla bu statüden çıkarıldı. Bilirkişi raporunda, yeni planın mevcut yapı yoğunluğunu artıracağı ve çevre blokların güneşlenme ve manzara imkanlarını etkileyeceği ifade edildi. Ayrıca, artan nüfus için gerekli donatı alanlarının sağlanmadığına dikkat çekildi.
21 Mart 2023

Depremden etkilenen bölgelerden gelen öğrenciler, özel okullar tarafından başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında ikinci dönem için yüzde 100 bursla misafir öğrenci olarak kabul edilecekler. Proje, misafirogrenci.org adlı bir platform üzerinden yürütülüyor ve şu anda 1302 okul, 11 bin 230 kontenjan sunuyor. Aileler, seçtikleri şehirdeki özel okulların sunduğu kontenjanlardan yemek ve kitap dahil ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Proje, anaokulundan liseye kadar olan eğitimi kapsıyor ve velilerin başvuru için doğrudan okullarla iletişime geçmeleri gerekiyor.
12 Şubat 2023

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yıkılan binalardan alınan karot örneklerini inceledi. Çalışmalar sonucunda, beton basınç dayanımının yönetmelikte belirtilen değerlerin yarısından az olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, bu durumun yıkımların ana nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.
8 Nisan 2023

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, kampüslerinin bir kısmının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'na otopark olarak tahsis edileceği iddiasıyla protesto düzenliyor. Okul yönetimi iddialar karşısında sessiz kalırken, öğrenciler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor ve sorularına cevap arıyor. Öğrenciler, yönetimle yaptıkları görüşmede, iddia edilen alanın 2017'de cumhurbaşkanlığına verilen yerlerden biri olduğunu ve burada bir şantiye kurulacağını öğrendi. Okul yönetimi, Diken'e yaptığı açıklamada, 6-7 yıl önce imzalanan protokolün devam ettiğini ve yeni bir durum olmadığını belirtti.
21 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatmışken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile bu yapılar koruma altına alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bakanlığın ve belediyenin bu tutumunu eleştirerek, 14 Mayıs seçimlerinde bu durumun değişeceğini ima etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu.
17 Mart 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde deprem riski taşıyan beş okul, yapılan etüt çalışmaları sonucunda tahliye edilerek öğrenciler diğer okullara nakledilecek. Alipaşa İlkokulu ve Türkgücü İlkokulu ile Ortaokulu yıkılacak, Şahinler Ortaokulu ile Gazi ve Uncular ilkokullarının binaları güçlendirilecek. Öğrenciler, eğitim öğretim yılının ikinci döneminde farklı okullarda eğitimlerine devam edecekler.
19 Şubat 2023

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, CHP'li Bodrum Belediyesi tarafından Cengiz İnşaat'a Cennet Koy'da turistik tesis yapımı için verilen yapı ruhsatı, yerel halkın tepkisi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun müdahalesi sonrasında yeniden incelenecek. Belediye, ruhsatın yasal dayanaklarını ve yapılan itirazları inceleyeceğini ve Bodrum'un menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğini açıkladı. Cengiz İnşaat'ın koruma altındaki Hazine arazisini satın alarak burada inşaat yapmayı planladığı, ancak ÇED sürecinin tamamlanmadığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 28 Şubat'ta depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle faaliyetlerini durdurmuştu. 6 Şubat depremleri sonrası öğrenci ve hekimlerin çektiği videolarla risk altında olduğu belirtilen fakülte, dekanlık ve rektörlük tarafından incelendi ve bazı binaların güvenli olmadığı tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ziyareti sonrasında, 7 Mart'tan itibaren deprem riski olmayan çelik konstrüksiyon binalarda bazı hizmetlerin sürdürüleceği açıklandı. Fakültenin yenilenme projesi ise 13 yıl önce başlamasına rağmen tamamlanamadı ve hastane alanı büyük bir otoparka dönüştü.
6 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, imar affı olmayacağını ifade etti. Özhaseki, bu beklentiyle iş yapanların başlarına bela alabileceğini ve kaçak yapıların kesinlikle yıkılacağını belirtti. İktidarın son imar affı düzenlemesini 2018'de getirdiği ve bu uygulamanın dört defa uzatılarak 2019'a kadar sürdüğü belirtildi. Ancak bu uygulamanın olası depremlerde can ve mal kaybını artıracağına dair uyarılar yapılmıştı.
26 Ağustos 2023
İşaretlediklerim